Bułki pszenno-razowe, które rosną kiedy śpisz

Przepis na te bułeczki jest na wielu blogach, ja coś od siebie dodałam, coś odjęłam i w niedzielny poranek zapachniało w kuchni świeżym pieczywem. Bułeczki wyszły bez zarzutu, nie kruszą się, a smakiem mogą konkurować z kupnym pieczywem. Są proste do zrobienia, wystarczy połączać składniki, a rano z ciasta zrobić bułeczki i po 15 min. mamy gotowe pieczywo na śniadanie.  Na pewno będę częściej wracać do tego przepisu. Bardzo polecam 🙂

IMG_4987

Składniki na 12 bułeczek
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 1 szkl letniego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki dobrego oleju roślinnego lub oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • garść sezamu lub siemienia lnianego
Drożdże rozpuszczam w 4 łyżkach letniego mleka. Odstawiam na kilka minut, następnie dodaję jajko, całość mieszam.
Do miski przesiewam mąki, dodaję sól, resztę mleka, zaczyn i zaczynam wyrabiać ciasto, jednocześnie stopniowo dolewam olej. Oleju dolewam tyle, ile zabierze ciasto, u mnie odrobina oleju z 1/3 szklanki została nie wykorzystana.
Wszystkie składniki wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładam do naoliwionej miseczki, szczelnie przykrywam folią spożywczą i daję na noc do lodówki.
Rano nastawiam piekarnik na 200 stopni. Z ciasta lepię małe bułeczki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smaruję ciepłym mlekiem, lub oliwą i posypuję sezamem.
Pieczywo daję do piekarnika i piekę ok.12 min. Bułeczki będą gotowe, kiedy się mocno zrumienią. Gotowe studzę i zajadam….chrup…. !!!

IMG_4948

komentarzy 25

  1. Kuchnia u Krysi 3 września 2014 at 00:44 Reply

    Piękne, rumiane bułeczki. Zabieram dwie na śniadanie:)
    Ale mnie skusiłaś tym przepisem 🙂

    • napiecyku 3 września 2014 at 09:23 Reply

      Dziękuję dziewczyny, częstujcie się 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku 3 września 2014 at 01:38 Reply

    Szkoda, że rano nie będą takie na mnie czekać 😉

  3. ilovebake.pl 3 września 2014 at 09:02 Reply

    najlepsze są takie kiedy śpię, a one rosną. Rano tylko wstawiam i cieplutkie bułeczki do zjedzenia 🙂

  4. Ciążowe Zachcianki 3 września 2014 at 09:11 Reply

    Uwielbiam domowe pieczywo:) Bułeczki wyglądają doskonale.

  5. lena 3 września 2014 at 09:12 Reply

    Cudownie wyglądają, poproszę parę sztuk na śniadanie 🙂

  6. Ervisha 3 września 2014 at 09:14 Reply

    Piękne.. uwielbiam domowe pieczywo 🙂

  7. Sosna 3 września 2014 at 09:51 Reply

    Fajnie, rosną kiedy śpię i rano są już gotowe ^^

  8. Marcelina 3 września 2014 at 10:18 Reply

    Uwielbiam zapach świeżego pieczywa! Ależ narobiłaś smaka tymi zdjęciami, jeszcze śniadania nie jadłam 😉

  9. ja i moje urwisyki 3 września 2014 at 11:19 Reply

    Mniam, jeszcze jakby same się upiekly 😉

    • napiecyku 3 września 2014 at 11:33 Reply

      Oooo, tak 🙂

  10. Kasia 3 września 2014 at 11:35 Reply

    No nie, ja tu próbuję się odchudzić a Ty takie cudowności serwujesz :))

  11. Agata 3 września 2014 at 11:59 Reply

    Super smacznie wyglądają uwielbiam dobre pieczywo.Buziaki.

  12. Siwa 3 września 2014 at 13:34 Reply

    Wspaniałe, muszę bezwzględnie wypróbować!

  13. Ladylaura 3 września 2014 at 14:28 Reply

    Myślę ,że są znacznie lepsze niż kupne.

  14. simply lifetime 3 września 2014 at 18:49 Reply

    mając takie pieczywo z rana, można zjeść ilość normalnie przeznaczoną dla czterech osób:)

  15. Marzena 3 września 2014 at 19:27 Reply

    Przymierzałam się do tych bułek już kilka razy 🙂 i jakoś tak nie zrobiłam, czas to nadrobić bo wyglądają pysznie 🙂

  16. domowacukierniaewy.blox.pl 3 września 2014 at 23:00 Reply

    Wyglądają pysznie, domowe są zdecydowanie lepsze od tych ze sklepu 🙂

  17. Ania 3 września 2014 at 23:41 Reply

    ach ale bym chciała taka bułkę na jutrzejsze śniadanie 🙂

  18. Venus 4 września 2014 at 10:39 Reply

    niezłe 🙂

  19. Pati 4 września 2014 at 10:42 Reply

    Dla mnie idealne!

  20. Jolanta Strażyc 5 września 2014 at 22:15 Reply

    Wspaniały przepis! Muszę koniecznie wypróbować 🙂

  21. Magda C. 5 września 2014 at 22:41 Reply

    Śliczne bułeczki!

  22. kulinarny blog samanthy 7 września 2014 at 11:51 Reply

    Och takie bułeczki są najlepsze, pięknie wyrosły !

  23. Domi 16 września 2014 at 20:51 Reply

    Mhmmm uwielbiam zapach pieczywa unoszący się po mieszkaniu.. Muszę wypróbować przepis – koniecznie!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *