Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Klopsiki z marchewką i szczypiorkiem

Klopsiki z marchewką i szczypiorkiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Mój eksperyment się powiódł, sznycelki do których dodałam marchewkę nie tylko dobrze smakują, ale również świetnie wyglądają na talerzu. Zwykle robię większą ilość na dwa, trzy dni i podaję z makaronem, ryżem lub kaszą i gęstym sosem pomidorowym. Już się cieszę na myśl, że jutro nie muszę gotować obiadu….tak, tak Kochani, nie lubię gotować. Lubię piec…  wg. mnie jest odrobina artyzmu i magii w przygotowywaniu ciast, ciasteczek, tortów. Gorąco polecam… dzisiaj klopsiki, nie ciasto 🙂

IMG_1819

Składniki na 16 mniejszych klopsików
  • ok. 650 g dwukrotnie zmielonej łopatki lub piersi kurczaka
  • 2 średnie marchewki drobno starte
  • 1 większa cebula drobno starta lub zmielona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól na koniec łyżeczki
  •  płaska łyżka przyprawy gyros
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki daję do miseczki i całość dokładnie mieszam dłonią. Formuję małe sznycelki i smażę na gorącym oleju do czasu, kiedy się zrumienią. Przekładam klopsiki do dużego rondla, dolewam 3/4 szklanki przegotowanej wody i duszę pod przykryciem ok 30 min. Podaję z gotowym przecierem pomidorowym. Smacznego 🙂

IMG_1863

Powiązane posty

17 komentarzy

Salvador Dali 2 lipca 2014 - 21:15

dobry pomysł Ci powiem, dla mnie świetna idea na odmianę 🙂
Chociaż ja i gotować i piec wielbię <3

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 2 lipca 2014 - 22:36

Klopsiki bardzo kuszące z nutą marchewkową, dla mnie bardzo odpowiednie. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 2 lipca 2014 - 22:38

Dziękuję dziewczyny 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 2 lipca 2014 - 22:36

Ja mam podobnie ,jak zrobię coś na dwa dni to radocha ,męczy mnie to gotowanie obiadów .Klopsiki pyszne.

Odpowiedź
Renata 3 lipca 2014 - 08:03

Robię podobne ale mielone z marchewką i ogórkiem kiszonym lub konserwowym:)

Odpowiedź
simply lifetime 3 lipca 2014 - 12:35

mają ładny, złoty kolor:) pewnie dodają lekko słodkawego smaku. masz tu tyle propozycji, że nigdy nie pomyślałabym, że nie lubisz gotować! ja wprost przeciwnie, wolę gotować niż piec, cukiernik ze mnie marny:)

Odpowiedź
napiecyku 3 lipca 2014 - 13:29

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 3 lipca 2014 - 14:50

Wyglądają przepysznie. I świetny sposób na przemycenie warzyw.

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 3 lipca 2014 - 20:39

Choć nie jestem fanką gotowanej marchewki to jednak bym się na to cudo skusiła. 🙂

Odpowiedź
Gaja 3 lipca 2014 - 21:04

Kiedyś robiłam podobny “pomysł na”, jak widać, nie potrzeba do tego chemii z torebki. Nie wiem dlaczego czasami mam taką głupią ochotę na dania z torebki. W gruncie rzeczy te same potrawy przyrządzone z naturalnych składników są smaczniejsze. Czasami siebie nie rozumiem.

Odpowiedź
napiecyku 3 lipca 2014 - 21:17

Dania z torebki maja wzmacniacze smaku, które z reguły smakują i uzależniają 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 3 lipca 2014 - 22:12

Bardzo dobry pomysł na obiad. Klopsiki wyglądają baaardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 lipca 2014 - 22:47

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 4 lipca 2014 - 01:10

Mniamuśne są 🙂

Odpowiedź
Magda C. 4 lipca 2014 - 12:23

Bardzo fajny pomysł na klopsiki 🙂 Super ten dodatek z marchewki 🙂

Odpowiedź
Byłem tu. Tony Halik. 4 lipca 2014 - 13:05

Ale fajny przepis! Muszę koniecznie wypróbować! W ogóle ostatnio mam chęć na potrawy z marchewką!
Pozdrawiam, Asia

Odpowiedź
Kasia 4 lipca 2014 - 13:47

Pysznie wyglądają, już zapisałam przepis i wypróbuję je w przyszłym tygodniu 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz