Bułki z siemieniem lnianym

Dzisiaj przepis na bułeczki z siemieniem lnianym. Zasmakują fanom zdrowego odżywiania, ponieważ dodatkowo w składzie produktów jest mąka razowa. Nasiona lnu kupiłam w ziarnach i zmieliłam w starym młynku do kawy, w sklepach ze zdrową żywnością można kupić zmielone nasiona. Mają lekko orzechowy smak, całą masę dobroczynnych właściwości na nasz układ pokarmowy, oraz sporą dawkę magnezu i witamin z grupy B. Inspiracja z blogu Fuzja Smaku.

IMG_7973

 

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 i 1/2  szklanki mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 2 – 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 5 dkg. drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki ciepłej wody + pół filiżanki na zaczyn
  1. Do miseczki kruszę drożdże, dodaję cukier i pół filiżanki ciepłej wody. Odstawiam w ciepłe miejsce.
  2. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaję przesiane mąki z siemieniem i resztę produktów.
  3. Wyrabiam ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleić, lekko podsypuję mąką. Wyrabiam ciasto kilka minut, do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto można wyrabiać mikserem, przy pomocy haka drożdżowego.
  4. Ciasto przekładam do naoliwionej miski, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Kiedy ciasto podwoi objętość, dzielę na dziesięć mniejszych kawałków i z każdego kawałka kształtuję podłużne, małe bułeczki ( takie na dwa kęsy). Można zrobić mniej większych bułek.
  6. Bułki posypuję mąką i odstawiam na 20 min. do napuszenia.
  7.  Nacinam wzdłuż ostrym nożem i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę 20 min. w temp.190 stopni, do zrumienienia.
  8. Gotowe studzę na kratce.

IMG_7960

Komentarze: 18

  1. veggie 10 maja 2014 at 11:23 Reply

    Nie uwierzysz, ale właśnie dziś przy śniadaniu snułam plany na temat pieczywa z siemieniem, jest rzeczywiście zdrowe i zasługuje na naszą uwagę :-)

  2. Ela 10 maja 2014 at 11:29 Reply

    Jestem fanką zdrowego jedzonka i uwielbiam siemię lniane w różnych potrawach
    Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam :)

  3. Olka 10 maja 2014 at 13:25 Reply

    Buleczki jak malowane:) piękne i zdrowe z tym siemieniem….idealne na śniadanko.
    Chyba się pokuszę o taki wypiek :))
    Miłego weekendu :)

    • napiecyku 10 maja 2014 at 13:27 Reply

      Dziekuję nawzajem :)

  4. Ladylaura 10 maja 2014 at 13:41 Reply

    Ciekawe bułeczki ,dodatek siemienia lnianego też interesujący .

  5. rosier 10 maja 2014 at 21:39 Reply

    Na pewno się skuszę! Wyglądają przepysznie!

  6. Jolanta Strażyc 11 maja 2014 at 17:43 Reply

    Wspaniale się prezentują i na pewno tak smakują. Pozdrawiam serdecznie :)

    • napiecyku 11 maja 2014 at 18:42 Reply

      Również pozdrawiam :)

  7. Marta 11 maja 2014 at 17:54 Reply

    One są boskie!

  8. moja pasja smaku 11 maja 2014 at 18:14 Reply

    Śliczne te bułeczki <3 Muszę w końcu upiec swoje :)

  9. domowacukierniaewy.blox.pl 11 maja 2014 at 21:13 Reply

    Bułeczki jak marzenie :) Świetne!

  10. Natalia Poranne 11 maja 2014 at 22:16 Reply

    Takie domowe bułeczki smakują milion razy lepiej *.*

  11. Natalia - Poezja Smaku 12 maja 2014 at 01:16 Reply

    Idealne na śniadanko :)

  12. marcela 12 maja 2014 at 10:03 Reply

    Łał! wyglądają wspaniale! i jakie zdrowe:)

  13. Pati 12 maja 2014 at 11:54 Reply

    Jak ja dawno nie piekłam bułek w domu….
    Bardzo smakowite!

  14. Salvador Dali 12 maja 2014 at 14:07 Reply

    domowe pieczywo, czy jasne czy ciemne-jest najlepsze..
    Ale kiedy właśnie doda się do niego siemia, czy nasion-zyskuje dużo lepsze aromaty, boskość.. <3

  15. Królowa Karo 12 maja 2014 at 14:54 Reply

    Od dłuższego czasu sobie obiecuję, że upiekę jakieś bułeczki i nic mi z tego nie wychodzi.

  16. Magda C. 16 maja 2014 at 08:23 Reply

    Fajne te bułeczki i super, że takie zdrowe :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *