Home Na słodkoBabki i muffiny Luksusowa baba śniadaniowa

Luksusowa baba śniadaniowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Przepis na tą babkę znajduje się na początku mojego notesu z przepisami. Babka luksusowa, ponieważ w jej skład wchodzi aż siedem żółtek. Taka ilość żółtek powoduje, że ciasto wyjątkowo mocno wyrasta w piekarniku i jest bardzo puszyste. Żółtka rozcieram z cukrem na kogel-mogel i dodaję wraz z mąką i tłuszczem do zaczynu, efekt naprawdę fantastyczny. Ta baba będzie znakomitym dodatkiem na świątecznym stole. Białka, które zostaną można zamrozić i  po jakimś czasie wykorzystać do bezowych wypieków : )

IMG_5989

 

Składniki

  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 7 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • ok. 500 g mąki pszennej

 

 

  1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i mlekiem. Zostawiam w ciepłym miejscu do czasu, aż zaczyn zacznie pracować.
  2. Żółtka ubijam z resztą cukru na puszysty krem. Kogel-mogel dodaję do zaczynu wraz z masłem i mąką, zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno być bardzo zbite i gęste.
  3. Ciasto wyrabiam ok. 5 min, do czasu, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od miseczki.
  4. Na miseczce rozciągam folię spożywczą i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
  5. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładam go do dwóch małych keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piekę ok. 40 min. w temp. 180 stop. ( do suchego patyczka ).

Moje uwagi : To ciasto lepiej piec na niższej półce piekarnika, ponieważ szybko i  mocno wyrasta. Można do niego dodać ulubione bakalie. IMG_5989

IMG_5950

Powiązane posty

29 komentarzy

Olka 12 kwietnia 2014 - 17:54

Pysznie wygląda……. Poproszę kawałeczek na jutrzejsze sniadanko…..:))

Odpowiedź
napiecyku 12 kwietnia 2014 - 19:04

Na wirtualnej chmurze przesyłam : )

Odpowiedź
moja pasja smaku 12 kwietnia 2014 - 18:44

Intryguje mnie strasznie ta babka 🙂 !

Odpowiedź
voncologne 12 kwietnia 2014 - 21:25

Kurcze, gdzie dzisiaj nie wejdę w kulinarne blogi, tam babka! hihi! 😉
Robiłam z podobnego przepisu w tamtym roku. Mnie też wyrosła niesamowicie… 😉

Odpowiedź
wenus-lifestyle 12 kwietnia 2014 - 22:55

Wow, super 😛 Mega luksusowa 😛
Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/

Odpowiedź
Voyagedegustacje 13 kwietnia 2014 - 11:05

pycha!!!

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 13 kwietnia 2014 - 13:47

Idealna baba, w sam raz na święta : )

Odpowiedź
studentka na diecie 13 kwietnia 2014 - 15:08

Pięknie się prezentuje :))

Odpowiedź
studentka na diecie 13 kwietnia 2014 - 15:10

Pięknie wyszła, wyrosła idealnie 😀

Odpowiedź
Ela 13 kwietnia 2014 - 17:31

Baba ale pychota !!!
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 13 kwietnia 2014 - 21:34

Pozdrawiam również : )

Odpowiedź
Magda C. 13 kwietnia 2014 - 20:58

Naprawdę wygląda luksusowo, pyszota 🙂

Odpowiedź
Pati 13 kwietnia 2014 - 21:38

Na słodkie, niespieszne śniadanie…idealna!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 14 kwietnia 2014 - 01:08

Superowa, żółciutka i na pewno przepyszna 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 14 kwietnia 2014 - 10:13

Pięknie wygląda i świetnie prezentować się będzie na świątecznym stole. Chociaż teraz do kawy, też bym kawałeczek spróbowała 🙂

Odpowiedź
Beata 14 kwietnia 2014 - 17:57

Pychotka. Gosiu, mam wielki zaszczyt nominowac Cię do Liebster Award. Szczegoły u mnie na blogu we wpisie http://www.vademecumblogera.pl/2014/04/12-blogow-ktore-na-pewno-pokochacie.html. Jak znajdziesz czas bardzo chciałam Cię poprosic o odpowiedzenie na kilka pytan (lista u mnie na blogu) – taka jest reguła tej zabawy. Chętnie opublikowałabym je w formie wywiadu u siebie na blogu (jako wskazowki dla innych blogerow). Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
Back Taste 14 kwietnia 2014 - 18:13

Jeeej i szklanka mleka i jestem w niebie;]

Odpowiedź
Sikunia 14 kwietnia 2014 - 18:16

Świetny pomysł podrzuciłaś mi z tymi białkami’ do tej pory poprostu je wylewałam, a tu można je zamrozić na później 🙂

Odpowiedź
czarodziejka smaków 14 kwietnia 2014 - 21:17

podoba mi się jej nazwa i jak pięknie wyrosła 🙂 mniam!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 14 kwietnia 2014 - 21:22

Rzeczywiście prezentuje się bardzo luksusowo 🙂 Świetna na świąteczne śniadanie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 14 kwietnia 2014 - 21:41

Dziękuję ; )

Odpowiedź
Renata 14 kwietnia 2014 - 21:40

Taką babeczkę na śniadanko z samym masełkiem i kakao- mniam pyszności 🙂

Odpowiedź
napiecyku 14 kwietnia 2014 - 21:45

Tak, ja też lubię z masłem i kakao ; )

Odpowiedź
Ola in the kitchen 14 kwietnia 2014 - 23:49

Wspaniała babka! 😀

Odpowiedź
Anita 15 kwietnia 2014 - 17:11

pięknie wyrosła i upiekła się też wspaniale 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 15 kwietnia 2014 - 21:00

A jak pięknie pękła…

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 16 kwietnia 2014 - 18:13

Przepyszna, uwielbiam drożdżówki 🙂

Odpowiedź
Kasia 12 maja 2014 - 12:16

Wspaniała ta baba, napatrzeć się nie mogę!

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 28 marca 2018 - 10:52

Rzeczywiście luksusowo, sporo jajek 🙂 Ale rzeczywiście wygląda znakomicie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz