Home Na słodkoBabki i muffiny Muffinki czekoladowe z mąki gryczanej

Muffinki czekoladowe z mąki gryczanej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Muffinki  popularne w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i USA, u nas z roku na rok,  zyskują rzesze fanów . Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ to bardzo udany produkt. Ciasteczka mają nieskończenie wiele smaków, od słodkich po wytrawne. Znając podstawowe proporcje można eksperymentować dodając ulubione płatki zbożowe, orzechy, owoce, warzywa.
Tym razem upiekłam mocno czekoladowe babeczki z mąki gryczanej, sprawdzą się na drugie śniadanie dla dzieci, lub na słodki prezent dla przyjaciół. Bardzo polecam 🙂
IMG_5374Składniki na 12 sztuk
  • 140 g masła + 60 g gorzkiej czekolady + 4 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru brązowego lub brzozowego
  • 1/2 szkl. maślanki lub śmietany 12 %
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło i czekoladę rozpuszczam na małym ogniu, dodaję kakao, wszystko dokładnie mieszam. Czekoladę chwilę trzymam na małym ogniu i odstawiam do przestudzenia.
Do miski daję jajka i cukier, składniki ubijam trzepaczką, dodaję przestudzoną czekoladę, maślankę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszam łyżką.
Foremkę na muffinki wykładam papilotkami. Masą napełniam papilotki. Ciastka daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę 20 min w temp. 180 stopni. Udanych wypieków:)

IMG_5322

IMG_5470

Powiązane posty

34 komentarze

Lena 11 września 2014 - 05:53

Jak mocno czekoladowe, pyszne 😉

Odpowiedź
Ladylaura 11 września 2014 - 10:12

Bardzo lubię śniadanie w towarzystwie babeczek.

Odpowiedź
ja i moje urwisy 11 września 2014 - 12:16

A ja taka chora i nie ma kto zrobić , a tu takie pyszności :/

Odpowiedź
Magda C. 11 września 2014 - 12:33

Oj takie babeczki na śniadanie, pycha 🙂

Odpowiedź
Marcelina 11 września 2014 - 13:23

Pięknie wyrośnięte! “Mocno czekoladowe” już do mnie przemawia 🙂

Odpowiedź
czar-życia 11 września 2014 - 13:24

Uwielbiam, zresztą chyba jak wszyscy u mnie w domu czekoladowe babeczki 🙂

Odpowiedź
Asenata 11 września 2014 - 18:54

Jaka szkoda,że się wirtualnie poczęstować nie można 🙂

Odpowiedź
sandicious 11 września 2014 - 22:21

Same pyszności!

Odpowiedź
Zosia 11 września 2014 - 22:52

Masz pięknego bloga kulinarnego. Podoba mi się u Ciebie. Babeczki są kuszące. Pozdrawiam Zosia.

Odpowiedź
napiecyku 11 września 2014 - 23:07

Witam na blogu, pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marzena 11 września 2014 - 22:54

Pycha 🙂 bardzo lubię muffinki 🙂

Odpowiedź
Zdeterminowana Ana 11 września 2014 - 23:24

Niebo w gębie. Mniam!

Odpowiedź
Ania 11 września 2014 - 23:42

jeszcze nic nie robiłam z mąki gryczanej, ciekawe 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 12 września 2014 - 01:33

Super i do tego zdrowe 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 12 września 2014 - 07:59

Ale pyszne, czekoladowe. Uwielbiam muffinki, bo to takie wygodne porcjowane ciasteczka. Właśnie można zapakować na drugie śniadanie 🙂 A ja teraz do kawy chętnie jedną się poczęstuję:)

Odpowiedź
Tinaaa 12 września 2014 - 20:30

Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 12 września 2014 - 20:48

Uwielbiam wszystko co czekoladowe 😉

Odpowiedź
Urszula 13 września 2014 - 08:13

Nie robiłam, ale na pewno super pyszny sos, zawsze lepszy od tego kupnego 🙂

Odpowiedź
Magda Meg Fashion 13 września 2014 - 19:49

Trafiłaś w mój gust idealnie. Uwielbiam czekoladowe babeczki a że przymierzam się do odstawienia pszenicy z wielką chęcią wypróbuję ten przepis!

Odpowiedź
napiecyku 13 września 2014 - 19:59

Dziękuję Madzia 🙂

Odpowiedź
Back Taste 13 września 2014 - 20:59

Pieczemy babeczki!

Odpowiedź
Pati 14 września 2014 - 10:53

Pyszne i takie wilgotne!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 15 września 2014 - 20:04

Narobiłaś mi smaku 🙂 Wyglądają przepysznie! Już sobie wyobrażam jak wspaniale smakują 🙂

Odpowiedź
Olka 18 września 2014 - 19:47

Porywam ten przepis Malgosiu, bo bardzo lubię mąkę gryczaną w wypiekach 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 20 września 2014 - 08:51

Jeszcze muffinek nigdy nie robiłam z mąki gryczanej – koniecznie muszę spróbować 😉

Odpowiedź
Piotr 20 stycznia 2015 - 12:16

Super przepis i chętnie bym wypróbował, ale pytanie: czy można czymś zastąpić proszek do pieczenia?

Odpowiedź
napiecyku 20 stycznia 2015 - 12:55

Zamiast proszku można użyć sody oczyszczonej, mąkę gryczaną można zastąpić orkiszową typ 700 🙂

Odpowiedź
Aga 8 marca 2015 - 10:49

Robiłam już parę razy, tylko zamieniłam część mąki gryczanej na inną bezglutenową bo nie lubię za bardzo tego gryczanego smaku i zmniejszyłam ilość czekolady i kakao bo to jednak dla mnie za dużo było. Ale przepis bardzo fajny.

Odpowiedź
kasia 8 marca 2015 - 12:01

Mam pytanko to maja być trzy czwarte szklanki maki czy trzy cztery szklanki mąki?

Odpowiedź
napiecyku 8 marca 2015 - 13:02

Kasia, trzy czwarte szklanki mąki, cztery szklanki to zdecydowanie za dużo. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ewa 12 marca 2015 - 19:54

Właśnie skosztowałam świeżo upieczonej babeczki. Cudownie puszysta, mięciusia, nie za słodka. Dodałam cukier trzcinowy, bo taki miałam i śmietankę. Pychota. Na perwno będę piekła je często. Z podanego przepisu wychodzi 15 muffinek.

Odpowiedź
Beata 18 listopada 2020 - 17:18

Czy gotowe mufinki można mrozić?

Odpowiedź
napiecyku 18 listopada 2020 - 17:47

nigdy nie mroziłam, wiec trudno mi powiedzieć, ale w szczelnie zamykanym pojemniku, dość długo mogą zachować świeżość 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 2 lutego 2017 - 18:13

Babeczki wypróbowane, zagoszczą na pewno u mnie jeszcze nieraz . Pyszne, ja do nich jeszcze zrobiłam glazurę z serka Philadelphia z pudrem i to była tzw kropka nad i , szczerze POLECAM…:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz