Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto zebra

Ciasto zebra

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję. Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam : )

IMG_8192

 

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej +  dodatkowo 2 łyżki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 5 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na najniższych obrotach na sztywno, stopniowo dodaję cukier i żółtka. Nadal ubijam do czasu, kiedy masa będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo, na zmianę dodaję olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączę delikatnie, na najniższych obrotach i tylko do czasu połączenia.
Cisto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję dwie łyżki mąki, do drugiej kakao. Tortownicę o śr.25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na środek, na przemian wylewam masy, jasną i ciemną. U mnie masa z kakao była za gęsta, więc dolałam odrobinę wody gazowanej. Babkę piekłam w temp. 170 stopni. 55 min (do suchego patyczka). Smacznego 🙂

IMG_8187

 

 

Powiązane posty

28 komentarzy

Natalia - Poezja Smaku 14 maja 2014 - 01:03

Ciasto mojego dzieciństwa 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 14 maja 2014 - 08:01

mniam..!
Bardzo lubię to ciasto za wygląd 🙂

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 14 maja 2014 - 08:09

Uwielbiam zebrę, zdarza mi sie czasem zrobić

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 14 maja 2014 - 12:28

Pierwszy raz robiłam to ciasto na kółku kulinarnym w podstawówce 😉 Darzę je wielkim sentymentem i bardzo lubię… Twoje wygląda znakomicie i przywołało pyszne wspomnienia 🙂

Odpowiedź
Venus 14 maja 2014 - 12:30

woooow pięknie to wygląda i też cudnie smakuje

Odpowiedź
Ladylaura 14 maja 2014 - 13:28

Piękne ,koniecznie do zrobienia!.

Odpowiedź
napiecyku 14 maja 2014 - 13:31

Dziękuję Laura 🙂

Odpowiedź
wedelka 14 maja 2014 - 15:16

Od razu przypomniało mi się moje dzieciństwo 🙂 Pięknie Ci ta zebra wyszła 🙂

Odpowiedź
Ewii 14 maja 2014 - 18:16

ciasto wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

Odpowiedź
ulcik 14 maja 2014 - 19:22

piękna zebra !!

Odpowiedź
ozzie 14 maja 2014 - 20:23

Jedno z moich ulubionych ciast. Wyszło Ci super puszyste!

Odpowiedź
Marzena 14 maja 2014 - 21:56

Zebra idealna:-))

Odpowiedź
hebiichigo 14 maja 2014 - 22:05

O jak dawno nie jadlam takiego ciasta 🙂
Wyszlo ci przeslicznie 🙂

Odpowiedź
Łucja 14 maja 2014 - 22:35

Pięknie pasiaste ciacho 🙂 zjadłabym!!

Odpowiedź
Beata 14 maja 2014 - 22:38

Rzeczywiscie przypomina zebrę, ale taką bardzo smakowitą. Ciekawa jestem co robi woda gazowana. Ale czasami taki jeden ciekawy składnik potrafi zmienic konsystencję całego dzieła, dodac ten unikalny smaczek. Moj szwagier np dorzuca piwo (chyba kilka kropli) do przepisu na nalesniki. I są bardzo smaczne. Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
napiecyku 14 maja 2014 - 22:39

Dziękuję Beatka 🙂

Odpowiedź
Olka 15 maja 2014 - 17:33

Piękna i Smakowita zebra :))

Odpowiedź
Sikunia 15 maja 2014 - 18:13

Proste a jakie efektowne ciasto 🙂

Odpowiedź
Ania 15 maja 2014 - 19:09

pyszne i klasyczne ciacho 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 15 maja 2014 - 20:19

Cudna zeberka, aż mi się zachciało ją zrobić 🙂

Odpowiedź
Magda C. 16 maja 2014 - 08:22

Prześliczne ciasto 🙂

Odpowiedź
Kasia 16 maja 2014 - 14:57

Pamiętam z dzieciństwa, robiłyśmy je namiętnie z koleżankami z podstawówki :)))

Odpowiedź
mysza75 16 maja 2014 - 17:40

Zebra wyszła ci piękna. Będę częściej do ciebie wpadać masz super foty 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 16 maja 2014 - 19:34

Świetny przepis, a ciasto wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 16 maja 2014 - 20:16

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
marcela 17 maja 2014 - 22:34

mmm… z pewnością bym się skusiła !!!!

Odpowiedź
aga 22 października 2016 - 22:01

Wyszedł mi zakalec 🙁 jak zawsze przy tego typu cieście :/ nie wiem co zle robię. Macie jakiś pomysł?

Odpowiedź
napiecyku 28 listopada 2018 - 14:54

Może nie dopiekasz ciasta ? Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków, jeżeli jest suchy, ciasto jest dopieczone 🙂 Życzę powodzenia 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz