Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Barszcz biały

Barszcz biały

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W różnych rejonach kraju biały barszcz jest przyrządzany na wiele sposobów. Można przygotować go na zakwasie z mąki pszennej, czy na wywarze z kiszonej kapusty. Ja robię go w sposób jaki nauczyła mnie mama, na żeberkach z warzywami i czosnkiem. Podaję go z ziemniakami lub z jajkiem na twardo. Ta potrawa często kojarzona z żurkiem i Świętami Wielkanocnymi często gości na moim stole : )

IMG_5736

Składniki

  • 40 dkg żeberek wieprzowych ( najlepiej wędzonych )
  • 10 dkg dobrego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 kg. surowej białej kiełbasy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 małe marchewki pokrojone w talarki
  • 1 pietruszka pokrojona w talarki
  • łyżka chrzanu
  • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • mały kubek śmietany 30%
  • kilka liści laurowych
  • kilka owoców jałowca
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz
  • pietruszka zielona, koperek
Żeberka dzielę na mniejsze kawałki i gotuję w 3 litrach wody, ok. 30 min. Boczek przesmażam z cebulką.Do wywaru dodaję warzywa, przyprawy, przesmażony boczek z cebulką i kiełbasę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość gotuję około 50 min, na małym ogniu, pod przykryciem. Dodaję czosnek, śmietanę, chrzan i gotuję kolejne 10 min.
Biały barszcz podaję z jajkiem, przed podaniem posypuję zieloną pietruszką i koperkiem. Smacznego 🙂
Moje uwagi : Jeżeli mamy żeberka wędzone, można zrezygnować z boczku.

IMG_5751

IMG_5737

Powiązane posty

18 komentarzy

Ladylaura 11 kwietnia 2014 - 13:55

Pyszniej być nie może ,jadłabym codziennie.

Odpowiedź
czarodziejka smaków 11 kwietnia 2014 - 14:10

Ale mi pachnie…. 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 11 kwietnia 2014 - 17:57

Ale pięknie wygląda! Chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam Małgosiu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 kwietnia 2014 - 19:12

Również pozdrawiam : )

Odpowiedź
voncologne 11 kwietnia 2014 - 19:24

Barszcz biały gościł zawsze( od kiedy pamiętam) u mojej Mamy na Wielkanoc. Robiła go nieco inaczej. Później barszcz wyparł żurek, do którego potrzebny był zakwas, ale Ja do tej pory uwielbiam barszcz… I tęsknię za nim!
I wiesz co?
W te święta zrobię według Twojego przepisu! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 kwietnia 2014 - 19:26

Ooo…Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 11 kwietnia 2014 - 20:27

Bardzo lubię barszczyk, obowiązkowo na wielkanocnym stole 🙂

Odpowiedź
renia 11 kwietnia 2014 - 20:44

Wygląda smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))))))

Odpowiedź
Venus 11 kwietnia 2014 - 20:45

ubóstwiam zupy – ładnie wygląda i pewnie smaczna

Odpowiedź
Ela 11 kwietnia 2014 - 21:50

I pięknie go udekorowałaś !
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 12 kwietnia 2014 - 09:05

Idealny na Wielkanoc i pieknie podany. Pozdrawiam

Odpowiedź
wenus-lifestyle 12 kwietnia 2014 - 22:58

Wow, świetny przepis, na pewno skorzystam. Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 13 kwietnia 2014 - 13:48

Mam identyczny przepis i taką mam ochotę na barszcz biały, że już dzisiaj wieczorem ugotuję : ) Pozdrawiam!

Odpowiedź
studentka na diecie 13 kwietnia 2014 - 15:08

Uwielbiam taki na święta 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 13 kwietnia 2014 - 18:11

U mnie w Wielkanoc króluje żurek.

Odpowiedź
Magda111 13 kwietnia 2014 - 19:35

Pyszny i z wędzonką taki jak lubię:)

Odpowiedź
Magda C. 13 kwietnia 2014 - 21:01

Niestety nie lubię, ale wygląda smacznie 🙂

Odpowiedź
lutka40 15 kwietnia 2014 - 20:32

do tego kubek mleka i RAJ normalnie !!!

Odpowiedź

Zostaw komentarz