Muffinki czekoladowe z mąki gryczanej

Muffinki  popularne w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i USA, u nas z roku na rok,  zyskują rzesze fanów . Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ to bardzo udany produkt. Ciasteczka mają nieskończenie wiele smaków, od słodkich po wytrawne. Znając podstawowe proporcje można eksperymentować dodając ulubione płatki zbożowe, orzechy, owoce, warzywa.
Tym razem upiekłam mocno czekoladowe babeczki z mąki gryczanej, sprawdzą się na drugie śniadanie dla dzieci, lub na słodki prezent dla przyjaciół. Bardzo polecam 🙂
IMG_5374Składniki na 12 sztuk
  • 140 g masła + 60 g gorzkiej czekolady + 4 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru brązowego lub brzozowego
  • 1/2 szkl. maślanki lub śmietany 12 %
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło i czekoladę rozpuszczam na małym ogniu, dodaję kakao, wszystko dokładnie mieszam. Czekoladę chwilę trzymam na małym ogniu i odstawiam do przestudzenia.
Do miski daję jajka i cukier, składniki ubijam trzepaczką, dodaję przestudzoną czekoladę, maślankę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszam łyżką.
Foremkę na muffinki wykładam papilotkami. Masą napełniam papilotki. Ciastka daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę 20 min w temp. 180 stopni. Udanych wypieków:)

IMG_5322

IMG_5470

komentarze 32

  1. Lena 11 września 2014 at 05:53 Reply

    Jak mocno czekoladowe, pyszne 😉

  2. Ladylaura 11 września 2014 at 10:12 Reply

    Bardzo lubię śniadanie w towarzystwie babeczek.

  3. ja i moje urwisy 11 września 2014 at 12:16 Reply

    A ja taka chora i nie ma kto zrobić , a tu takie pyszności :/

  4. Magda C. 11 września 2014 at 12:33 Reply

    Oj takie babeczki na śniadanie, pycha 🙂

  5. Marcelina 11 września 2014 at 13:23 Reply

    Pięknie wyrośnięte! „Mocno czekoladowe” już do mnie przemawia 🙂

  6. czar-życia 11 września 2014 at 13:24 Reply

    Uwielbiam, zresztą chyba jak wszyscy u mnie w domu czekoladowe babeczki 🙂

  7. Asenata 11 września 2014 at 18:54 Reply

    Jaka szkoda,że się wirtualnie poczęstować nie można 🙂

  8. sandicious 11 września 2014 at 22:21 Reply

    Same pyszności!

  9. Zosia 11 września 2014 at 22:52 Reply

    Masz pięknego bloga kulinarnego. Podoba mi się u Ciebie. Babeczki są kuszące. Pozdrawiam Zosia.

    • napiecyku 11 września 2014 at 23:07 Reply

      Witam na blogu, pozdrawiam 🙂

  10. Marzena 11 września 2014 at 22:54 Reply

    Pycha 🙂 bardzo lubię muffinki 🙂

  11. Zdeterminowana Ana 11 września 2014 at 23:24 Reply

    Niebo w gębie. Mniam!

  12. Ania 11 września 2014 at 23:42 Reply

    jeszcze nic nie robiłam z mąki gryczanej, ciekawe 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku 12 września 2014 at 01:33 Reply

    Super i do tego zdrowe 🙂

  14. Kuchnia u Krysi 12 września 2014 at 07:59 Reply

    Ale pyszne, czekoladowe. Uwielbiam muffinki, bo to takie wygodne porcjowane ciasteczka. Właśnie można zapakować na drugie śniadanie 🙂 A ja teraz do kawy chętnie jedną się poczęstuję:)

  15. Tinaaa 12 września 2014 at 20:30 Reply

    Wyglądają pysznie 🙂

  16. domowacukierniaewy.blox.pl 12 września 2014 at 20:48 Reply

    Uwielbiam wszystko co czekoladowe 😉

  17. Urszula 13 września 2014 at 08:13 Reply

    Nie robiłam, ale na pewno super pyszny sos, zawsze lepszy od tego kupnego 🙂

  18. Magda Meg Fashion 13 września 2014 at 19:49 Reply

    Trafiłaś w mój gust idealnie. Uwielbiam czekoladowe babeczki a że przymierzam się do odstawienia pszenicy z wielką chęcią wypróbuję ten przepis!

    • napiecyku 13 września 2014 at 19:59 Reply

      Dziękuję Madzia 🙂

  19. Back Taste 13 września 2014 at 20:59 Reply

    Pieczemy babeczki!

  20. Pati 14 września 2014 at 10:53 Reply

    Pyszne i takie wilgotne!

  21. Jolanta Strażyc 15 września 2014 at 20:04 Reply

    Narobiłaś mi smaku 🙂 Wyglądają przepysznie! Już sobie wyobrażam jak wspaniale smakują 🙂

  22. Olka 18 września 2014 at 19:47 Reply

    Porywam ten przepis Malgosiu, bo bardzo lubię mąkę gryczaną w wypiekach 🙂

  23. Katarzyna 20 września 2014 at 08:51 Reply

    Jeszcze muffinek nigdy nie robiłam z mąki gryczanej – koniecznie muszę spróbować 😉

  24. Piotr 20 stycznia 2015 at 12:16 Reply

    Super przepis i chętnie bym wypróbował, ale pytanie: czy można czymś zastąpić proszek do pieczenia?

    • napiecyku 20 stycznia 2015 at 12:55 Reply

      Zamiast proszku można użyć sody oczyszczonej, mąkę gryczaną można zastąpić orkiszową typ 700 🙂

  25. Aga 8 marca 2015 at 10:49 Reply

    Robiłam już parę razy, tylko zamieniłam część mąki gryczanej na inną bezglutenową bo nie lubię za bardzo tego gryczanego smaku i zmniejszyłam ilość czekolady i kakao bo to jednak dla mnie za dużo było. Ale przepis bardzo fajny.

  26. kasia 8 marca 2015 at 12:01 Reply

    Mam pytanko to maja być trzy czwarte szklanki maki czy trzy cztery szklanki mąki?

    • napiecyku 8 marca 2015 at 13:02 Reply

      Kasia, trzy czwarte szklanki mąki, cztery szklanki to zdecydowanie za dużo. Pozdrawiam 🙂

  27. Ewa 12 marca 2015 at 19:54 Reply

    Właśnie skosztowałam świeżo upieczonej babeczki. Cudownie puszysta, mięciusia, nie za słodka. Dodałam cukier trzcinowy, bo taki miałam i śmietankę. Pychota. Na perwno będę piekła je często. Z podanego przepisu wychodzi 15 muffinek.

  28. Agnieszka 2 lutego 2017 at 18:13 Reply

    Babeczki wypróbowane, zagoszczą na pewno u mnie jeszcze nieraz . Pyszne, ja do nich jeszcze zrobiłam glazurę z serka Philadelphia z pudrem i to była tzw kropka nad i , szczerze POLECAM…:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *