Home Dania i dodatkiObiady Kurczak w papierze

Kurczak w papierze

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

 Mój kolejny pomysł na zdrowego kurczaka, natchnienie przyszło po obejrzeniu reklamy z kurczakiem w papirusie w roli głównej. Do tej potrawy przyda się papier do pieczenia i dobra patelnia, najlepiej ceramiczna z grubym dnem. Tak przyrządzony kurczak jest bardzo aromatyczny i smakuje trochę jak kurczak na parze. Filety z kurczaka nie powinny być zbyt grube, jeżeli takie są, należy je przekroić w poprzek i lekko rozbić. Te kotlety smakują podane do obiadu, oraz do pieczywa. Zostawiam Was Kochani z kurczakiem na weekend, wyjeżdżam na krótko,  wrócę z nowymi pomysłami:))

IMG_3501

Składniki

  • papier do pieczenia
  • 3 małe filety z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • parę liści laurowych
  • po 1/4 łyżeczki tymianku, majeranku, bazylii, estragonu
  • łyżeczka papryki
  • kilka ziaren jałowca
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Wszystkie przyprawy, czosnek i oliwę dokładnie rozcieram w mozdzierzu. Filety kuraka nacieram ziołami i odstawiam na godzinę do lodówki.

Mniejsze arkusze papieru składam na pół i wycinam szablon w kształcie połowy serca (tj. na zdjęciu poniżej). szablon rozkładam i na jednej połowie kładę pierś kurczaka. Ponownie składam papierowe serce i brzegi zawijam na zakładkę. Kurczaka daję na rozgrzaną patelnię i smażę bez dodatku tluszczu z każdej strony ok. 7 min. Gorące podaję z surówką, schłodzone z pieczywem. Smacznego!!!

IMG_3491

IMG_3506

Powiązane posty

32 komentarze

Ela 21 lutego 2014 - 20:49

Nie znałam tego przepisu, wygląda na dietetyczne danie.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 21 lutego 2014 - 20:56

Również Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Salvador Dali 21 lutego 2014 - 21:18

coś jak papirus, a w domu! Suuuper, ja jestem za! 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 21 lutego 2014 - 21:29

Bardzo mi się podoba ten pomysł ,wykorzystam.

Odpowiedź
lutka40 21 lutego 2014 - 21:50

Zapowiada się pysznie

Odpowiedź
Ola in the kitchen 21 lutego 2014 - 22:03

Zdecydowanie twój kurczak w papirusie bardziej mi się podoba 😀 mniammm

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 22 lutego 2014 - 01:51

Super wygląda 🙂

Odpowiedź
napiecyku 23 lutego 2014 - 20:50

Dziękuję i Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Sikunia 22 lutego 2014 - 11:50

Świetny pomysł na obiad i na pewno zdrowiej 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 22 lutego 2014 - 17:07

Wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować ten przepis 🙂

Odpowiedź
KASIA 22 lutego 2014 - 19:38

Ha, wykorzystam na pewno!;))

Odpowiedź
Magda C. 23 lutego 2014 - 09:33

Pysznie te wygląda! Mniam, mniam 🙂

Odpowiedź
temidora 23 lutego 2014 - 10:51

jeszcze tak nie probowałam!! 😛

Odpowiedź
Back Taste 23 lutego 2014 - 11:44

o to coś dla mnie ;] Będę testować:)

Miłej niedzieli:)

Odpowiedź
Ania 23 lutego 2014 - 12:20

jakiś czas temu widziałam na jakimś blogu właśnie podobny sposób i zapomniałam o nim. Dzięki za przypomnienie:)

Odpowiedź
dżemdżus 23 lutego 2014 - 19:23

Zdrowy kurczak, pychotka i do tego samodzielnie wykonany “papirus” to coś co mnie bardzo zachwyciło.

Odpowiedź
Niippi 23 lutego 2014 - 19:36

Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
www.gotowaniewparze.blogspot.com 23 lutego 2014 - 20:51

Piękne zdjęcia, ciekawi mnie jak ustawiasz aparat, że zdjęcia są tak ładnie naświetlone a jednak nie prześwietlone 🙂

Odpowiedź
napiecyku 24 lutego 2014 - 10:14

Dziękuję, ale Twoje zdjęcia również są ciekawe. Ja robię zdjęcia zawsze przy dziennym świetle i naświetlam białym kartonem, lustrem, folią aluminiową. Ustawienia zmieniam w zależności od natężenia światła i tego co fotografuję:))

Odpowiedź
JustInka 24 lutego 2014 - 12:56

A ten papier to taki jakiś specjalny? Wygląda super.

Odpowiedź
napiecyku 24 lutego 2014 - 13:37

To zwykły papier do pieczenia:))

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 24 lutego 2014 - 13:24

Zdrowo i smacznie, super : )

Odpowiedź
Venus 24 lutego 2014 - 17:13

ciekawy pomysł na filet z kurczaka 🙂

Odpowiedź
seal เถื่อน 24 lutego 2014 - 17:47

WOW just what I was looking for. Came here by searching for seal เถื่อน

Odpowiedź
KuchAsia 24 lutego 2014 - 20:02

mm uwielbiam takiego kurczaka!:)

Odpowiedź
Kulinarny Zenit 24 lutego 2014 - 21:10

wygląda tak pysznie, że momentalnie nabrałam ochoty na takiego kurczaczka ! PYCHA!!!

Odpowiedź
wenus-lifestyle 25 lutego 2014 - 00:49

Muszę przyznać że takiego kurczaka jeszcze nie ‘smażyłam’ 😉 dziękuję za inspirację i głosy w konkursie, w którym biorę udział. Przypominam, że można głosować codziennie do 2 marca 😉

Odpowiedź
JustInka 25 lutego 2014 - 13:08

To tym bardziej kupuje ten przepis 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 25 lutego 2014 - 19:23

Rewelacyjny przepis, muszę go sobie zanotować 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 25 lutego 2014 - 19:49

wygląda baaardzo apetycznie 🙂 i smacznie, i zdrowo 🙂

Odpowiedź
Pati 26 lutego 2014 - 09:31

Rewelacyjny pomysł na kurczaka!

Odpowiedź
zufik 26 lutego 2014 - 21:13

Oj mam tych paczuszek ponapoczynanych 😀 dobry pomysł na ich wykorzystanie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz