Home Dania i dodatkiObiady Pałeczki kurczaka po tajsku

Pałeczki kurczaka po tajsku

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jakiś czas temu kupiłam sos sojowy z mocnym postanowieniem wykorzystania go do doprawiania potraw. Z reguły jednak używam go do różnego typu marynat, a szkoda… sos sojowy to bardzo zdrowy zamiennik soli. Polecam kurczaka pieczonego w takiej marynacie, to zdrowy i bezkonkurencyjny pomysł na obiad. Podaję go z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką. Bardzo polecam 🙂

IMG_8794

 

Składniki

  • 10 pałeczek kurczaka
  • olej roślinny
  • garść sezamu

Składniki na marynatę

  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 3 ząbki czosnku ( drobno posiekane lub zgniecione )
  • łyżka świeżej, posiekanej kolendry
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki curry
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszam. Pałeczki dokładnie obtaczam w marynacie i daję do lodówki na 2 godz. Po tym czasie układam kurczaka w naczyniu żaroodpornym, posypuję sezamem. Całość delikatnie spryskuję olejem roślinnym. Piekę 50 min. w temp. 200 stopni. Smacznego 🙂

IMG_8807

 

Powiązane posty

19 komentarzy

Olka 20 maja 2014 - 18:35

Ostre i PYSZNE jedzonko :))
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 20 maja 2014 - 18:50

Pozdrawiam również 🙂

Odpowiedź
Magda C. 20 maja 2014 - 19:13

Super wyglądają te pałeczki! Ta przypieczona skórka, mniam 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 20 maja 2014 - 20:12

alez mają zrumienioną skórkę.. o mamooo <3

Odpowiedź
Ladylaura 20 maja 2014 - 20:33

Ja zwykle piekę w woreczkach do mięs ,wtedy są bardzo soczyste ,twoje jednak prezentują się smacznie .

Odpowiedź
Kasia 20 maja 2014 - 21:58

O matko, cudo:) Zrobie na pewno!

Odpowiedź
Sikunia 20 maja 2014 - 22:18

Wierzę na słowo, że są przepyszne..sama używam sosu sojowego do kurczak pieczonego w wook-u 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 21 maja 2014 - 00:30

Ojej, ale one smakowite! :)))

Odpowiedź
marcela 21 maja 2014 - 01:09

mmm… uwielbiam kurczaka…. w każdej postaci… a w takiej… mniiaaam

Odpowiedź
Marzena 21 maja 2014 - 10:08

Bardzo apetyczne te pałeczki:-)

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 21 maja 2014 - 14:15

Wyglądają baaardzo smakowicie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Beata 21 maja 2014 - 14:21

Ja też bardzo lubię sos sojowy: głownie do surowe, bo nie jestem taką znakomitą kucharką jak Ty. O ile się nie mylę jest kilka wersji tego sosu: Tamari ( z większą zawartoscią soli) i Shoyu (z mniejszą). A sezam to przysmak kuchni azjatyckiej – podobno jest w nim dużo wapnia, dlatego kobiety azjatyckie mimo że nie piją mleka, nie mają problemow z osteoporozą. Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
napiecyku 21 maja 2014 - 16:23

ja używam zawsze sosu Kikkoman, z tego co wiem jeden z lepszych na rynku :))

Odpowiedź
dżemdżus 21 maja 2014 - 14:32

Często zastępuję sól sosem sojowym w sosach do sałatek i tez w marynatach do mięs. Twoja marynatę bardzo chętnie wykorzystam Przepysznie wyglądają te pieczone nogi kurczacze. Zgłodniałam.

Odpowiedź
napiecyku 21 maja 2014 - 16:21

Dziękuję i pozdrawiam :))

Odpowiedź
Królowa Karo 21 maja 2014 - 14:57

Ja bardzo często dodaję sos sojowy do kurczaka właśnie.

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 21 maja 2014 - 17:16

pałki posypane tym sezamem wyglądają naprawdę apetycznie : )

Odpowiedź
Pati 22 maja 2014 - 19:41

Trudno się oprzeć!

Odpowiedź
lutka40 26 maja 2014 - 10:21

mniammmmmmmmmm!

Odpowiedź

Zostaw komentarz