Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zawijana lazania z sosem bolońskim i szpinakiem

Zawijana lazania z sosem bolońskim i szpinakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj chcę Was poczęstować lazanią podaną nieco inaczej, bo w formie roladek zrobionych z płatków makaronu. Tak naprawdę, to co będzie w środku zależy od Waszej wyobraźni. Ja zrobiłam wersję tradycyjną, czyli coś w rodzaju pomidorowego sosu bolognese z mięsem kurczaka, dodałam szpinak i ser. Całość podałam oczywiście w formie zapiekanki. Makaron na lazanie wcześniej gotuję, aby uniknąć sklejania, jednorazowo gotuję nie więcej niż sześć płatków, a do wody dodaję łyżkę oleju. Polecam to danie na smakowity i pożywny poczęstunek dla gości, dla jednej dorosłej osoby wystarczą trzy porcje 🙂

IMG_0051

Składniki na 5 porcji
  •  16 płatków makaronu na lazanie
  •   4 małe piersi kurczaka pokrojone w kostkę lub wąskie paseczki
  •  500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
  •  2 cebulki drobno pokrojone
  •  4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 małe marchewki starte na tarce
  • 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku
  • 2 duże kulki mozzarelli lub 3/4 szklanki startego sera żółtego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa
  1. Makaron gotuję partiami, jednorazowo po 6 sztuk w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą.
  2. Szpinak krótko podgrzewam, dodaję zgnieciony ząbek czosnku. Odstawiam.
  3. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Całość chwilę przesmażam, dodaję mięso kurczaka. Wszystko chwilę smażę. Dodaję zioła, przyprawy, przykrywam patelnię i duszę pod przykryciem ok.15 min. W razie potrzeby dolewam trochę wody.
  4. Dodaję przecier pomidorowy i starte marchewki. Całość duszę ok.10 min. W razie potrzeby doprawiam.
  5. Na każdy płatek makaronu daję dużą łyżkę sosu pomidorowego z mięsem oraz pełną łyżeczkę szpinaku. Część sosu zostawiam. Każdy płatek zwijam w roladkę. Roladki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na makaron daję resztę sosu pomidorowego i starty ser.
  6. Całość daję do nagrzanego piekarnika. Zapiekam 15 min w temp.190 stopni.

IMG_0053

IMG_0011

Powiązane posty

26 komentarzy

new balance 574 mens 31 maja 2014 - 11:01

Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much.
I hope to give something back and help others like you aided
me.

Odpowiedź
Ladylaura 31 maja 2014 - 12:13

Bardzo apetyczna lazania.

Odpowiedź
innam 31 maja 2014 - 12:33

O mniam…

Odpowiedź
Ava Valk 31 maja 2014 - 13:35

Aż chce się sięgnąć po te pyszności:)

Odpowiedź
Gaja 1 czerwca 2014 - 10:08

Wygląda ciekawiej niż tradycyjna lazania, na plus daję też brak sosu beszamelowego, którego nie znoszę przygotowywać 😉

Odpowiedź
napiecyku 1 czerwca 2014 - 12:41

Tak…ja również nie przepadam za beszamelowym, robię go sporadycznie :))

Odpowiedź
Kasia 1 czerwca 2014 - 13:02

Wieki całe nie jadłam lazanii, ależ ona pysznie wygląda! 🙂

Odpowiedź
Venusco 1 czerwca 2014 - 13:54

szkoda tylko , że to takie kaloryczne
Ale z pewnością pyszne :p ahh i jak tu trzymać dietę :p

Odpowiedź
Ania 1 czerwca 2014 - 16:28

porywam pomysł!:) muszę wypróbować w wolnej chwili 🙂

Odpowiedź
Anna K. 1 czerwca 2014 - 16:54

Lazania wygląda smakowicie 🙂 Lubię taką kuchnię 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do mnie :))

Odpowiedź
napiecyku 1 czerwca 2014 - 19:44

Witam na blogu, na pewno skorzystam z zaproszenia 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 1 czerwca 2014 - 20:57

Pięknie wygląda na zdjęciach i na pewno fantastycznie smakuje. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 1 czerwca 2014 - 21:35

Jeśli tak smakuje jak wygląda to genialnie. 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 2 czerwca 2014 - 02:21

Bardzo pomysłowe to zwijanie 😉 od razu estetyczniej wygląda 🙂

Odpowiedź
Pati 2 czerwca 2014 - 07:36

Moje smaki…

Odpowiedź
Renata 2 czerwca 2014 - 07:44

wygląda pysznie, u mnie nie lubią lazanii i bardzo rzadko robię, a szkoda:( kiedyś bardzo chętnie wypróbuję ten przepis

Odpowiedź
Pomalowana na niebiesko 2 czerwca 2014 - 08:03

Wygląda obłędnie.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i kocham szpinak.
Potrawa ląduje na liście “do zrobienia”. 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 2 czerwca 2014 - 09:38

To mnie zaskoczyłaś tym sposobem podania. Ale muszę przyznać, że fajne rozwiązanie na wizytę gości – ich też można zaskoczyć.

Odpowiedź
aleksandra 2 czerwca 2014 - 09:52

Przyznam się – lasagne to ja zrobić nie potrafię, ale najlepszą na świecie robi moja teściowa więc nie próbuję nawet konkurować 🙂

Odpowiedź
Beata 2 czerwca 2014 - 11:45

Gosiu jak to smakowicie wyglada. Chyba musze sobie te wszystkie Twoje przepisy wydrukowac i zrobic z nich podreczna ksiazke kucharska. Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
napiecyku 2 czerwca 2014 - 14:31

Dzięki Beatka :))

Odpowiedź
Marcela 2 czerwca 2014 - 12:30

Mmmm…. Kocham takie lazanie…. A jak się cudownie prezentuje… Bajka!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 2 czerwca 2014 - 14:35

Super apetycznie wygląda i znakomity pomysł, z pewnoscią wypróbuję 🙂

Odpowiedź
passionatka 2 czerwca 2014 - 21:30

Wygląda pysznie!
Bardzo ładne zdjęcia 🙂

Odpowiedź
Trzy Apetyczne 3 czerwca 2014 - 15:37

Ślinka nam cieknie, bardzo! 😛
Pozdrawiamy 🙂

Odpowiedź
Magda C. 4 czerwca 2014 - 21:34

O rany, ale mi ochoty narobiłaś! Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz