Szybkie ciasto jogurtowe

Na pewno wielu z Was spotkało się już z tym przepisem na ciasto jogurtowe odmierzane kubeczkiem po jogurcie. Przepis od Asi z Kwestii Smaku robiłam już kilka razy, ale dopiero dzisiaj znajdzie są na blogu. Idealny przepis na lekkie ciasto, dla osób, które nie lubią sterty brudnych miseczek, szklaneczek i łyżeczek, które zostają po przygotowaniu ciasta. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast, dodatkowo kruszonka, którą dodałam od siebie również dosładza ciasto. Serdecznie polecam to ciasto na co dzień i od święta : )

IMG_5570

Składniki

  • 1 mały kubeczek ( do 200 g ) gęstego jogurtu w temp. pokojowej
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 kubeczki cukru ( dałam 1 kubeczek )
  • 1 kubeczek oleju w temp. pokojowej
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę : 3/4 kubeczka mąki, 3/4 kubeczka cukru, 2 pełne łyżki masła.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miseczki, dodaję resztę składników. Wszystko mieszam mikserem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Daję na blaszkę o wym. 23 cm x 23 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. W dłoniach rozcieram składniki na kruszonkę. Ciasto równomiernie posypuję kruszonką. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę 40 min. w temp. 180 stopni ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu studzę na kratce. Udanych wypieków :)

Moje uwagi : To ciasto można przygotować inaczej. Najpierw ubić jajka z cukrem na pianę, dodawać stopniowo olej i jogurt, a na koniec dać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wg. mnie takie ciasto jest lepsze, mąż nie widzi różnicy : )

IMG_5611

IMG_5353

Komentarze: 27

  1. Anita 7 kwietnia 2014 at 18:43 Reply

    Spotkałam spotkałam ale lubię jak odświeżane są bo potem zapominam:)

  2. Jolanta Strażyc 7 kwietnia 2014 at 19:31 Reply

    Świetny przepis – muszę go wypróbować :)

  3. Ladylaura 7 kwietnia 2014 at 19:40 Reply

    Też piekę z tego przepisu ,często z owocami.

  4. pinkyyy 7 kwietnia 2014 at 20:10 Reply

    Wygląda pięknie *.* Szkoda, że mi nigdy jogurtowe nie wychodzą :(

  5. studentka na diecie 7 kwietnia 2014 at 21:00 Reply

    Ta godzina a ja właśnie teraz zjadłabym takie ciacho… 😉 oj nieładnie mnie tak kusić 😛

  6. domowacukierniaewy.blox.pl 7 kwietnia 2014 at 21:24 Reply

    Zjadłabym kawałeczek :) Ps. Świetne zdjęcia!

    • napiecyku 7 kwietnia 2014 at 21:32 Reply

      Dziękuję Ewa :)

  7. hardaska 7 kwietnia 2014 at 22:08 Reply

    Znalalam ten przepis z pudelkiem od jogurtu: zawsze wychodzi i jest praktyczny, sliczne te zdjecia z kwiatuszkiem, swietny pomysl na fotke i z tym widelcem. Musze sie powstrzymac, by nie polknac ekranu komputera. Pozdrawiam wierna Twoja fanka Beata

    • napiecyku 7 kwietnia 2014 at 22:15 Reply

      Hhha, dziękuję Beatka :))

  8. Ela 7 kwietnia 2014 at 22:19 Reply

    Z jogurtem to musi być bardzo lekkie ciasto. Właśnie szukałam przepisu na coś lekkiego na święta i ……. znalazłam. Dziękuję już widzę że moja rodzina będzie zachwycona !
    Pozdrawiam :)

    • napiecyku 7 kwietnia 2014 at 22:21 Reply

      W takim razie smacznego życzę :)

  9. Królowa Karo 8 kwietnia 2014 at 00:29 Reply

    O, a ja nigdy nie słyszałam o tym przepisie.

  10. wenus-lifestyle 8 kwietnia 2014 at 20:25 Reply

    Mniam, pyszności :) Nie piekłam jeszcze takiego ciasta.

  11. czarodziejka smaków 8 kwietnia 2014 at 20:57 Reply

    lubię takie ciacha :) wygląda smakowicie!

  12. Back Taste 8 kwietnia 2014 at 21:08 Reply

    Potwierdzam, bardzo dobre:) Moja mama często piecze podobne ciasto, tylko dodaje sok z cytryny.

    Pozdrawiam:)

    • napiecyku 8 kwietnia 2014 at 22:20 Reply

      Pozdrawiam serdecznie :)

    • napiecyku 8 kwietnia 2014 at 22:32 Reply

      Sok cytrynowy to dobry pomysł :))

  13. Ola in the kitchen 8 kwietnia 2014 at 21:35 Reply

    Znam ten przepis 😀 Ciasto jest świetne!

  14. Natalia - Poezja Smaku 9 kwietnia 2014 at 01:11 Reply

    Ja takze robię to ciasto od wielu lat :) jest niezastąpione

  15. Kuchnia u Krysi 9 kwietnia 2014 at 07:34 Reply

    Nie piekłam ciasta z dodatkiem jogurtu. Przepis świetny, bo łatwy. Twoje ciasto bardzo ładnie i kusząco wygląda. Oj, kusząco….

  16. Magda C. 9 kwietnia 2014 at 10:07 Reply

    Uwielbiam ciasto jogurtowe. Wspaniałe Ci wyszło :)

  17. Wanda 9 kwietnia 2014 at 10:37 Reply

    SWIETNY PRZEPIS
    ODWIEDZAM BLOG JUŻ ŚWIATECZNIE ŻYCZĘ CUDOWNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ZDRÓWKA POMYŚLNOŚCI -BĘDĘ PO ŚWIĘTACH
    SZCZŚLIWYCH ŚWIAT WANDA

    • napiecyku 9 kwietnia 2014 at 10:40 Reply

      Dziękuję ja jeszcze wpadnę z wizytą :)

  18. Ania 9 kwietnia 2014 at 19:55 Reply

    świetne ciacho:)
    a pracujące pszczółki i ja już widziałam ostatnio, ach wiosna!:)

  19. EwaJ 10 kwietnia 2014 at 07:48 Reply

    Ciekawy przepis, ciasto wygląda bardzo apetycznie! Pozdrawiam cieplutko.

  20. dżemdżus 10 kwietnia 2014 at 16:53 Reply

    Przepiękny talerzyk i doskonały na nim kawałek ciasta :)

  21. kulinarny blog samanthy 10 kwietnia 2014 at 20:17 Reply

    Ciasta jogurtowe zazwyczaj należą do przepysznych, Twoje zachwyca :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *