Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik z orzechami

Sernik z orzechami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Wczoraj upiekłam bułeczki z mąki jaglanej, niestety tylko mnie zdenerwowały. Wyszły gorzkawe w smaku i mocno się kruszyły. Nie chcę mieć na sumieniu Waszych bułeczek, mam za to coś lepszego – prosty sernik z orzechami, na spodzie z razowych herbatników. Podobny sernik zobaczyłam na wystawie cukierni w Krakowie, pomyślałam…sernik to nie problem, tylko jak  “przykleić” orzechy do ciasta…, początkowo myślałam o masie krówkowej, ale wpadłam na prostszy i zdrowszy pomysł, jaki zobaczcie sami 🙂

IMG_4597                     Składniki

  • 20 dkg. mocno pokruszonych herbatników z mąki pełnoziarnistej
  • 10 dkg roztopionego masła
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  1.  Pokruszone herbatniki łączę z rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszam. Masą dokładnie wylepiam dno tortownicy o śr.26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Całość daję do lodówki na 20 min.
  2. Ser dokładnie ubijam mikserem i stopniowo dodaję cukier, całe jajka i żółtka, na koniec sok z cytryny.
  3. Masę serową wylewam na schłodzony spód.
  4. Ponieważ sernik piecze się w kąpieli wodnej, warto zabezpieczyć tortownicę podwójną warstwą folii aluminiowej, by woda nie dostała się do ciasta.
  5. Tortownicę daję do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, tak aby woda sięgała do 1/2 lub 1/3 tortownicy.
  6. Ciasto piekłam 60 min. w temp. 170 stopni.
  7. Miód rozpuściłam z łyżeczką przegotowanej wody i pędzelkiem posmarowałam brzegi sernika.
  8. Orzechy wysypałam na miejsca pokryte miodem.
  9. Przed podaniem warto sernik dać na kilka godzin do lodówki. Smacznego:)

Moje uwagi:  Jeżeli chcesz aby sernik wyglądał perfekcyjnie, wytnij z kartonu koło o średnicy mniejszej od średnicy tortownicy. Koło daj na środek sernika. Posmaruj  miodem zewnętrzne brzegi i posyp orzechami, następnie ostrożnie usuń tekturowe koło.

IMG_4577

IMG_4544

 

 

Powiązane posty

29 komentarzy

Natalia - Poezja Smaku 26 marca 2014 - 01:32

Aż ślinka cieknie :)))

Odpowiedź
simply lifetime 26 marca 2014 - 09:11

obłędny! wygląda perfekcyjnie i zapewne tak też smakuje 🙂 miód chyba się sprawdził, bo orzechy trzymają się gdzie trzeba 🙂

Odpowiedź
karmel-itka 26 marca 2014 - 10:40

jaki śliczny, słonecznie żółty wierzch!

Odpowiedź
dżemdżus 26 marca 2014 - 10:42

Ależ piękny sernik i ten pomysł na przyklejenie orzechów – genialny. Nie żałuję wcale, że bułeczki nie wyszły, bo mamy za to coś tak pięknego.

Odpowiedź
Renula 26 marca 2014 - 11:08

O mamo! Coś cudnego;) a jak musi smakować!

Odpowiedź
Mika z FoodCookLove 26 marca 2014 - 14:10

Cudny kolor sernika, a połączenie z orzechami uważam za genialne! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 26 marca 2014 - 14:11

Dziękuję Dziewczyny:))

Odpowiedź
Salvador Dali 26 marca 2014 - 15:01

a prażyłaś kasze przed gotowaniem/pieczeniem? Przepłukałaś?
Może to to? 🙁
Szkoda, bo chciałabym zobaczyć takie bułeczki.. 🙂

Ale sernik-o mamo.. z orzechami <3 <3

Odpowiedź
napiecyku 26 marca 2014 - 15:09

Używałam mąki jaglanej, nie kaszy. Kasza ma goryczkę którą można zniwelować zanurzając ją we wrzątku, ale mąka wg. mnie nie nadaje się do niczego jest bardzo gorzka:))

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 26 marca 2014 - 15:44

Wygląda pięknie! Połączenie sernika z orzechami dało fantastyczny efekt 🙂

Odpowiedź
Iwona [Escapade Gourmande] 26 marca 2014 - 16:01

Pomysł z miodem – fantastyczny! Sernik ma cudowną konsystencję! Pozdrawiam!

Odpowiedź
Ladylaura 26 marca 2014 - 16:14

Piękny sernik!!!.

Odpowiedź
Pan Deserek :) 26 marca 2014 - 16:34

Sernik wygląda przepięknie i pewnie fantastycznie smakuje 😉 Koniecznie będę musiał zrobić taką wersję orzechową 😉

Odpowiedź
Marta Babeczki 26 marca 2014 - 18:28

Ale efektowny sernik!

Odpowiedź
studentka na diecie 26 marca 2014 - 19:47

Świetny wyszedł ten serniczek 😀 Dodatek orzechów musi mu dawać fajnego smaczku 🙂

Odpowiedź
Ela 26 marca 2014 - 22:27

Fantastyczny i tak pięknie udekorowany orzechami !
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Sikunia 27 marca 2014 - 11:33

Zainteresowało mnie pieczenie sernika w kąpieli wodnej? zawsze swoje serniki piekę w tradycyjny sposób, jest jakaś widoczna różnica?

Odpowiedź
napiecyku 27 marca 2014 - 13:31

Te z kąpieli wodnej są bardziej stabilne, nie rosną podczas pieczenia i nie upadają. Dodatkowa zaleta jest taka, że są bez proszku do pieczenia i często bez mąki. Ja bardzo lubię:))

Odpowiedź
Kaś 27 marca 2014 - 13:35

miodowy klej – lubię to 🙂 sernik prezentuje się bosko!

Odpowiedź
czarodziejka smaków 27 marca 2014 - 20:40

uwielbiam serniki
ten Twój wygląda jak marzenie, aż chce się jeść i jeść i jeść…

Odpowiedź
Królowa Karo 27 marca 2014 - 23:27

Nigdy mi nie przyszło do głowy połączyć sernik z orzechami, a ten Twój wygląda obłędnie. I znowu na noc sobie smaka narobiłam.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 28 marca 2014 - 01:43

Jest świetny! I te orzechowe “ozdoby”… Mniam, mniam 🙂

Odpowiedź
przystań 28 marca 2014 - 08:18

AKURAT TAKI PRZEPIS POTRZEBUJĘ -DZIĘKUJĘ POZDRAWIAM

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 29 marca 2014 - 20:55

Wyborny, też taki lubię ! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
małe rzeczy with love 31 marca 2014 - 13:02

Piękny 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 31 marca 2014 - 15:49

Wygląda cudownie 🙂

Odpowiedź
Back Taste 31 marca 2014 - 17:54

Prezentuje się bardzo elegancko:)

Odpowiedź
Magda C. 3 kwietnia 2014 - 20:01

Pięknie wygląda!

Odpowiedź
gin 2 czerwca 2014 - 23:01

Naprawdę świetny pomysł, sernik prezentuje się zachwycająco 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz