Warzywa zapiekane z bazylią i czosnkiem

Mowa oczywiście o warzywach wiosennych, których nieprzebrane ilości pojawiły się na rynku. Ponieważ mają w swoim składzie więcej wody i mniej włókien, czas pieczenia znacznie się skróci. Młode ziemniaki i marchewkę można po uprzednim dokładnym umyciu piec w skórce. Pieczone warzywa będą smaczną alternatywą dla warzyw gotowanych, podaną na obiad lub kolację we dwoje. Do warzyw można podać pierś kurczaka lub rybę przygotowane na parze lub patelni grillowej :)

IMG_1070

Składniki

  • 4 młode kalarepki
  • 4 młode ziemniaki
  • 4 młode marchewki
  • 2 młode cebulki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek drobno posiekanej bazylii lub łyżka suszonej
  • sól
  1. Czosnek drobno kroję, bazylię drobno siekam. Czosnek i bazylię dodaję do oleju, mieszam i odstawiam.
  2. Kalarepę i cebulę obieram. Duże kalarepki dzielę na ćwiartki, z cebulą postępuję podobnie.
  3. Małe ziemniaki czyszczę, duże kroję na ćwiartki.
  4. Warzywa układam w formie do zapiekania, przyprawiam solą i dokładnie skrapiam olejem z bazylią i czosnkiem. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25 min w 180 stop. W trakcie pieczenia warzywa można skropić wodą. Smacznego :)

IMG_1108

Komentarze: 18

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 16 czerwca 2014 at 21:12 Reply

    Świetny pomysł na warzywa :) !

  2. Ladylaura 16 czerwca 2014 at 21:26 Reply

    Zdrowo przede wszystkim.

  3. Natalia K 16 czerwca 2014 at 21:37 Reply

    Witaj :) Dziękuję ci bardzo za odwiedzinki.
    Ja bardzo lubie takie smakowite blogi, więc na pewno bedę czestym gościem! Świetny pomysł na warzywa! muszą być pycha!
    Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie częsciej!!!!

    • napiecyku 16 czerwca 2014 at 21:44 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam :)

  4. rucianka 17 czerwca 2014 at 00:35 Reply

    Jestem wielbicielką warzyw.
    Te wyglądają bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam
    Anka

  5. Mery 17 czerwca 2014 at 09:06 Reply

    Pięknie podane zdrowie na talerzu :))

  6. AGATA 17 czerwca 2014 at 09:21 Reply

    Bardzo fajny taki pomysł z takim daniem przede wszystkim zdrowe.Buziaki i miłego dnia.

  7. Jolanta Strażyc 17 czerwca 2014 at 13:29 Reply

    Świetnie się prezentują i do tego zdrowe i mało kaloryczne. Pozdrawiam Gosiu :)

    • napiecyku 17 czerwca 2014 at 17:12 Reply

      Również pozdrawiam :)

  8. Jagoda 17 czerwca 2014 at 15:48 Reply

    Zdrowo, nie wiem czy smacznie, ale tak wygląda, więc dziękiuje bardzo za przepis :)

  9. simply lifetime 17 czerwca 2014 at 17:07 Reply

    ostatnio jadłam takie u znajomych i jestem nimi zachwycona! :)

  10. Hania 18 czerwca 2014 at 12:03 Reply

    Ja piekę tak warzywa z kminkiem, są wyśmienite.
    Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i zapraszam częściej:)))
    Pozdrawiam Hania

  11. Trzy Apetyczne 18 czerwca 2014 at 16:12 Reply

    Jeden z naszych ulubionych, prostych obiadów! 😀
    Pozdrawiamy!

  12. Magda C. 18 czerwca 2014 at 17:41 Reply

    Bardzo fajny pomysł na warzywny obiad:)

  13. dżemdżus 19 czerwca 2014 at 18:02 Reply

    Zgłodniałam, składniki mam, takie warzywa będą więc u nas dziś na kolację. :)

  14. AZgotuj 20 czerwca 2014 at 21:30 Reply

    Pieką sie króciutko i smakują wyjątkowo:)

  15. kulinarny blog samanthy 20 czerwca 2014 at 23:11 Reply

    Ja również grilluję warzywa, są także wyśmienite :)

  16. JustInka 23 czerwca 2014 at 14:12 Reply

    Nie dość, że smacznie, to jeszcze zdrowo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *