Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zapiekanka z makaronem i warzywami wg. Pascala

Zapiekanka z makaronem i warzywami wg. Pascala

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Witam poniedziałkowo, dzisiaj zapiekanka z makaronem i warzywami, czyli pomysł na dość oryginalny obiad. Pascal robi go w trzech etapach, krótkie gotowanie warzyw i makaronu, smażenie cebuli i zapiekanie całości w piekarniku. Można odchudzić danie, używając makaronu pełnoziarnistego, boczek można zastąpić szynką, a śmietankę 30 %,  śmietaną 12 %. Polecam, to danie smakuje nie tylko w poniedziałki 🙂

IMG_5583

Składniki
  • 300 g ugotowanego makaronu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 175 g małych pomidorków
  • 1 brokuł podzielony na małe różyczki
  • 2 jajka
  • 200 g słodkiej śmietanki ( użyłam 12 % )
  • 1 duża kulka mozzarelli pokrojona w drobna kostkę
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 40 g twardego sera żółtego np. bursztynu lub gran padano
  • sól
  • pieprz
Boczek smażę na patelni, kiedy tłuszcz się wytopi, dodaję cebulkę. Mieszam, całość smażę 1 min. Do garnka z wrzącą i posoloną wodą wrzucam różyczki brokuła, gotuję kilka minut i odcedzam.
W misce dokładnie mieszam jajka ze śmietanką, doprawiam solą i pieprzem ( ja dodałam łyżeczkę suszonej bazylii ). Małe pomidorki kroję na pół, większe na kawałki.
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą. Do naczynia daję makaron, różyczki brokuła, boczek z cebulką, pomidorki, mozzarellę, wszystko delikatnie mieszam. Na wierz równomiernie wylewam masę śmietanowo – jajeczną, a całość posypuję startym żółtym serem.
Zapiekankę daję do nagrzanego piekarnika. Zapiekam 10 min. w temp. 180 stopni, następnie 5-10 min w temp. 200 stopni. Gotową dzielę na porcje i podaję. Jeżeli odczekamy chwilę, zapiekanka stężeje i łatwiej będzie porcjować. Smacznego 🙂

IMG_5589

Powiązane posty

26 komentarzy

Ladylaura 15 września 2014 - 12:14

Robiłam mężowi do pracy dziś rano coś podobnego ,smaczna i kolorowa.

Odpowiedź
filizanka-smakow 15 września 2014 - 12:49

Kusisz, kusisz 🙂 Wygląda baaardzo zachęcająco !!

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 15 września 2014 - 13:57

ależ pysznie wygląda!

Odpowiedź
Anka 15 września 2014 - 14:43

Bardzo apetyczna. Uwielbiam wszystko, co zapieczone 🙂

Odpowiedź
Galantyna 15 września 2014 - 16:13

Dla mnie dwie porcje poproszę – pyszna zapiekanka!

Odpowiedź
AZgotuj 15 września 2014 - 16:25

Fajnie, lekko i zdrowo:)

Odpowiedź
rosier 15 września 2014 - 17:45

Na pewno smakowita. Zrobię!

Odpowiedź
Marzena 15 września 2014 - 17:46

Mniam jak ja lubię takie zapiekanki 🙂 może sie wproszę do ciebie na kolację 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 15 września 2014 - 18:35

Kolorowo, pysznie, ach po prostu świetne danie 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 15 września 2014 - 19:33

Czyli pora na kolacje 🙂 znowu głód wzywa przez to zdjęcie…

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 15 września 2014 - 19:57

Bardzo ciekawy przepis i świetny pomysł na obiad 🙂

Odpowiedź
Beata 15 września 2014 - 22:43

Jaka pychotka, a wlasnie szukalam pomyslu na obiad. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Ania 15 września 2014 - 22:49

uwielbiam takie zapiekanki 🙂

Odpowiedź
czar-życia 16 września 2014 - 07:44

Ale kusisz, wygląda bosko i apetycznie 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 16 września 2014 - 08:25

Świetna propozycja na smaczny, pożywny obiad. Bardzo lubię takie zapiekane rozmaitości 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 16 września 2014 - 09:34

Bardzo apetycznie wygląda !

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 16 września 2014 - 09:38

Wybacz Gosiu ale nie mogę dodawać komentarzy z Word Press, musisz cos z tym zrobić !

Odpowiedź
Ewa J. 16 września 2014 - 16:40

Zamienilabym smietane na sos beszamelowy z mleka, bardzo fajny obiadowy pomysl.

Odpowiedź
simply lifetime 16 września 2014 - 21:09

gdyby nie ten brokuł, porwałabym to wprost z ekranu! 🙂

Odpowiedź
Karolina 16 września 2014 - 22:40

Wygląda świetnie ! 🙂 PYCHA 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 17 września 2014 - 00:24

Jakie cudowne kolory! 🙂

Odpowiedź
Jest Cudnie 19 września 2014 - 00:12

Adoptuj mnie!!!!! 🙂

Odpowiedź
Magda C. 19 września 2014 - 13:12

Taka zapiekanka na obiad, rewelacja 🙂

Odpowiedź
Gaja 20 września 2014 - 14:29

Właśnie jestem po obiedzie – dziś była Twoja sałatka wg Pascala i spieszę donieść, że jest pyszna 🙂 Jej kolory dodatkowo wzmagają apetyt.

Odpowiedź
napiecyku 20 września 2014 - 14:43

Cieszę się Gaja, że smakowalo 🙂

Odpowiedź
Tajemnice Natury 27 marca 2015 - 14:14

Robiłam tą zapiekankę w tamtym tygodniu i dzisiaj tez robię, tyle że bez mięsa, jest przepyszna!

Odpowiedź

Zostaw komentarz