Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Żadne inne ciasta nie kojarzą się z latem i wiosną tak, jak ciasta kruche z owocami. Są lekkie i delikatne, a dodatek owoców i bezy sprawia, że świetnie smakują. Rabarbar to wymarzone warzywo do tego typu ciast, jego cierpko-kwaśny smak dobrze się uzupełnia ze smakiem słodkiej bezy. Przygotujcie to ciasto-deser na słodki podwieczorek, a szeroki uśmiech pozostałych domowników będzie najlepszą nagrodą : )

IMG_7808

 

 Składniki na ciasto
  • 2 szklanki  przesianej mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 duże laski rabarbaru + łyżka cukru kryształu
Składniki na bezę
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Ciasto zawijam w folię i daję do lodówki na 30 min.
  2. Dno tortownicy o śr. 28 cm ( może być mała blaszka) wykładam papierem do pieczenia i wylepiam  schłodzonym ciastem spód ( brzegi lekko podnoszę do góry ). Ciasto lekko nakłuwam widelcem i daję na 10 min do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  4. Rabarbar obieram i kroję na 2 cm. paski, przekładam do miseczki razem z cukrem i mieszam.
  5. Na schłodzone ciasto daję rabarbar. Całość daję do  nagrzanego piekarnika, piekę 30 min. w temp. 180 stopni.
  6. Pianę ubijam z solą na najniższych obrotach na sztywno. Stopniowo dodaję cukier puder. Ubijam do czasu, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
  7. Na upieczony spód z rabarbarem wykładam pianę. Całość zapiekam 15 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce. Smacznego : )

IMG_7923

IMG_7837

 

 

Powiązane posty

31 komentarzy

Ladylaura 8 maja 2014 - 13:20

Ach ta beza,pyszne ciasto!.

Odpowiedź
Magda C. 8 maja 2014 - 13:55

Wow, śliczne ci wyszło to ciasto 🙂 Z rabarbarem, pyszności <3

Odpowiedź
aschaaa 8 maja 2014 - 16:48

uwielbiam ciasta z beza… az sie zaczelam slinic 🙂

Odpowiedź
marinia 8 maja 2014 - 17:36

Wszędzie widzę ciasta z rabarbarem. Pora samemu upiec coś podobnego.

Odpowiedź
napiecyku 8 maja 2014 - 18:27

Tak, mnie również zaraziły rabarbarowe wypieki : )

Odpowiedź
ozzie 8 maja 2014 - 18:33

ta pianka wygląda obłędnie!

Odpowiedź
Venus 8 maja 2014 - 21:17

i jak tu iść na dietę – jak takie pyszności prezentujesz 😛

Odpowiedź
Addicted to Passion 8 maja 2014 - 22:33

Wyglada przepysznie 🙂

Odpowiedź
gin 8 maja 2014 - 23:06

Mmm, zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam połączenie rabarbaru z bezą 🙂

Odpowiedź
gin 8 maja 2014 - 23:06

Mmm, zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam połączenie rabarbaru z bezą 🙂

Odpowiedź
polajna 9 maja 2014 - 00:05

yuuummmmyyyyyyyyyy ! <3 przepysznie wygląda i za pewne smakuję tak samo :* !

Odpowiedź
napiecyku 9 maja 2014 - 10:24

Dziękuję Dziewczyny : )

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 9 maja 2014 - 01:18

Cudowne ciasto 🙂

Odpowiedź
Renata 9 maja 2014 - 06:52

rabarbar i beza- cudowne połączenie, a i wygląda bardzo smakowicie:)

Odpowiedź
basia 9 maja 2014 - 07:18

Apetyczny, Małgosiu, ja tez wczoraj upiekłam z rabarbarem i pochłonęliśmy go gorącego, prosto z blaszki:-))))) Buziaki wiosenne dla Ciebie!

Odpowiedź
napiecyku 9 maja 2014 - 21:21

Dziekuję i pozdrawiam : )

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 9 maja 2014 - 10:49

Mnie najbardziej ucieszyłaby ta beza : ) Mniam!

Odpowiedź
Pati 9 maja 2014 - 11:11

Jak widzę ciasto z bezą to oczu nie mogę oderwać….

Odpowiedź
Salvador Dali 9 maja 2014 - 11:32

o matulu… i ta beza… <3

Odpowiedź
Królowa Karo 9 maja 2014 - 11:56

Miałam robić w weekend szarlotkę z bezą, ale chyba zmienię koncepcję.

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 9 maja 2014 - 13:05

Pysznosci nam serwujesz, znakomite 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 9 maja 2014 - 14:29

Wcześniej nie zauważyłam ,ktoś zjadł kawałek bratka ..:-)

Odpowiedź
napiecyku 9 maja 2014 - 18:22

Tak, ślimak zapewne u nas od dwóch lat plaga ślimaków : )

Odpowiedź
Zakątek Smaku 9 maja 2014 - 16:26

Rabarbar – smak mojego dzieciństwa! 🙂

Odpowiedź
Olka 10 maja 2014 - 13:22

Jakie efektowne!!!!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 11 maja 2014 - 17:48

Pyszności! Rabarbar i beza – fantastyczne połączenie. Pozdrawiam Małgosiu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 maja 2014 - 18:41

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
skoraq cooks 12 maja 2014 - 10:42

Wspaniale się prezentuje to rabarbarowe ciasto. Chętnie porwałabym Ci duuuuży kawałek 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 13 maja 2014 - 23:26

Rabarbar w wypiekach to moje klimaty. Ale bezę zrobiłaś fantastyczną 🙂

Odpowiedź
napiecyku 14 maja 2014 - 00:35

Dziękuję Krysia : )

Odpowiedź

Zostaw komentarz