Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Na czosnek niedźwiedzi zwróciła moją uwagę znajoma, która prowadzi bardzo zdrowy tryb życia, żyje blisko natury i w zgodzie z naturą. Oboje z mężem znają każdą roślinkę i wiedzą jak i do czego ją wykorzystać. Czy wiecie, że liście wiśni są znakomitym dodatkiem do nalewek, dodają słodyczy i łagodzą gorycz innych owoców ? A oni to wiedzą.

Czosnek niedźwiedzi to bylina rosnąca w lasach o właściwościach bakteriobójczych, korzystnie działa na serce i arterie krwionośne, zapobiega gromadzeniu się śluzu w oskrzelach. Wikipedia wspomina również o antynowotworowych cechach tej roślinki, liście czosnku do złudzenia przypominają liście konwalii i zawierają sporą dawkę wit. C. Mi czosnek niedźwiedzi bardzo zasmakował, aromat czosnku jest wyczuwalny, ale nie jest tak intensywny, jak w czosnku, który znamy. Z liści można przygotować sałatki, marynaty, przyrządzić podobnie jak szpinak, ja zrobiłam pesto. Ponieważ nie miałam żadnych orzechów, zrobiłam z pestek słonecznika i wierzcie mi z tagliatelle było pysznie. Ponieważ w Polsce czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną nie namawiam Was do pozyskiwania go z natury, można natomiast w sklepach ogrodniczych dostać rozsady i nasiona tej rośliny, jeżeli stworzycie jej dobre warunki na pewno zadomowi się w ogrodzie. Świeże liście czosnku widuję w Kauflandzie, nie wiem czemu pojawiaja się tylko w soboty. Polecam poszatkowane liście czosnku zalać oliwą, po paru godzinach otrzymacie aromatyczny dodatek do sałatek 🙂 IMG_5719     Składniki dla 4 osób

  • 10 świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika ( mogą być orzechy, pestki dyni )
  • 1/2 szklanki oliwy ( u mnie niecała połowa )
  • 10 dkg. twardego żółtego sera parmezan lub bursztyn
  • paczka makaronu tagliatelle

Makaron gotuję w osolonej wodzie. Liście, pestki i połowę oliwy miksuję, dodaję drugą połowę oliwy i starty ser, ponownie miksuję. Całość mieszam z gorącym makaronem. Smacznego 🙂 Moje uwagi : Z sera można zrezygnować a potrawa i tak będzie smaczna.

IMG_5706

Powiązane posty

31 komentarzy

Pati 9 kwietnia 2014 - 11:27

Ależ ono musi być pyszne! Zwłaszcza z tagiatelle…

Odpowiedź
Ladylaura 9 kwietnia 2014 - 11:48

Pyszne danie ,ale nie chciałabym pomylić tych liści z konwaliowymi i zjeść.

Odpowiedź
napiecyku 9 kwietnia 2014 - 12:10

Po zapachu na pewno nie pomylisz 🙂

Odpowiedź
Sikunia 9 kwietnia 2014 - 13:09

Właśnie za to lubię Twój blog – czegoś ciekawego mogę się dowiedzieć nt. kulinariów, pozdrawiam

Odpowiedź
Basia, My Tasty Kitchen 9 kwietnia 2014 - 14:34

Ślinka cieknie! Uwielbiam:)
Pozdrawiam!

Odpowiedź
Renata 9 kwietnia 2014 - 15:54

Mam swój czosnek i wykorzystuje go cały rok ( mrożony lub suszony), lubimy szczególnie roladki devolay z masłem z czosnkiem niedźwiedzim, ale pesto jeszcze przygotowałam, zapisuję do wykorzystania:)
pozdrawiam cieplutko:)

Odpowiedź
napiecyku 9 kwietnia 2014 - 15:56

Ciekawy pomysł z kotletami. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Shrewa 9 kwietnia 2014 - 21:23

Pierwszy raz słyszę o liściach czosnku niedźwiedziego, będę szukać w sklepie 🙂 Dzięki za edukację 😀

Odpowiedź
czarodziejka smaków 9 kwietnia 2014 - 21:53

super propozycja, tylko szkoda, że u mnie czosnek niedźwiedzi nie występuję na świeżo….

Odpowiedź
Beata 9 kwietnia 2014 - 22:22

Ciekawe, nigdy wczesniej nie slyszalam o czosnku niedzwiedzim, ale z tego co piszesz ma tyle wspanialych wlasnosci. Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
simply lifetime 9 kwietnia 2014 - 23:20

musiało mieć piękny aromat 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 kwietnia 2014 - 10:31

Tak, polecam 🙂

Odpowiedź
Voyagedegustacje 10 kwietnia 2014 - 09:52

ja też nie słyszałam. pyszności.

Odpowiedź
wenus-lifestyle 10 kwietnia 2014 - 09:57

Takiego makaronu jeszcze nie jadłam. Przepis koniecznie do wypróbowania, bo danie wygląda wspaniale 😛

Odpowiedź
Klaudia 10 kwietnia 2014 - 12:51

Takie pesto to musi być niebo w gębie! Uwielbiam pesto i zbieram właśnie wszelkie info teoretyczne potrzebne do zmajstrowania takiej wersji domowej:) Ten czosnek niedźwiedzi jest drogi, czy raczej nie wstrząśnie moim portfelem jeśli odwiedzę Kaufland? 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 kwietnia 2014 - 13:41

Dokładnie nie pamiętam ceny, ale coś koło 7 zł 🙂

Odpowiedź
Magda C. 10 kwietnia 2014 - 13:22

Świetna propozycja! Wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 10 kwietnia 2014 - 13:56

Jestem ciekawa bardzo, jak ten czosnek smakuje. Ale jeszcze nigdy nigdzie się z nim nie spotkałam.

Odpowiedź
napiecyku 10 kwietnia 2014 - 14:01

Na pewno Ci zasmakuje : )

Odpowiedź
Venus 10 kwietnia 2014 - 14:11

muszę spróbować – bo uwielbiam potrawy z makaronem 😛

Odpowiedź
Anna 10 kwietnia 2014 - 16:48

Znam teren, na którym jest zatrzęsienie czosnku niedźwiedziego. Jednak nigdy nie jadam ani cebuli, ani czosnku i dlatego nie skorzystam z Twojej propozycji, choć zielone i czerwone pesto bardzo lubię.
Cieplutko pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 10 kwietnia 2014 - 16:57

Pozdrawiam również : )

Odpowiedź
dżemdżus 10 kwietnia 2014 - 16:51

Od jakiegoś czasu robię nalewkę w skład której wchodzą m.in. liście wiśni (500 szt) i faktycznie jest super. Gdzie znalazłaś takie piękne pole czosnku niedźwiedziego.? Przepis bardzo fajny choć ja do tej pory spotkałam tylko suszony, mam nadzieję że też może być 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 kwietnia 2014 - 16:57

Jakieś 15 min. od mojego domu jest lasek z czosnkiem, ale świeży można już dostać w sklepach 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 10 kwietnia 2014 - 18:10

ten kolor makaronu! Baaajer 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 10 kwietnia 2014 - 18:44

Dobrze wiedzieć. Muszę wypróbować ten czosnek. Bardzo fajny przepis 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 10 kwietnia 2014 - 20:15

Bardzo pyszna propozycja, na pewno smakuje wyśmienicie, pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Monika Kwiatkowska 10 kwietnia 2014 - 20:38

Bardzo lubię czosnek niedźwiedzi,szkoda tylko że tak trudno go tu dostać. I faktycznie do złudzenia przypomina liście Konwalii, trzeba bardzo uważać przy zbieraniu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 kwietnia 2014 - 20:52

Pozdrawiam również 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 11 kwietnia 2014 - 01:13

Czosenk niedźwiedzi jest doskonały do makaronu, muszę wypróbować z pesto 🙂

Odpowiedź
lutka40 15 kwietnia 2014 - 20:33

na 1000% wiem ,że to pyszne

Odpowiedź

Zostaw komentarz