Roladki z indyka z zielonym farszem

Taka forma roladek przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych farszów. Roladki można modyfikować na inne sposoby, dodając farsz z różnych warzyw. Filet indyka, można śmiało zastąpić filetem kurczaka. Roladki można dusić pod przykryciem, lub zapiec w piekarniku. Jeżeli zdecydujecie się na duszenie, polecam prosty i szybki przepis na sos, który można zrobić na wywarze z mięsa. Roladki będą znakomite na letni obiad dla znajomych i rodziny :)

IMG_1283

 

Składniki

  • 6  większych kotletów z piersi indyka
  • 1/3 ugotowanego brokuła
  • 1 mała kalarepka starta na tarce
  • 5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego, żółtego sera
  •  2 łyżki przyprawy gyros
  •  2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Składniki na szybki sos

  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  1. Kotlety z indyka lekko rozbijam i nacieram czosnkiem, ziołami i przyprawami. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na 30 min.
  2. Lekko ugotowanego brokuła dzielę na małe różyczki, dodaję kalarepkę i ser, całość mieszam.
  3. Na środek każdego kotleta daję farsz i zawijam roladki. Roladki obwiązuję nitką lub spinam wykałaczką i obsmażam na gorącym oleju na rumiano. Następnie podlewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości ok. 20 min.
  4. Do wywaru z mięsa dodaję składniki na sos, mieszam i chwilę gotuję. Sos powinien lekko zgęstnieć. Z sosem można eksperymentować dodając np. zamiast musztardy chrzan. Smacznego :)

IMG_1283

 

 

 

Komentarze: 23

  1. Natalia - Poezja Smaku 23 czerwca 2014 at 01:35 Reply

    Wspaniała sprawa, roladki pięknie wyglądają i muszą być pyszne :)

  2. simply lifetime 23 czerwca 2014 at 09:27 Reply

    wygląda i na pewno smakuje świetnie! ostatnio będąc u Rodziców, Mama zrobiła coś podobnego, tylko farsz składał się z innych składników. warzywa dodają lekkości i całość nie wydaje się ciężka:)

  3. rucianka 23 czerwca 2014 at 11:14 Reply

    Ale tu u Ciebie pysznie.
    Aż pachnie ze zdjęć :)
    Pozdrawiam
    Anka

    • napiecyku 23 czerwca 2014 at 14:57 Reply

      Witam na blogu, pozdrawiam :)

  4. Ciążowe Zachcianki 23 czerwca 2014 at 11:19 Reply

    Świetny pomysł na farsz. Na pewno wypróbuję:)

  5. JustInka 23 czerwca 2014 at 14:05 Reply

    Uwielbiam takie nadziewane roladki!

  6. domowacukierniaewy.blox.pl 23 czerwca 2014 at 14:32 Reply

    Ale pysznie nadziałaś te roladki :))

  7. Ladylaura 23 czerwca 2014 at 15:40 Reply

    Bardzo zachęcające ,pycha.

  8. Dieta moja pasja. 23 czerwca 2014 at 19:31 Reply

    Bardzo efektowne roladki. I jak zielone wcale nie znaczy zepsute :)

  9. Ela 23 czerwca 2014 at 21:30 Reply

    Uwielbiam roladki, z brokułem jeszcze nie jadłam. Apetyczny widok :)
    Pozdrawiam

    • napiecyku 23 czerwca 2014 at 21:32 Reply

      Również pozdrawiam :)

  10. Kasia 23 czerwca 2014 at 22:20 Reply

    Jestem oczarowana! Piękne roladki :)

  11. magma 23 czerwca 2014 at 23:20 Reply

    świetny pomysł :)

  12. mojamalakuchnia.wordpress.com 24 czerwca 2014 at 07:46 Reply

    Brokuły, kalarepa, ser – pyszne nadzienie : )

  13. Tatiana 24 czerwca 2014 at 10:22 Reply

    Wyglądają pysznie, jednak dla początkującego chyba zbyt wymagające 😉

  14. Królowa Karo 24 czerwca 2014 at 14:03 Reply

    Ale mi narobiłaś smaka…

  15. Gaja 24 czerwca 2014 at 14:28 Reply

    Jestem mile zaskoczona, bo zwykle jak zielony farsz to wiadomo szpinak, a tu niespodzianka :-) Ja na pewno wybiorę filet z kurczaka, za którym przepadam, a za indykiem z kolei nie (a może po prostu nie odkryłam jeszcze zestawu przypraw, z którym nadawałby się do zjedzenia).

  16. Magda C. 24 czerwca 2014 at 21:00 Reply

    Jaki ciekawy farsz! Roladki wyglądają cudownie, mniam :)

  17. czarodziejka smaków 24 czerwca 2014 at 21:33 Reply

    ale cuda! aż się głodna zrobiłam :)

  18. Olka 25 czerwca 2014 at 09:04 Reply

    Bardzo efektownie wyglądają :-) i farsz inny niż zwykle ( szpinak i szpinak…)
    Pozdrawiam <3

  19. Karolina 25 czerwca 2014 at 09:13 Reply

    Wygląda pysznie :) super przepis, dodaje do ulubionych !:)

  20. Jolanta Strażyc 26 czerwca 2014 at 15:48 Reply

    Wyglądają przepysznie! Chętnie bym spróbowała kawałeczek :)

  21. kulinarny blog samanthy 26 czerwca 2014 at 22:04 Reply

    Wyglądają tak apetycznie, że z przyjemnoscią porwałabym cały talerzyk. Jak zawsze pięknie podane :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *