Home Na słodkoCiasta z owocami Ciasto na maślance

Ciasto na maślance

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Do tego wypieku wykorzystałam stary przepis na szybkie ciasto jogurtowe. Jogurt zastąpiłam maślanką, a olej rozpuszczonym masłem. Proste i smaczne ciasto na małą blaszkę, idealne na poczęstunek dla gości. U nas, jeszcze ciepłe do połowy zostało zjedzone. Śliwki, które dodałam wypełniły ciasto wspaniałym aromatem, można je zastąpić innymi owocami, lub po prostu kruszonką. Bardzo polecam 🙂

IMG_4800

Składniki
  • 2 szkl przesianej mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 jajka w temp. pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 szkl maślanki ( niepełna )
  • 200 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 śliwek bez pestek, pokrojonych na 4 części
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam z solą na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam na gęsty krem. Dodaję stopniowo maślankę i masło, całość delikatnie mieszam. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie mieszam tylko do połączenia.
Blaszkę o wym. 27 x 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładam ciasto, na ciasto równomiernie wykładam śliwki, skórką do ciasta. Patyczkiem do szaszłyków, delikatnie wciskam śliwki w ciasto. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę 40 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_4843

IMG_4892

 

Powiązane posty

33 komentarze

Natalia - Poezja Smaku 29 sierpnia 2014 - 01:32

Aż mi pachnie! Bardzo apetyczne 🙂

Odpowiedź
Lena 29 sierpnia 2014 - 08:29

Bardzo lubię ten przepis na ciasto. Zawsze wychodzi pyszne 🙂

Odpowiedź
beti 29 sierpnia 2014 - 10:27

Pyszne ciasto 🙂 U mnie też ze śliwkami 🙂

Odpowiedź
Agata 29 sierpnia 2014 - 10:53

Zdrowy przepis bo na maślance.Uwielbiam ciasta.Pozdrawiam życząc miłego piątku.

Odpowiedź
napiecyku 29 sierpnia 2014 - 12:48

Dziękuję i nawzajem 🙂

Odpowiedź
Pati 29 sierpnia 2014 - 12:18

Do kawy o tej porze idealne…

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 29 sierpnia 2014 - 13:58

Ze śliwkami ciasta zawsze smakują wspaniale 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 29 sierpnia 2014 - 14:13

Mniami, wspaniałości <3 Uwielbiam takie ciasta, zajrzyj do mnie u mnie też ze śliwkami, ale kruche 😉

Odpowiedź
Maminka 29 sierpnia 2014 - 15:36

Bardzo łatwy – coś dla mnie!
Lubię łatwe przepisy. Wygląda pięknie 🙂

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marzena 29 sierpnia 2014 - 19:01

Jakie pyszne ciasto 🙂 zapisuje sobie przepis 🙂 rewelacja 🙂

Odpowiedź
Ela 29 sierpnia 2014 - 20:49

Oj, jakie apetyczne 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 29 sierpnia 2014 - 21:12

Oj mniamciu, pycha 🙂

Odpowiedź
Beata 30 sierpnia 2014 - 00:30

Ale pychotka. Ja zdecydowanie stawiam na sliwki. Kruszonka w ich miejsce – to nie to samo. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Beata 30 sierpnia 2014 - 00:32

Jak zawsze u Ciebie takie przysmaki. Ach az u mnie zapachnialo ciastem ze sliwkami. Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
Sosna 30 sierpnia 2014 - 09:59

Wygląda smakowicie :>

Odpowiedź
Marcelina 30 sierpnia 2014 - 14:54

Uwielbiam wypieki na maślance, sama robię podobne, a takim kawałkiem ze śliwką chętnie bym się poczęstowała 🙂

Odpowiedź
czarodziejka smaków 30 sierpnia 2014 - 16:56

ciasta na maślance mają wspaniałą strukturę, bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
Ania 30 sierpnia 2014 - 17:45

w tygodniu robiłam bardzo podobne i też ze śliwkami – pychota 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 30 sierpnia 2014 - 19:52

A dlaczego ciasto na maślance tak znakomicie wyrasta? To właśnie ta niewinna maślanka bardzo pobudza proszek do działania. Piękne ciacho 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 30 sierpnia 2014 - 21:10

a mówią, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta… ale chyba też bym nie wytrzymała!:)

Odpowiedź
napiecyku 30 sierpnia 2014 - 21:35

Tak, odczułam skutki własnego łakomstwa, ale wniosków nie wyciągam 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 31 sierpnia 2014 - 07:58

Ciasta na maślance zawsze się udają. Świetny pomysł na dodanie śliwek. Bardzo puszyste, wyrośnięte… i taki cudny kolor 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 31 sierpnia 2014 - 10:59

Cudowne ,pozdrawiam .

Odpowiedź
innam 31 sierpnia 2014 - 14:24

No a ja znowu na diecie, więc na Twoje piękne ciasta się ślinię podwójnie… 🙂

Odpowiedź
Venus 31 sierpnia 2014 - 16:07

i jak tu być na diecie gdy taki pyszności pokazują 😛

Odpowiedź
Hanna Badura 31 sierpnia 2014 - 19:41

Ciasta na kefirze, maślance czy jogurcie wychodzą wspaniale.
Twoje wygląda jak z najlepszego czasopisma.
Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 31 sierpnia 2014 - 20:26

Witam na blogu, dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 1 września 2014 - 15:45

Witam na blogu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Łukasz 31 sierpnia 2014 - 21:07

Idealne domowe ciacho! 🙂

Odpowiedź
Culinaryisland.blogspot.com 31 sierpnia 2014 - 21:45

Wygląda obłędnie!

Odpowiedź
Karolina 31 sierpnia 2014 - 22:31

oj zjadłabym takie pyszne ciacho 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 1 września 2014 - 19:33

Pyszności! Uwielbiam ciasta ze śliwkami 🙂

Odpowiedź
Magda C. 5 września 2014 - 22:39

Pysznie wygląda to ciasto, mniam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz