Gulasz wieprzowy z szalotką

Bardzo lubię i cenię cebulę w kuchni, to warzywo zawsze jest w mojej spiżarce. Cebula to potężny i niezwykle skuteczny antybiotyk, warto o tym wspomnieć o tej porze roku. Najłagodniejszy smak ma cebulka czerwona i szalotka i te świetnie sprawdzą się na kanapkach i w sałatkach. Cebula dodana do potraw nadaje im wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Dzisiaj zrobiłam gulasz z szalotką, potrawa bardzo pożywna i smaczna. Bardzo polecam jako samodzielne danie, lub jako dodatek do kasz 🙂

IMG_6996

Składniki

  • 70 dkg. łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 10 małych obranych szalotek
  • 10 dkg pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren jałowca
  • po pół łyżeczki majeranku i tymianku
  • łyżka posiekanej dymki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Mięso posypuję mąką, daję na gorący olej i smażę, mieszając do czasu, aż się zrumieni. Mięso przekładam do większego rondla, dolewam wino ( mięso powinno być przykryte ) w razie potrzeby dolewam wody, dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem do miękkości.
Na patelnię, na której smażyłam mięso daję niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz daję czosnek i szalotkę, kiedy cebulka lekko się zeszkli, dodaję pieczarki, całość krótko przesmażam. Pieczarki, cebulkę i koncentrat pomidorowy dodaję do mięsa, wszystko gotuję jeszcze 5 min, doprawiam do smaku. Gulasz można podawać z kaszą lub jako samodzielne danie. Smacznego 🙂

IMG_7025

IMG_7013

komentarzy 26

  1. Poproszę dokładkę 6 października 2014 at 10:38 Reply

    zapisuję jako danie na mroźne zimowe dni, cały duży garnek gulaszu, aby każdy mógł się rozgrzać 🙂

  2. Ania 6 października 2014 at 12:35 Reply

    Gulasze to to, co niedźwiadki lubią najbardziej 🙂 Nie robiłam nigdy z taką ilością szalotek, ale lubię je, więc będę musiała spróbować!

  3. Gaja 6 października 2014 at 13:17 Reply

    Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie – widzę też, że szalotki w całości, tak jeszcze nie gotowałam. Moje cebulki zawsze posiekane i rozpływają się w sosie, przez co nie czuję wyraźnie ich smaku. Może warto spróbować inaczej, tym bardziej, że szalotki dopiero pod koniec gotowania są dodawane 🙂

  4. Marzena 6 października 2014 at 13:26 Reply

    Zjadłabym takie danie dziś na obiad, pyszne i rozgrzewające. Super 🙂

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 6 października 2014 at 13:43 Reply

    Pyszny, rozgrzewający 🙂 Idealne ciasto na jesienne chłody

  6. Ladylaura 6 października 2014 at 14:32 Reply

    Smaczny i pożywny na jesienne chłody ,polskie oczywiście.

  7. amandaricci-butikzprzepisami 6 października 2014 at 14:36 Reply

    Bardzo apetycznie Twój gulasz wygląda! Fajny przepis! 🙂

  8. Dieta moja pasja. 6 października 2014 at 18:15 Reply

    Mały ciepły kopniak na chłodne dni. 🙂

  9. ja i moje urwisy 6 października 2014 at 19:01 Reply

    Pysznie wygląda, ale ta miska świetnie pasuje do tego gulaszu 🙂

  10. sandicious 6 października 2014 at 19:22 Reply

    co za pyszności;d

  11. Jolanta Strażyc 6 października 2014 at 20:11 Reply

    Lubię, podsmażaną np. do pierożków 🙂

  12. Kuchnia u Krysi 6 października 2014 at 20:45 Reply

    Pyszny, pożywny Twój gulasz. Ja też zrobiłam ostatnio gulasz ale bez szalotki 🙂 Teraz akurat taka gulaszowa pora:)

  13. Ania 6 października 2014 at 21:31 Reply

    pyszny gulasz, w sam raz na jesienne chłody 🙂

  14. Beata 6 października 2014 at 22:42 Reply

    Az pociekła mi slinka; też poproszę o dokładkę. Pozdrawiam serdecznie Beata

  15. Salvador Dali 7 października 2014 at 06:12 Reply

    lubię takie gulasze- może niezbyt często, ale lubię 🙂
    sycą, rozgrzewają i te delikatne kawałeczki mięsa 😀

  16. beti 7 października 2014 at 08:00 Reply

    Super ten gulasz, idealny na chłodne dni :))

  17. lekcjewkuchni.blogspot.com 7 października 2014 at 12:26 Reply

    Uwielbiam różnego typu gulaszu – idealne na jesień:) Twój wygląda niezwykle apetycznie, mniam:)

  18. sarenka 7 października 2014 at 12:40 Reply

    Południowa Wielkopolska uwielbia cebulę ;P Cebularze to my! : ))

  19. Dominika 7 października 2014 at 16:09 Reply

    W sam raz na jesienną pogodę 🙂

  20. Tinaaa 7 października 2014 at 17:48 Reply

    pychota ; D

  21. mojamalakuchnia.wordpress.com 7 października 2014 at 17:50 Reply

    jestem na TAK. uwielbiam taki gulasz 🙂

  22. Venus 7 października 2014 at 18:47 Reply

    ciekawy przepis

  23. Olka 7 października 2014 at 20:21 Reply

    Na to zimno za oknem IDEALNY 🙂 pyszny i rozgrzewający…

  24. kulinarny blog samanthy 7 października 2014 at 20:46 Reply

    Super apetyczna zupka, w sam raz na jesienne chłody 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku 8 października 2014 at 01:56 Reply

    Doskonałe smaki!

  26. Jest Cudnie 9 października 2014 at 22:56 Reply

    Omg, oddam wszystko za taką miseczkę gulaszu tu i teraz!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *