Home Na słodkoBabki i muffiny Babeczki owsiane na kefirze z owocami

Babeczki owsiane na kefirze z owocami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste babeczki z płatkami owsianymi i jabłkami. Zamiast jabłek mogą być porzeczki lub inne drobne owoce. Płatki owsiane można zastąpić otrębami. Babeczki pięknie wyrastają, długo utrzymują świeżość. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci 🙂

IMG_0659

 

 

Składniki na 12 babeczek
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg mąki pszennej razowej
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 3/4 szkl kefiru ( dałam trochę więcej )
  • 1/2 szkl cukru brązowego ( dałam trochę mniej )
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 jajka
  • 10 dkg jabłek pokrojonych w drobna kostkę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao ( niekoniecznie )
  • spora szczypta cynamonu lub kardamonu
  • szczypta soli
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
Do miski daję  wszystkie sypkie produkty i dokładnie mieszam. Jajka ubijam na pianę, dodaję kefir i olej, wszystko mieszam. Dodaję suche składniki, owoce i mieszam. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta można dodać trochę kefiru. Formę na babeczki wykładam papilotkami i napełniam ciastem. Babeczki posypuję płatkami owsianymi. Daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę 25 min w temp. 180 stopni. Gotowe babeczki studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_0738

 

 

 

Powiązane posty

26 komentarzy

Ladylaura 5 czerwca 2014 - 18:05

Świetne ,lubię dodatek płatków owsianych.

Odpowiedź
czarodziejka smaków 5 czerwca 2014 - 21:18

Cudeńka! Zakochałam się w nich 🙂

Odpowiedź
Renata 5 czerwca 2014 - 21:27

Przepis do wypróbowania:)Właśnie czekam na maszynkę do babeczek 🙂

Odpowiedź
lutka40 5 czerwca 2014 - 22:20

znowu ! – kuszenie .pięknie wyglądają i muszą byc smaczne

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 6 czerwca 2014 - 00:23

Piękne, wspaniale wyrosły!

Odpowiedź
AGATA 6 czerwca 2014 - 10:12

Smakowicie wyglądają.Pozdrawiam życząc miłego piątku.

Odpowiedź
Gaja 6 czerwca 2014 - 11:54

Babeczki to coś dla mnie – to potrafię wykonać! Na serio jestem cukierniczą nogą i tak miałam od zawsze 🙂 Ale babeczki mi wychodzą. Z innymi ciastami to nawet nie chodzi o to czy wychodzą, po prostu za coś bardziej skomplikowanego nawet nie chce mi się zabierać, a wszystko przez to, że teraz ciasto możemy kupić takie jakie chcemy. No i piekarnik przypala, bo to jakiś prymitywny model, a ja nie mogę go wymienić, ponieważ mieszkam w służbowym mieszkaniu 🙂 Złej tanecznicy to przeszkadza i rąbek spódnicy 😉

Odpowiedź
napiecyku 6 czerwca 2014 - 12:59

Gaja, dokładnie to rozumiem…nie każdy to lubi. Pozdrawiam :))

Odpowiedź
napiecyku 6 czerwca 2014 - 13:08

Doskonale to rozumiem. Pozdrawiam :))

Odpowiedź
skoraq cooks 6 czerwca 2014 - 12:09

mlask, mlask 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 6 czerwca 2014 - 13:29

taka babeczka i szklanka mleka to pyszne śniadanie 🙂

Odpowiedź
Trzy Apetyczne 6 czerwca 2014 - 17:33

Racja, na śniadanie z mlekiem idealne! <3

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 6 czerwca 2014 - 21:02

Coś dla mnie 🙂 Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Pozdrawia Gosiu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 6 czerwca 2014 - 21:06

Również pozdrawiam :))

Odpowiedź
passionatka 6 czerwca 2014 - 22:40

śniadanie <3

Odpowiedź
roślinki hanny 7 czerwca 2014 - 19:30

Właśnie upieklam ciasto z truskawkami to szybkie wg Twojego przepisu i jest bardzo dobre 🙂
Jest juz jakio druga pozycja na liście moich ulubionych i najszybszych ciast 😉
Pozdrawiam!

Odpowiedź
napiecyku 7 czerwca 2014 - 20:27

Dziękuję Haniu :)) Pozdrawiam Serdecznie 🙂

Odpowiedź
Magda C. 8 czerwca 2014 - 14:42

Cudowne babeczki! I mega zdrowe <3

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 10 czerwca 2014 - 10:36

Smakowite i pięknie wyrosły, a na dodatek zdrowe 🙂

Odpowiedź
Letycja 11 czerwca 2014 - 06:53

Ciekawie się zapowiadają 🙂 Wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 11 czerwca 2014 - 10:44

Super! Taki zdrowy sposób na drugie śniadanie.

Odpowiedź
Ola 1 marca 2016 - 17:46

A czy zamiast mąki razowej mozna użyć mąki owsianej lub ryzowej?

Odpowiedź
napiecyku 1 marca 2016 - 18:01

Ryżowej raczej nie polecam, ale owsianą jak najbardziej 🙂

Odpowiedź
Ola 1 marca 2016 - 17:46

I jeszcze czy zamiast cukru można dać miód ?

Odpowiedź
napiecyku 1 marca 2016 - 18:01

Można dodać miód 🙂

Odpowiedź
ewelina 18 stycznia 2017 - 15:46

czy można dodać tylko mąki owsianej?i użyć miodu?

Odpowiedź

Zostaw komentarz