Home Dania i dodatkiSałatki i surówki Surówka z białą rzodkwią

Surówka z białą rzodkwią

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Każdy widział to warzywo, ale nie każdy wie, że biała rzodkiew znakomicie nadaje się na kanapki i jako składnik sałatek i surówek. W smaku bardzo podobna do rzodkiewki, bogata w witaminy i mikroelementy, będzie się dobrze komponować w sałatce z ogórkiem i pomidorem, oraz w surówce. Ja przygotowałam obiadową surówkę z marchewką i jabłkiem:))

IMG_3668

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru
  •  łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Marchewkę, rzodkiew i jabłko ścieram na dużych oczkach, całość mieszam. Delikatnie doprawiam solą i pieprzem. Śmietanę mieszam z cukrem i sokiem z cytryny, dodaję do całości. Smacznego!

IMG_3678

 

Powiązane posty

27 komentarzy

Ladylaura 11 marca 2014 - 13:01

Pyszna ,zrobię!.

Odpowiedź
Anita 11 marca 2014 - 14:19

bardzo pysznie i zdrowo:)

Odpowiedź
Olka 11 marca 2014 - 14:39

Baardzo lubię białą rzodkiew…..i na kanapce i w surówkach….jest pyszna i zdrowa.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Szczesliwa kobieta 11 marca 2014 - 15:54

Cóż za pyszności… I jakie zdrowe! Też jestem fanką różnych surówek. Zapamiętam przepis, a i zaglądać będę częściej do Ciebie, bo podoba mi się Twoja kuchnia. 🙂
Pozdrawiam serdecznie oraz dziękuję za wizytę u mnie! Halszka

Odpowiedź
napiecyku 11 marca 2014 - 16:31

Dziękuję i Pozdrawiam:))

Odpowiedź
temidora 11 marca 2014 - 18:33

za biala rzodkiewka nie przepadam..

Odpowiedź
simply lifetime 11 marca 2014 - 19:58

nigdy jej nie próbowałam, ale czuję, że wstrzeliłaby się w moje smaki 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 11 marca 2014 - 20:02

O tym dowiedziałam się dzięki mojej mamie – gdyby nie ona, też nie miałabym pojęcia, że w ten sposób można wykorzystać białą rzodkiew. A surówka z niej jest pyszna, bardzo lubię. : )

Odpowiedź
Basjula 11 marca 2014 - 20:37

bardzo lubimy takie surówki:) samo zdrowie.

Odpowiedź
Mnemonique 11 marca 2014 - 20:51

ja faktycznie lubię białą rzodkiew, fajnie się ją barwi na różne kolory, i dobrze smakuje, jest nieco pikantna, pasuje do sałatek i surówek, dodaje im ostrości. Twojej wersji surówki chętnie spróbuję.
Pozdrawiam ciepło
Monika

Odpowiedź
napiecyku 11 marca 2014 - 21:38

Dziękuję:))

Odpowiedź
Ela 11 marca 2014 - 21:01

Nie wiedziałam ze rzodkiew ma aż tyle wartości odżywczych. Samej rzodkwi pewnie bym nie zjadła ale jak się przełamie marchewką, jabłkiem….to już chce mi się jeść…
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 11 marca 2014 - 21:39

uwielbiam rzodkiew, ale te małe, czerwone z wierzchu kuleczki..
Białej nie miałam okazji jeszcze próbowac, ooo!

Odpowiedź
Sikunia 11 marca 2014 - 21:47

Biała rzodkiewka ? to dla mnie zupełna egzotyka 🙂

Odpowiedź
renia 11 marca 2014 - 22:01

Ja bardzo lubię wszystkie surówki:)))i z rzodkwią chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

Odpowiedź
napiecyku 12 marca 2014 - 14:04

Dziękuję i również pozdrawiam:))

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 11 marca 2014 - 22:29

Znam smak białej rzodkwi, ale nigdy nie używałam jej do surówki. Muszę wypróbować:)

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 12 marca 2014 - 01:11

Wspaniała sałatka, pięknie wygląda

Odpowiedź
dżemdżus 12 marca 2014 - 11:11

Na przednówku witaminy i minerały ważna rzecz, Sałatka pięknie się prezentuje, warto zatem poznać jej smak osobiście.

Odpowiedź
Zakątek Smaku 12 marca 2014 - 11:24

Pomysł na surówkę bardzo smaczny! Chętnie wypróbuję! 🙂

Odpowiedź
JustInka 12 marca 2014 - 11:39

Bardzo lubię 🙂 Pyszna. Ja często robię z białą rzodkwią, rzodkiewką i szczypiorem.

Odpowiedź
Venus 12 marca 2014 - 11:59

oryginalny przepis 🙂

Odpowiedź
voncologne 12 marca 2014 - 14:17

Ojej… Aż ślinka leci……….. 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 marca 2014 - 20:42

Zapomniałam o białej rzodkwi, a przecież bardzo ją lubię 🙂 Lubię też sałatki. Twoja sałatka wygląda przepysznie i jest bardzo zdrowa 🙂

Odpowiedź
Magda C. 13 marca 2014 - 13:25

Pyszna surówka! 🙂

Odpowiedź
studentka na diecie 13 marca 2014 - 20:47

Przepadam za białką rzodkwią, częściej na kanapkach. Najwyższy czas wypróbować ją w inny sposób 😉

Odpowiedź
KuchAsia 14 marca 2014 - 22:13

często mi brakuje pomysłu na surówki… to jest świetna inspiracja – dzięki!:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz