Ziemniaki prażone z warzywami

Prawie każdy pamięta klasowe, albo rodzinne prażone, koniecznie w żeliwnym garnku, przykryte darnią i podane na liściu kapusty. Prażone można z powodzeniem przygotować w domu, ja z czasem zaczęłam dodawać do ziemniaków marchewkę, zioła, paprykę i taka forma tej potrawy odpowiada mi najbardziej. Doprawiam ją tym, co właśnie mam pod ręką. Tym razem dostałam od znajomej, która wróciła z Bułgarii magiczną mieszankę suszonej papryki, pomidorów i sama nie wiem jeszcze czego…, ale smakuje wspaniale.. Bardzo polecam to danie na prosty i smaczny obiad :)

IMG_4336

Składniki dla 3-4 osób
  • 1200 g ziemniaków pokrojonych w większą kostkę
  • 2 marchewki  pokrojone w kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 1 duża papryka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
  • 1/2 szkli ulubionych posiekanych ziół ( u mnie bazylia i pietruszka )
  • 15 dkg. kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 10 dkg dobrego, wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • pieprz
  • sól
Wszystkie składniki daję do miski i i delikatnie mieszam. Przekładam do większego rondla ( u mnie śr.24 cm wys. 6 cm. ).  Rondel szczelnie przykrywam folią aluminiową. Na folię daję pokrywkę ( im cięższa, tym lepiej ). Prażone najlepiej trzymać na mniejszym ogniu ok. 50 min. Smacznego :)

IMG_4322

Komentarze: 27

  1. Natalia - Poezja Smaku 25 sierpnia 2014 at 01:14 Reply

    Wyglada kolorowo i apetycznie!

  2. Marzena 25 sierpnia 2014 at 08:33 Reply

    Bardzo lubię ziemniaki i często goszczą one w mojej kuchni. To danie robiła moja babcia ale tylko z cebulką
    Wygląda pysznie i z chęcią bym zjadła takie ziemniaki na obiad :-)

  3. Lena 25 sierpnia 2014 at 08:58 Reply

    Coś dla mnie :) Jestem ziemniakożerna :)

  4. Kasia 25 sierpnia 2014 at 11:03 Reply

    Ziemniaczki s ą dobre na wszystkie smutki :))

    • napiecyku 25 sierpnia 2014 at 12:04 Reply

      Oooo, tak :)

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 25 sierpnia 2014 at 13:30 Reply

    Mmm pychotka, wspaniałe danie! :)

  6. JustInka 25 sierpnia 2014 at 14:16 Reply

    Fajnie się prezentują!

  7. czar-życia 25 sierpnia 2014 at 14:21 Reply

    Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, ale przyznam że staram się ich unikać :-) wygląda pysznie

  8. Kuchnia u Krysi 25 sierpnia 2014 at 14:51 Reply

    Świetny pomysł na taką „zapiekankę”/ prażankę. Bardzo mi się podoba. Lubię potrawy przygotowane w podobny sposób z dodatkiem ziemniaków:)

  9. Asenata 25 sierpnia 2014 at 17:24 Reply

    Pewnie pychota 😉

  10. Klaudia Ce 25 sierpnia 2014 at 17:51 Reply

    I ani razu nie mieszać?
    Lubię takie dania :)) Mniam, chyba zrobię na koniec tygodnia :))

    • napiecyku 25 sierpnia 2014 at 17:54 Reply

      Tak, mieszam przed prażeniem :)

  11. Jolanta Strażyc 25 sierpnia 2014 at 19:46 Reply

    Ale mi narobiłaś smaku :) Wspaniale wyglądają. Pozdrawiam serdecznie :)

    • napiecyku 25 sierpnia 2014 at 19:56 Reply

      Równiez pozdrawiam :)

  12. ja i moje urwisy 25 sierpnia 2014 at 19:49 Reply

    Mniam, coś dla mnie na kolację :)

  13. Maminka 25 sierpnia 2014 at 20:13 Reply

    No! Ślinka cieknie! I żadnej żmudnej roboty…

    Ostatnio kupiłam, bezpośrednio od rolnika, 10 kg wspaniałych ziemniaków – dawno takich nie jadłam :)

    • napiecyku 25 sierpnia 2014 at 21:15 Reply

      Od rolnika najlepsze :)

  14. Ania 25 sierpnia 2014 at 20:51 Reply

    pyszny obiadek!:)i kolorowy :)

  15. wenus-lifestyle 26 sierpnia 2014 at 09:16 Reply

    Uwielbiam takie dania 😀

  16. Zdeterminowana Ana 26 sierpnia 2014 at 11:29 Reply

    Smacznie to danie wygląda. Mniam!

  17. Królowa Karo 26 sierpnia 2014 at 15:40 Reply

    Rzeczywiście proste i smaczne :) Muszę odpatrzeć.

  18. lutka40 26 sierpnia 2014 at 17:33 Reply

    Wyglądają bardzo smakowicie

  19. Magda C. 26 sierpnia 2014 at 17:41 Reply

    Smakowity obiad :)

  20. Janek90 31 sierpnia 2014 at 12:46 Reply

    Zrobiłem i muszę przyznać że wyszło przepysznie. Dzięki za bardzo dobry przepis.

    • napiecyku 31 sierpnia 2014 at 14:31 Reply

      Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)

  21. brzoza b 4 września 2014 at 12:12 Reply

    Takich ziemniaków jeszcze nie jadłam…Muszę spróbować…Pozdrawiam:)

  22. brzoza b 4 września 2014 at 12:14 Reply

    Wyglądają pysznie…muszę je kiedyś zrobić…Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *