Papryka faszerowana białym serem

Dzisiaj gotuję sama dla siebie, jest więc okazja zjeść szybki i lekki obiad. Od dawna chodzi za mną obiad w śródziemnomorskim stylu, długa papryka faszerowana serem. Użyłam sera krowiego dojrzewającego w solance, taki ser przypomina w smakiem i strukturą ser feta, ale nie jest za słony. Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów podał podobnie przyrządzoną paprykę. Ja oczywiście dodałam  do farszu swoje trzy grosze w postaci gęstego jogurtu. Namawiam Was do przygotowania papryki w taki właśnie sposób. Ja smażyłam ją na patelni, podobnie robił to Makłowicz, ale można również zapiec w piekarniku, lub na grillu…Pycha :)

IMG_5155

Składniki

  • 3  podłużne słodkie papryki
  • 200 g sera krowiego dojrzewającego w solance
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 jajko
  • garść posiekanego szczypiorku lub koperku
  • pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

 

 

  1. Z papryk ścinam czapeczki i czyszczę środki. Ser kroję na małe kawałki. Czosnek przepuszczam przez praskę.
  2. Jajko rozbijam w miseczce razem z jogurtem, dodaję resztę składników. Całość mieszam.
  3. Farszem wypełniam papryki i smażę na rozgrzanej oliwie z każdej strony do czasu, aż skórka zacznie pękać.
  4. Podaję ciepłe. Smacznego :)

Moje uwagi : Po usmażeniu można ściągnąć skórkę z papryki. Ser dojrzewający można zastąpić zwykłym twarogiem.

IMG_5157

IMG_5206

Tagi: ,

Komentarze: 28

  1. karmel-itka 4 kwietnia 2014 at 18:29 Reply

    jak dla mnie – świetny pomysł!

  2. antynomiczna 4 kwietnia 2014 at 20:37 Reply

    prezentuje się naprawdę świetnie!

  3. Ladylaura 4 kwietnia 2014 at 23:24 Reply

    Nigdy nie słyszałam o takim serze ,ale przepis ciekawy.

  4. AnnaA-G 5 kwietnia 2014 at 13:30 Reply

    lubię takie papryczki, świetny przepis:)

  5. studentka na diecie 5 kwietnia 2014 at 15:02 Reply

    Ja często podobną przygotowuję na grilla, jest boska 😀

  6. Magda C. 5 kwietnia 2014 at 18:52 Reply

    Bardzo ciekawy farsz :) Pięknie wyglądają!

  7. czarodziejka smaków 5 kwietnia 2014 at 20:33 Reply

    ależ pięknie barwny przepis!

  8. Anita 5 kwietnia 2014 at 21:48 Reply

    Bardzo lubię takie papryczki:)

  9. Jolanta Strażyc 5 kwietnia 2014 at 23:16 Reply

    Pięknie wyglądają te papryczki. Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakują :)

    • napiecyku 5 kwietnia 2014 at 23:53 Reply

      Dziękuję i pozdrawiam:))

  10. dżemdżus 5 kwietnia 2014 at 23:26 Reply

    Wszystkie wersje papryk faszerowanych uwielbiam. Zapisuję do zrobienia :)

  11. przystań 6 kwietnia 2014 at 12:49 Reply

    Tego potrzebowałam zaraz robię (mam gości)przyda się jak znalazł pozdrawiam

  12. Olka 6 kwietnia 2014 at 13:28 Reply

    Mniam, mniam…. lekko i pysznie….:))

  13. kulinarny blog samanthy 6 kwietnia 2014 at 15:13 Reply

    Pięknie podane i smakowita przystawka :)

  14. Asenata 6 kwietnia 2014 at 17:04 Reply

    A gdzież ser taki kupić???

    • napiecyku 6 kwietnia 2014 at 18:38 Reply

      Ja kupiłam w Lidlu:) Musisz czytać opis z tyłu opakowania :)

  15. renia 6 kwietnia 2014 at 17:16 Reply

    Świetny pomysł:))wygląda pysznie:)chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

  16. Natalia - Poezja Smaku 7 kwietnia 2014 at 01:15 Reply

    Super :) a można użyć fety?

    • napiecyku 7 kwietnia 2014 at 10:01 Reply

      Oczywiście, jadłam z fetą, ale dla mnie za słono :)

  17. Moja pasja smaku 7 kwietnia 2014 at 09:01 Reply

    Ale wspaniały kolor ! Jadłabym :)

  18. simply lifetime 7 kwietnia 2014 at 10:40 Reply

    takiej papryki jeszcze nie jadłam… jeszcze! :)

  19. Sikunia 7 kwietnia 2014 at 12:58 Reply

    Przepis na pewno wypróbuję tylko w wersji piekarnikowej :) ta czerwień wyglada bardzo smakowicie :)

  20. Zakątek Smaku 7 kwietnia 2014 at 14:36 Reply

    U Ciebie kochana wszystko zawsze wygląda tak pięknie i smacznie, że ślinka cieknie :) Pycha!

    • napiecyku 7 kwietnia 2014 at 14:55 Reply

      Dziękuję za miłe komentarze :)

  21. ugotujmyto.pl 7 kwietnia 2014 at 15:27 Reply

    Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje!!!!

  22. Ojojoj i ja dawno u Ciebie nie byłąm, tyle mam zajęć, że głównie odwiedzam już osoby komentujące na blogu, ale ile zmian u Ciebie! Bardzo mi się podobają!
    A ciacho, czasem najprostsze smakuję najlepiej:)

  23. sylwia 12 czerwca 2014 at 12:38 Reply

    Spróbowałam zrobić z fetą, bo nie widziałam skąd wziąć taki ser 😉 a fetę akurat miałam – rewelacja na grillu!

    • napiecyku 12 czerwca 2014 at 14:23 Reply

      Tak, mi również bardzo smakuje w tym wydaniu. Pozdrawiam Serdecznie :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *