Home Kuchnie świataKuchnia włoska i bałkańska Sos słodko – kwaśny do słoików

Sos słodko – kwaśny do słoików

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj zrobiłam sos, który lubi towarzystwo makaronu i ryżu. Bogactwo warzyw i przypraw sprawia, że sos ma fantastyczny słodko-kwaśny smak. Ja najpierw gotuję pomidory, przecieram, dodaję resztę składników, całość krótko gotuję i napełniam słoiczki. Słoików nie pasteryzuję, jeżeli są czyste, wystarczy je napełnić  gorącym sosem i mocno zakręcić. Z podanych składników otrzymałam 9 półlitrowych słoików. Smak sosu może wydawać się zbyt intensywny, ale w połączeniu z makaronem smakuje naprawdę świetnie. Papryki i pomidory mają teraz najlepszy smak i są najtańsze, warto przygotować taki domowy, pozbawiony sztucznych dodatków sos. Zimą podziękujemy sobie za ten aromatyczny dodatek do makaronu. Bardzo polecam 🙂

IMG_5693

Składniki
  • 3 kg mięsistych, mocno dojrzałych pomidorów bez skórki, pokrojonych na kawałki
  • 1kg cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1/2 kg papryki czerwonej pokrojonej na kawałki
  • puszka ananasów ( owoce pokrojone w kostkę )
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/4 szkl octu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory gotuję z odrobiną wody ok. 20 min, przecieram przez sito. Do przecieru dodaję cebulę, paprykę i pozostałe składniki, gotuję 15 min. Mąkę ziemniaczaną daję do 1/2 szklanki zimnej wody, mieszam i dodaję do sosu. Gotuję 5 min. Ja krótko miksowałam sos, zostawiając część kawałków warzyw w całości. Czyste słoiczki napełniam mocno gorącym sosem i od razu zakręcam. Słoiki przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

IMG_5712

IMG_5609

 

Powiązane posty

32 komentarze

Mery 13 września 2014 - 08:13

Nie lubię sosów słodko- kwaśnych, ale dla tych którzy lubią to świetny pomysł na szybki obiad 🙂 Tylko odkręcić słoiczek i już 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 13 września 2014 - 09:12

Ciekawy przepis! Dodatek ananasa – rewelacja! 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 13 września 2014 - 10:13

Dzięki za przypominajkę! Sos słodko-kwaśny trafia na listę przetworów do zrobienia. Wygląda bardzo smacznie. Takie połączenia uwielbiam ! Do tego kurczak, makaronik i jest cudnie ! 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 13 września 2014 - 10:15

A mam pytanko: po nałożeniu sosu do słoików odwracasz je do góry dnem ?

Odpowiedź
napiecyku 13 września 2014 - 13:01

Nie, w tym roku przykryłam ściereczką, ale nie obracam. Ważne, żeby słoiczki nie były stare i zniszczone. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Kasia 13 września 2014 - 12:23

Nie pogardziłabym słoiczkiem takiego sosu 🙂

Odpowiedź
Magda C. 13 września 2014 - 13:52

Boski sos, mniam 🙂

Odpowiedź
Moja pasja smaku 13 września 2014 - 16:55

Ten sos jest bossski ! Też go ostatnio robiłam – z tych samych składników tylko w innych proporcjach 🙂 Bomba !

Odpowiedź
simply lifetime 13 września 2014 - 18:32

sos idealny na nadchodzącą jesień. latem nie docenia się takich smaków, ale kiedy przychodzi chłód, okazują się najlepszym towarzystwem do wielu dań:)

Odpowiedź
Gaja 13 września 2014 - 19:07

Na pewno kiedyś sięgnę po ten przepis, z tym, że zrobię sobie taki nie do słoika – nie mam gdzie tych słoików przechowywać w ciasnej kuchni, piwnicy nam nie dali. Próbowałaś może kiedyś dodać świeżego ananasa? Jestem ciekawa jaki byłby efekt, bo ten z puszki strasznie słodki…
No i niespodzianka: zapraszam do zabawy “7 faktów o mnie” – myślę, że nie tylko ja chętnie poznam kilka faktów z Twego życia 🙂

Odpowiedź
napiecyku 13 września 2014 - 19:30

Dziękuję Gaja. Myślałam o świeżym ananasie, ale nie mogłam dostać, myślę, że warto spróbować 🙂

Odpowiedź
Gaja 18 września 2014 - 22:03

Ostatnio ananasy w Biedronce czy Lidlu sobie leżą. Wcześniej jadłam tylko z puszki i niezbyt je lubiłam, ale świeże owoce są przepyszne 🙂
Jakieś problemy z internetem, jak dostaniesz pięć takich samych komentarzy to cztery usuń 😉

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 13 września 2014 - 20:50

Genialny przepis. Fantastycznie przygotowałaś ten sos. Koniecznie muszę taki sos zrobić. Zabieram więc Twój przepis i … do roboty 🙂

Odpowiedź
Back Taste 13 września 2014 - 20:58

Dziękujemy za przepis:) mi na pewno się przyda.

Pozdrowienia:)

Odpowiedź
Marzena 13 września 2014 - 21:03

Ale fajny sosik, zaciekawił mnie dodatek ananasów 🙂 wygląda pysznie i z chęcią taki wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 13 września 2014 - 23:52

Jesienne smaki ,pysznie.

Odpowiedź
voncologne 14 września 2014 - 02:09

Ja w sumie nie jestem makaronowata, ale moi chłopcy i to bardzo! Także przepis kopiuję i wrzucam do folderu ” warte wypróbowania”… 🙂

Odpowiedź
Pati 14 września 2014 - 10:49

Uwielbiam taki sos!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 14 września 2014 - 11:56

Muszę sobie go zapisać 🙂

Odpowiedź
The music of me 14 września 2014 - 12:26

Fajny pomysł! A pomidory przekonują mnie najbardziej, kocham te warzywa 😀

Odpowiedź
Nippi 14 września 2014 - 16:56

musi być pyszne 🙂

Odpowiedź
wiktorkowa 14 września 2014 - 16:58

uwielbiam go i też go robię rok w rok:) piękne zdjęcia:)

Odpowiedź
Ania P 14 września 2014 - 18:55

Sos słodko – kwaśny bardzo lubię 🙂 Przyznam szczerze, ze nigdy nie robiłam żadnych słoików, ale wszystko przede mną 🙂

Odpowiedź
Ania 14 września 2014 - 23:33

taki sosik w zimę jest pierwsza klasa 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 15 września 2014 - 01:16

Jestem pod wrażeniem 🙂 domowy musi być obłędny!

Odpowiedź
Megly 15 września 2014 - 05:08

Muszę taki sos koniecznie wypróbować. Zawsze go lubiłam, a nie miałam nigdy sprawdzonej receptury na wykonywanie. A jak się ma swój przetwór to przynajmniej się wie, co się je 🙂 świetny blog kulinarny. Smacznie tu i apetycznie 🙂
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do mnie 😀

Odpowiedź
napiecyku 15 września 2014 - 10:06

Witam na blogu, na pewno pewno wpadnę do Ciebie. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
czar-życia 15 września 2014 - 07:55

Też kiedyś coś podobnego robiłam i było naprawdę pyszne 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 15 września 2014 - 09:00

Pyszny sosik, chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂

Odpowiedź
Beata, Magazyn Kuchenny 15 września 2014 - 09:30

O patrz, sos słodko-kwaśny robiłam tylko na świeżo, a przecież taki zapas w słoikach może przecież bardzo ułatwić życie.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 15 września 2014 - 20:01

Świetny przepis Gosiu 🙂

Odpowiedź
Aneta 19 września 2014 - 21:41

Mhmm bardzo dobry przepis! Szczególnie idealny dla mnie – czyli osoby zabieganej, która jedynie w weekend może zrobić sobie porządny obiad. Sos słodko – kwaśny w słoiku to szybkie i smaczne “danie”, które można zrobić w każdej chwili,.

Odpowiedź

Zostaw komentarz