Home Dania i dodatkiObiady Schab pieczony

Schab pieczony

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wspaniała weekendowa pogoda mobilizuje nas do wyjazdu w góry, wcześnie rano pakujemy plecaki i wyjeżdżamy. Wcześniej robię kanapki z pieczeni, którą przygotowałam poprzedniego dnia. Będzie idealna do razowej bułki i z liściem sałaty zastąpi obiad. Mała porcja zupy w schronisku kosztuje 10 zł, wypijamy więc kawę i ruszamy w dalszą drogę zaopatrzeni w porządny prowiant. Ta pieczeń świetnie smakuje podana z sosem do obiadu, można zrobić z większego kawałka schabu, ponieważ dobrze przechowuje się w lodówce. Ja przygotowałam ją z dodatkiem szynki dojrzewającej, można dodać inną aromatyczną szynkę, lub dobry wędzony boczek. Bardzo polecam 🙂

IMG_7493

Składniki

  • 1, 5 kg schabu
  • 8-10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego wzdłuż, lub szynki szwardzwaldzkiej
  • po 1 łyżce tymianku, majeranku, rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek papryki wędzonej w proszku
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • bawełniany sznurek
  • sól i pieprz
  • olej
W moźdźerzu rozcieram suszone zioła, czosnek, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy i łyżkę papryki.
Piekarnik rozgrzewam do temp. 200 stopni. Schab nacinam wzdłuż jak książkę ( przy tej czynności należy uważać żeby na rozciąć schabu na dwa kawałki ). Można go lekko rozbić. Mięso nacieram marynatą z oliwy, czosnku i ziół. Mięso od środka posypałam papryką wędzoną i ułożyłam plastry szynki lub boczku. Schab ciasno zwinęłam w roladę i obwiązałam bawełnianym sznurkiem. Gotową roladę daję do brytfanny z wodą lub bulionem i piekę 1, 30 min. Czas pieczenia zależy od grubości rolady. W trakcie pieczenia kilkakrotnie obracam mięso i polewam je sosem.
W tracie pieczenia można dodać do brytfanny świeże zioła i pokrojoną cebulę, aby ich smak przeniknął do pieczeni. Gotową wieprzowinę kroję w grubsze plastry i podaję z sosem, lub przestudzoną kroję do kanapek. Smacznego 🙂

IMG_7525

IMG_7516

jadło 1549

jadło 1540

Powiązane posty

35 komentarzy

domowacukierniaewy.blox.pl 14 października 2014 - 12:08

Rewelacja! Ależ musi pysznie smakować 🙂

Odpowiedź
AGATA 14 października 2014 - 12:33

Schab pysznie wygląda lubię takie coś.Pozdrawiam serdecznie.Miłego wtorku.

Odpowiedź
napiecyku 14 października 2014 - 12:58

Pozdrawiam Agatko 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 14 października 2014 - 12:33

planuję zrobinie swojej własnej wędliny i właśnie mnie zachęciłaś 🙂 wygląda pięknie! świetny pomysł z tym boczkiem 🙂

Odpowiedź
Marzena 14 października 2014 - 13:01

Super przepis. Schabik wygląda pysznie. Z chęcią taki zrobię 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 14 października 2014 - 14:25

Taka wędlinka to ja rozumiem. 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 14 października 2014 - 14:34

Wspaniała wędlina ,o tak. 🙂

Odpowiedź
Jagoda 14 października 2014 - 14:54

Wygląda smakowicie! Mmmm niemal czuć zapach!

Odpowiedź
Kasia 14 października 2014 - 16:32

No, no, przepięknie wyszedł ten zawijas w środku 🙂

Odpowiedź
Aga w kuchni 14 października 2014 - 18:13

ślicznie wygląda z tym boczkiem i pewnie jeszcze lepiej smakuje

Odpowiedź
Ania P 14 października 2014 - 18:54

Ja za takim “mięsiwem” nie przepadam, ale mój luby byłby zachwycony takim schabem 🙂

Odpowiedź
napiecyku 14 października 2014 - 19:02

Tak, mężczyźni w większości są mięsożerni 🙂

Odpowiedź
Ogrodnik 14 października 2014 - 19:29

Wygląda pysznie ! 😉

Odpowiedź
Ja i moje urwisy 14 października 2014 - 20:16

Uwielbiam z boczkiem, a ostatnio jadłam nadziewaną mięsem mielonym i czymś jeszcze, smak niezapomniany…

Odpowiedź
Salvador Dali 14 października 2014 - 20:26

uwielbiam takie pieczenie! Właśnie do pieczywa na drugi dzień-idealne! 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 14 października 2014 - 21:26

Zawsze przepyszne domowe półgęski, wiem, bo często robię dla mojej rodziny 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 14 października 2014 - 21:27

Przepiękne widoki, zapomniałam dodać !

Odpowiedź
Ania 14 października 2014 - 23:23

na taką wędlinkę zawsze chętnie się skuszę 🙂

Odpowiedź
Karolina 14 października 2014 - 23:49

rewelacja ! 🙂

Odpowiedź
Lena B 15 października 2014 - 06:54

Mmmm wygląda znakomicie. Uwielbiam domowe pieczenie 🙂 A te widoki na zdjęciach poniżej. Chciałabym mieć takie z okna 🙂

Odpowiedź
Dominika 15 października 2014 - 08:39

Ale piękną pogodę mieliście! 🙂
Schabik super 🙂

Odpowiedź
beti 15 października 2014 - 09:05

Lubię i lubimy wszyscy takie domowe pieczone mięska. Często również robimy 🙂

Odpowiedź
Venus 15 października 2014 - 09:19

oryginalny przepis 🙂

Odpowiedź
Venus 15 października 2014 - 09:20

w dodatku cudowne widoki

Odpowiedź
dżemdżus 15 października 2014 - 12:12

Wow jaki urodziwy, pięknie się prezentuje i zapewne nieziemsko smakuje 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 15 października 2014 - 16:28

Lubię i często robię, ale jeszcze nie nadziewałam schabu. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 15 października 2014 - 17:19

Świetny przepis Gosiu i wspaniała wycieczka 🙂

Odpowiedź
Marcelina 16 października 2014 - 08:03

Piękny krajobraz gór!
A ten schab to już wyobrażam sobie jak musi pachnięć 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 16 października 2014 - 14:16

Pyszności, a krajobraz piękny 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 16 października 2014 - 16:04

ale mi narobiłaś smaka !!

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 16 października 2014 - 17:12

Pyszny i schab i piękne zdjęcia!:)

Odpowiedź
Gaja 16 października 2014 - 22:54

No i świetny zamiennik dla sklepowej wędliny! Sama często piekę mięsa w tym celu, teraz uświadomiłam sobie, że zbyt rzadko. A-ha, ja zwykle swoją pieczeń przed włożeniem do piekarnika zostawiam na noc w marynacie, jest bardziej aromatyczna 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
Gaja 16 października 2014 - 22:56

Do usunięcia 😉

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 17 października 2014 - 09:06

Jeśli wędlina to tylko domowa. I tak jak piszesz, można podać do obiadu i na kanapki, a z tą szyneczką w środku to mi się podoba 🙂

Odpowiedź
Beata 17 października 2014 - 09:20

Gosiu jaki energetyczny obiad, w gory w sam raz. U Ciebie zawsze tak smakowicie. PS musze sprawdzic moj banerek, dzieki za informacje. Pozdrawiam Beata

Odpowiedź

Zostaw komentarz