Buraczki na zimę

Dzisiaj jesienny wpis na buraczki do słoika i nie tylko. Robię je co roku, zawsze wg. tego samego przepisu, smakują wyjątkowo z dodatkiem chrzanu. Za każdym razem staram się dodawać ocet winny z białych winogron, wg mnie właśnie ten ocet najlepiej komponuje się smakowo z buraczkami. Ponieważ u poszczególnych odmian buraków jest różna skala słodkości, można próbować i ewentualnie zmniejszyć ilość cukru. Jeżeli cześć buraków zetrzemy na grubej tarce, otrzymamy gotowy dodatek do barszczu ukraińskiego. Polecam ten smaczny i zdrowy dodatek do obiadu 🙂

IMG_7324

Składniki na ok.13 słoiczków o pojemności 350 g
  • 4, 5 kg buraczków ugotowanych i obranych ( najlepiej kupić 5, 5- 6 kg )
  • 5 łyżek cukru
  • 10 łyżek octu winnego z białych winogron
  • 1 płaska łyżka zmielonej soli morskiej
Buraczki ścieram na małej tarce ( można zetrzeć w dowolny sposób ), dodaję resztę składników, całość dokładnie mieszam. Buraczkami wypełniam czyste i wyparzone słoiki, wycieram do sucha brzegi i dokładnie zakręcam. Słoiki pasteryzuję 15 min od chwili zagotowania. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

IMG_7327

komentarzy 21

  1. Ladylaura 10 października 2014 at 16:23 Reply

    Świetne ,bardzo lubię.

  2. Venus 10 października 2014 at 16:36 Reply

    ciekawy przepis 🙂 i przede wszystkim zdrowy

  3. filizanka-smakow 10 października 2014 at 16:47 Reply

    uwielbiam te buraczki ! idealne do obiadu. u mnie weekend zapowiada się bardzo przetworowo 🙂

    • napiecyku 10 października 2014 at 19:25 Reply

      Ja się cieszę, że wszystkie przetwory mam już za sobą 🙂

  4. sandicious 10 października 2014 at 16:53 Reply

    uwielbiam buraczki <3

  5. Marzena 10 października 2014 at 17:27 Reply

    Ja poproszę słoiczek 🙂 uwielbiam buraczki 🙂

  6. dżemdżus 10 października 2014 at 17:40 Reply

    Jak ja kocham buraki, a w tym wydaniu są na pewno pyszne i pod ręką w odpowiednim momencie. Nie trzeba już ich gotować kiedy przyjdzie na nie ochota, wystarczy tylko otworzyć słoiczek i już 🙂

  7. poproszę dokładkę 10 października 2014 at 17:56 Reply

    uwielbiam takie buraczki, pyszny dodatek do obiadu :-))

  8. Olka 10 października 2014 at 18:55 Reply

    Fajny i prosty sposób na buraka 🙂 bardzo je lubię, choć robimy z mamą troszkę inaczej.
    Małgosiu, czyli chrzan dodajesz do tak przygotowanych buraczków tuż przed podaniem…?
    Pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 10 października 2014 at 19:24 Reply

      Tak Olu, tuż przed podaniem. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  9. Ja i moje urwisy 10 października 2014 at 19:23 Reply

    To coś dla mnie 🙂

  10. Ania 10 października 2014 at 22:09 Reply

    idealne na zimę 🙂 buraki uwielbiam ale nie lubię ich gotować:P

  11. Polowanie na zdrowie 11 października 2014 at 10:52 Reply

    Kiepsko jak się trafią gorzkie buraki, mi się często takie trafiają :(.

  12. Pastelowy domek 11 października 2014 at 21:39 Reply

    Zapraszam do starego , nowo otwartego pastelowego domku a szczególnie na CANDY 🙂

    • napiecyku 11 października 2014 at 21:44 Reply

      Skorzystam z zaproszenia. Pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 11 października 2014 at 21:45 Reply

      Na pewno wpadnę. Pozdrawiam 🙂

  13. Asia3city 11 października 2014 at 21:51 Reply

    U mnie wszyscy w domu uwielbiają buraczki, ale z octem winnym nie robiłam jeszcze. Musze wypróbować, choć ja zawsze ścieram na większych oczkach.

  14. Jolanta Strażyc 12 października 2014 at 19:59 Reply

    Świetny przepis Gosiu! Muszę koniecznie wypróbować 🙂

  15. Pati 13 października 2014 at 14:49 Reply

    Buraki uwielbiam w każdej postaci!

  16. Magda C. 13 października 2014 at 21:20 Reply

    Uwielbiam je!

  17. kulinarny blog samanthy 14 października 2014 at 21:32 Reply

    Super i zawsze podać do obiadu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *