Spaghetti z porem i sosem z mozzarelli

Por, to bardzo smaczne, nieco niedoceniane warzywo. Niedoceniane, ponieważ to warzywo z rodziny czosnkowatych, ma dość ostry, nie dla wszystkich przyjemny smak. Blanszowanie, duszenie, czy gotowanie pora zupełnie niweluje ostry smak i wydobywa jego łagodny i delikatny charakter. Do pora nie dodaję ziół i aromatycznych przypraw, ponieważ sam w sobie smakuje wybornie. Warzywo wspaniałe dla osób na diecie niskokalorycznej, posiada właściwości lecznicze i odtruwające. 
Ja podałam podduszonego pora z razowym makaronem i sosem z mozzarelli. Sos można dowolnie rozrzedzać i zagęszczać, zmieniając proporcje mleka. Kto nie liczy kalorii, może ożywić potrawę kilkoma chrupiącymi skwarkami z dobrego, wędzonego boczku. Bardzo polecam 🙂

IMG_3082

 

Składniki

  • paczka pełnoziarnistego spaghetti
  • 2 duże pory ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 8 dkg. drobno pokrojonego i przetopionego boczku ( opcjonalnie )
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

 

  1. Pory rozcinam wzdłuż, dokładnie myję i osuszam. Kroję w cienkie pół – krążki. Dwie łyżki odkładam do dekoracji.
  2. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu i odcedzam.
  3. Na rozgrzanym oleju smażę pory, cały czas mieszając ok. 5 min. Dolewam wodę i duszę pod przykryciem do miękkości. Doprawiam do smaku.

Składniki na sos z mozzarelli

  • 120 g sera mozzarella
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • sól do smaku
  • szczypta suszonej bazylii lub trzy posiekane listki

Ser drobno kroję, dodaję do mleka, całość miksuję i doprawiam do smaku.

Do makaronu dodaję duszone pory i sos serowy. Każdą porcję dekoruję świeżo pokrojonym porem i przetopionym boczkiem. Smacznego : )
IMG_3018

IMG_3082

komentarzy 21

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 26 lipca 2014 at 00:16 Reply

    Fajny pomysł na wykorzystanie pora 🙂

  2. Asia3city 26 lipca 2014 at 02:05 Reply

    Lubię pora, muszę wypróbować ten przepis i na pewno z boczkiem 🙂

  3. Lena 26 lipca 2014 at 06:20 Reply

    Prosty pomysł, a takie połączenie smaków na pewno jest pyszne 🙂

  4. Kasia 26 lipca 2014 at 14:06 Reply

    Pomysł godny wypróbowania 🙂

  5. Gaja 26 lipca 2014 at 16:44 Reply

    Już dodałam przepis do zakładek – to moja „książka kucharska”. Lubię pora i chętnie dodaję go do potraw. Myślę, że kilka skwareczek też mi nie zaszkodzi 😉

    • napiecyku 26 lipca 2014 at 16:50 Reply

      Na pewno…kilka skwarek bardzo wzbogaca smakowo wiele potraw 🙂

  6. Olka 26 lipca 2014 at 17:56 Reply

    Bardzo lubię pora 🙂 cielęcina z porem w sosie musztardowym to najlepsza jaką jadłam 🙂
    Twój przepis do wypróbowania 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  7. Jolanta Strażyc 26 lipca 2014 at 19:15 Reply

    Lubię pora, ale nie wiedziałam, że ma właściwości odtruwające. Świetny przepis i świetna propozycja na obiad 🙂

  8. Kuchnia u Krysi 26 lipca 2014 at 22:05 Reply

    U mnie por ma szerokie zastosowanie, ale nie dodawałam go makaronu. Ale widzę, że całkiem ciekawe danie Ci wyszło 🙂

  9. Ladylaura 27 lipca 2014 at 01:25 Reply

    Pysznie ,u mnie por często gości ,szczególnie na surowo w sałatkach.

  10. Salvador Dali 27 lipca 2014 at 08:31 Reply

    uwielbiam pora, szczególnie jako dodatek do czegoś, mniaaaam! 🙂

  11. prostozkranu 27 lipca 2014 at 17:22 Reply

    Spagetti z porem? Ciekawa odmiana. Wygląda bardzo apetycznie, zapewne jest też trochę pikantne.

  12. Marzena 27 lipca 2014 at 20:15 Reply

    Ale fajny i kolorowy makaron 🙂 pyszności 🙂

  13. Ania 27 lipca 2014 at 21:17 Reply

    to prawda por jest niedoceniany, a jest bardzo pyszny!:) akurat w mojej kuchni bardzo często gości 🙂

  14. czarodziejka smaków 27 lipca 2014 at 21:47 Reply

    ależ to apetyczny widok!

  15. Łukasz 27 lipca 2014 at 22:10 Reply

    Pyszności! Tak mało składników, a tak apetycznie wygląda. Muszę spróbować! 😉

  16. Natalia - Poezja Smaku 27 lipca 2014 at 23:54 Reply

    Uwielbiam makaron z porem 🙂 ogólnie ja pora używam w kuchni bardzo często 😀

  17. wenus-lifestyle 28 lipca 2014 at 09:31 Reply

    Mniam, uwielbiam takie spaghetti 😀

  18. Beti 28 lipca 2014 at 11:26 Reply

    Makaron to ja zawsze (prawie) i wszędzie 🙂 Pyszności 🙂

  19. JustInka 28 lipca 2014 at 13:51 Reply

    Wygląda pięknie! Uwielbiam makarony, więc to przepis jak najbardziej dla mnie 🙂

  20. Magda C. 5 sierpnia 2014 at 19:57 Reply

    Pysznie wygląda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *