Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasteczka jak z Mc-Donalds

Ciasteczka jak z Mc-Donalds

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
To szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego, wystarczy arkusz ciasta i mus jabłkowy, którego przygotowanie nie jest czasochłonne. Chrupkie ciasto i waniliowe jabłka zasmakują każdemu. Najsmaczniejsze na ciepło, sprawdzą się jako szybki deser dla niezapowiedzianych gości. Przepis nieznacznie przeze mnie zmieniony pochodzi z blogu Zjem to:)
IMG_4470                                                           Składniki
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki masła

 

 

  1. Jedno jabłko ścieram na tarce, drugie kroję w kostkę.
  2. Masło topię, dodaję jabłka, cynamon. Całość duszę 2-3 min, w razie potrzeby dolewam trochę wody.
  3. Budyń rozpuszczam w 1/4 szklanki chłodnej wody i dodaję do jabłek. (masa powinna być gęsta)
  4. Całość krótko podgrzewam i odstawiam.
  5. Ciasto daję na posypany mąką blat. Dzielę wzdłuż na dwie części. Na jednej układam w szeregu jabłkową masę tj. na zdjęciu poniżej, przykrywam drugą częścią. Dokładnie zlepiam przestrzenie między jabłkami i dzielę ciasto na równe części. Piekę w temp. 180 stopni ok.15 min. Smacznego:))

Moje uwagi: Jeżeli jabłka są słodkie, a budyń jest z cukrem nie dodaję cukru. W przeciwnym razie można dosłodzić. Aby ułatwić sobie sklejanie, można delikatnie posmarować wodą jedną stronę ciasta.

 
IMG_4470

 

Powiązane posty

18 komentarzy

Asenata 22 marca 2014 - 12:43

Chociaż sobie popatrzę na takie cudeńka 😉

Odpowiedź
Ladylaura 22 marca 2014 - 13:41

Pyszne,pyszne,najlepsze i jakie proste!.

Odpowiedź
Kasia 22 marca 2014 - 18:29

Tez tak robie, ale bez budyniu. Sprobuje z;)

Odpowiedź
napiecyku 22 marca 2014 - 21:34

Dziękuję i pozdrawiam:))

Odpowiedź
magma 22 marca 2014 - 18:38

wyglądają pysznie, zapisuję przepis:)

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 22 marca 2014 - 18:47

Bardzo lubię takie ciasteczka, są pyszne : ) No i bardzo szybko się je robi : )

Odpowiedź
renia 22 marca 2014 - 22:03

Jestem pełna podziwu:)))wyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedź
Olka 23 marca 2014 - 11:07

Ależ pyszności…. poproszę jedno do kawki….:))

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 23 marca 2014 - 12:05

Lubię takie ciasteczka z jabłkami. Fajny przepis – muszę go koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź
moja pasja smaku 23 marca 2014 - 13:03

Ojej ależ one cudnie się prezentują, ten środek <3 Porywam jedno ciacho do kawy 😉 !

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 23 marca 2014 - 14:37

Szybki sposób na ciasteczka w smakowitym wydaniu 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 23 marca 2014 - 21:06

ciasto francuskie jest takie… szybkie, wdzięczne i smaczne!! Omnomn..
Zachciało mi się <3

Odpowiedź
Królowa Karo 23 marca 2014 - 22:53

Muszę spróbować – dotychczas robiłam w wersji bez budyniu.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 24 marca 2014 - 05:48

Lubię te ciastka, muszę też sama spróbować je zrobić :))

Odpowiedź
Magda C. 24 marca 2014 - 10:48

Jakie cudne Ci wyszły! Mniam 🙂

Odpowiedź
Tomasz Wydra 24 marca 2014 - 15:02

To musi być prepyszne

Odpowiedź
Kaś 24 marca 2014 - 16:21

uwielbiam takie wariacje z ciasta francuskiego!

Odpowiedź
consek 17 stycznia 2015 - 17:15

Właśnie zrobiłam i już nie mogę się doczekać, aż się upieką.

Odpowiedź

Zostaw komentarz