Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Żadne inne ciasta nie kojarzą się z latem i wiosną tak, jak ciasta kruche z owocami. Są lekkie i delikatne, a dodatek owoców i bezy sprawia, że świetnie smakują. Rabarbar to wymarzone warzywo do tego typu ciast, jego cierpko-kwaśny smak dobrze się uzupełnia ze smakiem słodkiej bezy. Przygotujcie to ciasto-deser na słodki podwieczorek, a szeroki uśmiech pozostałych domowników będzie najlepszą nagrodą : )

IMG_7808

 

 Składniki na ciasto
  • 2 szklanki  przesianej mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 duże laski rabarbaru + łyżka cukru kryształu
Składniki na bezę
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Ciasto zawijam w folię i daję do lodówki na 30 min.
  2. Dno tortownicy o śr. 28 cm ( może być mała blaszka) wykładam papierem do pieczenia i wylepiam  schłodzonym ciastem spód ( brzegi lekko podnoszę do góry ). Ciasto lekko nakłuwam widelcem i daję na 10 min do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  4. Rabarbar obieram i kroję na 2 cm. paski, przekładam do miseczki razem z cukrem i mieszam.
  5. Na schłodzone ciasto daję rabarbar. Całość daję do  nagrzanego piekarnika, piekę 30 min. w temp. 180 stopni.
  6. Pianę ubijam z solą na najniższych obrotach na sztywno. Stopniowo dodaję cukier puder. Ubijam do czasu, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
  7. Na upieczony spód z rabarbarem wykładam pianę. Całość zapiekam 15 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce. Smacznego : )

IMG_7923

IMG_7837

 

 

Komentarze: 31

  1. Ladylaura 8 maja 2014 at 13:20 Reply

    Ach ta beza,pyszne ciasto!.

  2. Magda C. 8 maja 2014 at 13:55 Reply

    Wow, śliczne ci wyszło to ciasto :) Z rabarbarem, pyszności <3

  3. aschaaa 8 maja 2014 at 16:48 Reply

    uwielbiam ciasta z beza… az sie zaczelam slinic :)

  4. marinia 8 maja 2014 at 17:36 Reply

    Wszędzie widzę ciasta z rabarbarem. Pora samemu upiec coś podobnego.

    • napiecyku 8 maja 2014 at 18:27 Reply

      Tak, mnie również zaraziły rabarbarowe wypieki : )

  5. ozzie 8 maja 2014 at 18:33 Reply

    ta pianka wygląda obłędnie!

  6. Venus 8 maja 2014 at 21:17 Reply

    i jak tu iść na dietę – jak takie pyszności prezentujesz 😛

  7. Addicted to Passion 8 maja 2014 at 22:33 Reply

    Wyglada przepysznie :)

  8. gin 8 maja 2014 at 23:06 Reply

    Mmm, zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam połączenie rabarbaru z bezą :)

  9. gin 8 maja 2014 at 23:06 Reply

    Mmm, zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam połączenie rabarbaru z bezą :)

  10. polajna 9 maja 2014 at 00:05 Reply

    yuuummmmyyyyyyyyyy ! <3 przepysznie wygląda i za pewne smakuję tak samo :* !

    • napiecyku 9 maja 2014 at 10:24 Reply

      Dziękuję Dziewczyny : )

  11. Natalia - Poezja Smaku 9 maja 2014 at 01:18 Reply

    Cudowne ciasto :)

  12. Renata 9 maja 2014 at 06:52 Reply

    rabarbar i beza- cudowne połączenie, a i wygląda bardzo smakowicie:)

  13. basia 9 maja 2014 at 07:18 Reply

    Apetyczny, Małgosiu, ja tez wczoraj upiekłam z rabarbarem i pochłonęliśmy go gorącego, prosto z blaszki:-))))) Buziaki wiosenne dla Ciebie!

    • napiecyku 9 maja 2014 at 21:21 Reply

      Dziekuję i pozdrawiam : )

  14. mojamalakuchnia.wordpress.com 9 maja 2014 at 10:49 Reply

    Mnie najbardziej ucieszyłaby ta beza : ) Mniam!

  15. Pati 9 maja 2014 at 11:11 Reply

    Jak widzę ciasto z bezą to oczu nie mogę oderwać….

  16. Salvador Dali 9 maja 2014 at 11:32 Reply

    o matulu… i ta beza… <3

  17. Królowa Karo 9 maja 2014 at 11:56 Reply

    Miałam robić w weekend szarlotkę z bezą, ale chyba zmienię koncepcję.

  18. kulinarny blog samanthy 9 maja 2014 at 13:05 Reply

    Pysznosci nam serwujesz, znakomite :)

  19. Ladylaura 9 maja 2014 at 14:29 Reply

    Wcześniej nie zauważyłam ,ktoś zjadł kawałek bratka ..:-)

    • napiecyku 9 maja 2014 at 18:22 Reply

      Tak, ślimak zapewne u nas od dwóch lat plaga ślimaków : )

  20. Zakątek Smaku 9 maja 2014 at 16:26 Reply

    Rabarbar – smak mojego dzieciństwa! :)

  21. Olka 10 maja 2014 at 13:22 Reply

    Jakie efektowne!!!!

  22. Jolanta Strażyc 11 maja 2014 at 17:48 Reply

    Pyszności! Rabarbar i beza – fantastyczne połączenie. Pozdrawiam Małgosiu :)

    • napiecyku 11 maja 2014 at 18:41 Reply

      Również pozdrawiam :)

  23. skoraq cooks 12 maja 2014 at 10:42 Reply

    Wspaniale się prezentuje to rabarbarowe ciasto. Chętnie porwałabym Ci duuuuży kawałek :-)

  24. Kuchnia u Krysi 13 maja 2014 at 23:26 Reply

    Rabarbar w wypiekach to moje klimaty. Ale bezę zrobiłaś fantastyczną :)

    • napiecyku 14 maja 2014 at 00:35 Reply

      Dziękuję Krysia : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *