Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Żeberka z miodem wg siostry Anastazji

Żeberka z miodem wg siostry Anastazji

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ten przepis na miodowe żeberka wg. mnie zasługuje na uwagę. Żeberka z miodem, przyprawione imbirem, papryką w proszku i pieprzem cayenne, podane z cebulką i papryką smakują wybornie. Siostra Anastazja naciera żeberka przyprawami i miodem na pół godziny przed pieczeniem. Można również przyrządzić marynatę z oleju, miodu i przypraw. Żeberka mogą leżeć w takiej marynacie całą noc, na następny dzień, pieczone lub grillowane, zadowolą nie jednego smakosza.

IMG_7471

 Składniki
  • 10 porcji żeberek
  •  2-3 łyżki płynnego miodu ( u mnie leśny )
  •  2 łyżeczki suszonego imbiru ( oczywiście może być świeży )
  •  2 łyżeczki papryki w proszku
  •  ząbek czosnku drobno pokrojony
  • parę gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku
  •  sól i pieprz cayenne
  •  cebulka pokrojona w ósemki
  • mała papryka pokrojona w paski
  • olej

W  miseczce mieszam czosnek, paprykę w proszku, imbir, sól i pieprz. Żeberka nacieram przyprawami i  płynnym miodem. Odstawiam na 30 min. Obsmażam na gorącym oleju z każdej strony, do czasu, aż lekko zmienią kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję paprykę, cebulkę i parę gałązek rozmarynu . Piekę 60 min w temp. 180-190 stopni. Podaję z surówką. Smacznego : )

IMG_7475

Powiązane posty

20 komentarzy

Ladylaura 5 maja 2014 - 19:43

Wspaniałe żeberka.

Odpowiedź
napiecyku 5 maja 2014 - 21:36

Dziekuję dziewczyny : )

Odpowiedź
http://cynamon.net.pl 5 maja 2014 - 20:09

Bardzo smakowicie wyglądają! I kolor idealny 😉 na pewno świetnie smakują.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 5 maja 2014 - 20:34

Rzeczywiście, danie godne uwagi 🙂 Fajny pomysł na żeberka!

Odpowiedź
czarodziejka smaków 5 maja 2014 - 21:19

apetyczne! moja mama testuje przepisy siostry Anastazji.

Odpowiedź
Salvador Dali 5 maja 2014 - 21:29

mmm.. żeberka to jedno z moich ulubionych dań!
ale w takiej odsłonie nie miałam okazji jeszcze ich jeść..
mmmm 🙂

Odpowiedź
Ela 5 maja 2014 - 22:13

Na sam widok żeberek zgłodniałam 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
polajna 5 maja 2014 - 23:10

Cóż za ciekawy blog! Już wiem skąd będę czerpała inspirację kulinarne :)))

Odpowiedź
lekkibrzusio 6 maja 2014 - 09:03

jak to smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedź
margaritum 6 maja 2014 - 10:45

Wyglądają przepysznie i kolorowo! Uwielbiam marynowane mięsa 🙂

Odpowiedź
Renata 6 maja 2014 - 13:18

uwielbiam żeberka w/g przepisu siostry Anastazji, a Twoje wyglądają przepysznie:) narobiłaś mi smaku 🙂

Odpowiedź
Venus 6 maja 2014 - 19:26

Genialny przepis 🙂 mój narzeczony byłby szczęśliwy jakby zrobiła mu coś takiego 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 6 maja 2014 - 21:18

Świetny przepis Małgosiu i fantastyczne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Beata 6 maja 2014 - 22:53

Zapachnialo staropolską kuchnią. Jak zawsze cudowne zdjecia. Pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 6 maja 2014 - 23:47

Dziękuję 🙂

Odpowiedź
lutka40 7 maja 2014 - 14:58

Cudowne fotki !
Mięsiwko bardzo smakowicie wygląda

Odpowiedź
Magda C. 8 maja 2014 - 13:56

Fajny pomysł na żeberka. Miód doskonale do nich pasuje 🙂

Odpowiedź
Pati 9 maja 2014 - 11:16

Pysznie, że aż ślinka leci….

Odpowiedź
geronimo 27 sierpnia 2014 - 14:08

Bardzo dobry przepis, na moje ukochane żeberka. Ja posmarowałem je takim produktem z Pińczowa miodzio aroniowy. Jest to produkt wytworzony przez pszczoły, które dokarmiane są ekstraktami owocowymi. Żeberka nabrały dodatkowego, owocowego smaku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 27 sierpnia 2014 - 14:33

Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz