Home Na słodkoDesery Płatki jaglane z owocami

Płatki jaglane z owocami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Płatki jaglane to idealny pomysł na zdrowe śniadanko. Pozyskuje się je z obłuskanego ziarna, dzięki temu nie tracą swoich właściwości odżywczych i zachowują cenne składniki. Po trzech minutach gotowania otrzymamy gotową jaglaną papkę, ja dodałam owoce kiwi, orzechy pistacjowe i zarodki pszenne….pyszne śniadanko. Ale UWAGA owoce kiwi zawierają enzym, który rozkłada białko. Jeżeli deser lub koktajl z kiwi i mlekiem, nie zostanie podany natychmiast po przygotowaniu, będzie miał gorzki smak. Przekonałam się o tym parę lat temu, kiedy zrobiłam super-deser, na super-imprezie, dla super-gości. Deser miał w swoim składzie owoce kiwi, bitą śmietanę i 10 minut czekał, na swoją wielką chwilę w lodówce. Do dzisiaj nie wiem co było bardziej gorzkie… deser, czy wyraz twarzy moich gości . Z powodu enzymów nie tężeje galaretka, którą zalano owoce kiwi ( żelatyna ma w swoim składzie białko ) 
Niech to nikogo nie zniechęca do owoców, kiwi to prawdziwa bomba witaminowa, wystarczy dodać, że jeden owoc pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na wit. C. Kiwi pomaga w trawieniu i chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami 🙂

image432

 

Składniki na 2 porcje
  • 450 mi mleka lub wody
  • 60 g błyskawicznych płatków jaglanych
  • 3 owoce kiwi obrane i pokrojone na kawałki
  • garść posiekanych orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • pestki granatu do dekoracji
  • łyżka miodu
  • sól
Płatki gotuję w posolonej wodzie lub mleku ok.3 min, dodaję miód, całość mieszam. Kleik jaglany nakładam do pucharków, przekładam owocami kiwi. Deser dekoruję zarodkami pszennymi, pestkami granatu, orzechami. Natychmiast podaję. Smacznego 🙂

image456

 

image8

Płatki

Powiązane posty

22 komentarze

Ania 19 września 2014 - 12:53

Pyszne i zdrowe 🙂 Szczególnie jagły są dobre na zbliżający się okres zimowo-jesienny.

Odpowiedź
Magda C. 19 września 2014 - 13:01

Wygląda to absolutnie przepysznie 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 19 września 2014 - 13:39

Ale dziś kolorowo u Ciebie 🙂 piękne połączenie !

Odpowiedź
ja i moje urwisy 19 września 2014 - 13:58

W sam raz na deser dla chłopaków, uwielbiają kiwi 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 19 września 2014 - 17:34

Wspaniale wygląda 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 19 września 2014 - 18:15

Deser ,który cieszy oko .Mogę zapytać o te zarodki pszenne ? ,co to takiego ?

Odpowiedź
napiecyku 19 września 2014 - 18:39

Laura, u nas można kupić paczkowane zarodki pszenne w postaci żółtego proszku. To najcenniejsza część ziarna pszenicy, bardzo bogata w związki odżywcze ( podobnie jak kiełki ). Ma lekko słodko-orzechowy smak z nutką goryczki 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 19 września 2014 - 19:12

Lubię kiwi i to bardzo, mam rozumieć…druga porcja dla mnie? :))

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 19 września 2014 - 19:14

Mogę Cię pochwalić za śliczne zdjęcia, za płatki jaglane, które lubię, ale kiwi nie jem, bo mam uczulenie. Nawet kropla jest dla mnie niebezpieczna (a kiedyś jadłam). Czasami boleję nad tym, bo kiwi pięknie komponuje się w różnych deserach 🙂

Odpowiedź
Marcelina 19 września 2014 - 19:51

Pyszna szklaneczka, takie śniadanie to ja rozumiem 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 19 września 2014 - 21:00

Wygląda pięknie i smacznie 🙂 Przydatne informacje na temat kiwi, nie wiedziałam tego 😉

Odpowiedź
Marzena 19 września 2014 - 21:08

Ale pyszności 🙂 lubię kiwi i jemy go często 🙂 zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię takie smakołyki 🙂

Odpowiedź
Magda Meg Fashion 19 września 2014 - 23:51

Wygląda fantastycznie. Dodałam do listy zakupów te płatki. Na kiwi mam niestety uczulenie, ale zastąpię je innym owocem.

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 20 września 2014 - 18:40

pyszne i do tego jakie zdrowe. mniam!

Odpowiedź
Mery 21 września 2014 - 08:08

Oj, ja też miałam przygodę z kiwi 😀 Zalałam je galaretką ;P Na szczęście nie spodziewałam się gości 🙂

Odpowiedź
Sosna 21 września 2014 - 09:37

łał, brzmi mega ciekawie i mniemam, że smakuje jeszcze lepiej ^^

Odpowiedź
wiktorkowa 21 września 2014 - 17:48

wygląda bardzo apetycznie:) nie odmówiłabym takiego śniadania:)

Odpowiedź
Ania 21 września 2014 - 18:41

gdyby tak zrobiono mi takie śniadanie na jutro rano to bym nie pogardziła 🙂

Odpowiedź
Łukasz 21 września 2014 - 21:40

Fantastyczny deser i znakomicie się prezentuje!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 22 września 2014 - 00:29

Ale przygoda! Tak samo zachowuje się ananas, dlatego masy do ciast ananasowych robię z tym z puszki. Kiwi u mnie znika na surowo, ale chętnie je widzę w takim śniadanku 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 22 września 2014 - 14:33

Przepyszne na sniadanie, choć ja wolę na deser 🙂

Odpowiedź
sarenka 26 września 2014 - 22:46

jednak je się oczami! kolory powalają!!!

Odpowiedź

Zostaw komentarz