Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kluski z kaszy manny do zup

Kluski z kaszy manny do zup

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Takie kluski robiła często mama jeszcze w latach osiemdziesiątych. W niedzielę zawsze był obowiązkowy rosół z ręcznie robionym makaronem lub kluskami z kaszy manny. Te kluseczki zawsze bardzo miło wspominam, są lekkie i bardzo pasują do czystych zup, ja najbardziej lubię z rosołem. Kiedy zobaczyłam przepis w książce Kuchnia Polska Ewy Aszkiewicz, postanowiłam sama je zrobić i podzielić się przepisem z Wami. W kuchni staropolskiej takie kluseczki podawano jako słodki podwieczorek. Wcześniej panierowano je tak samo jak kotlety, smażono na rumiano i podawano z konfiturą własnej roboty. Gorąco polecam również dla maluchów:))

IMG_2572

Składniki na 3-4 porcje

  • czubata szklanka kaszy manny
  • łyżka masła
  • 1 l.wody
  • sól

Wodę gotuję w większym garnku, dodaję pełną łyżeczkę soli. Kiedy woda zaczyna się gotować, garnek odstawiam z ognia. Kaszę wsypuję do wody bardzo wolno, cieniutkim strumieniem, cały czas intensywnie mieszając. Garnek ponownie stawiam na bardzo mały ogień, dodaję masło, cały czas mieszam i gotuję jeszcze chwilę do czasu, aż kasza będzie miękka.

Kaszę wylewam na talerze i rozprowadzam w taki sposób, aby powstała warstwa 2 cm. Powierzchnię można wyrównać łyżką spryskaną olejem. Odstawiam do wychłodzenia na 50min. Zimną kroję w kostkę i podaję z rosołem. Smacznego!!!

IMG_2572

Powiązane posty

31 komentarzy

KasiekGotuje 3 lutego 2014 - 16:57

ciekawy pomysł 🙂 pierwszy raz słyszę o takich kluseczkach 🙂

Odpowiedź
Dreszka 3 lutego 2014 - 17:48

Rany, jak to ładnie wygląda 🙂 nigdy tak nie jadłam ale chyba spróbuję 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 3 lutego 2014 - 17:54

U mnie w domu nigdy nie jadło się takich kluseczek. Wyglądają bardzo smakowicie i z chęcią spróbuję takie wykonać ; )

Odpowiedź
napiecyku 3 lutego 2014 - 18:10

Dziękuję…kluseczki polecam, są smaczne i nie tak kaloryczne jak makaron:))

Odpowiedź
galantyna.pl 3 lutego 2014 - 20:13

Też takie robię, to mój ulubiony dodatek do rosołu wołowego 🙂

Odpowiedź
Magda C. 4 lutego 2014 - 08:13

Świetny pomysł z takimi kluskami! Muszę spróbować 🙂

Odpowiedź
joduha. kuchenna 4 lutego 2014 - 09:25

bardzo fajny pomysł, muszę go wcielić w życie 🙂

Odpowiedź
JustInka 4 lutego 2014 - 13:35

Kiedyś takie zrobiłam Młodemu, ale na słodko, zamiast cukierków. Co do dodatku do rosołu,to u mnie w domu ( w czasach kiedy byłam dzieckiem) jadało się go tylko z domowym makaronem lub ziemniakami. Mojemu mężowi się to w pacynie nie mieści, żeby rosół jeść z ziemniakami. U niego jadło się czasem z tą kostką. Jego babcia to robi, a ja nie znoszę jej do rosołu! Raz spróbowałam, ale to nie moje smaki dzieciństwa. jednak muszę przyznać, że wygląda pięknie na Twoich zdjęciach!

Odpowiedź
napiecyku 4 lutego 2014 - 14:48

Dziękuję…to prawda, w różnych rejonach jada się inaczej. Wszystko zależy od tego co polubili, przejęli nasi dziadkowie a potem rodzice:))

Odpowiedź
ladylaurabloq 4 lutego 2014 - 16:25

Ja też nie znam tych kluseczek ,ciekawostka kulinarna.

Odpowiedź
ladylaurabloq 4 lutego 2014 - 16:25

Ja też nie znam tych kluseczek ,ciekawostka kulinarna.

Odpowiedź
domowacukierniaewy 4 lutego 2014 - 16:30

Nie znam niestety takich kluseczek, ciężko nawet wyobrazić mi sobie ich smak, ale wyglądają pięknie 🙂

Odpowiedź
Ela 4 lutego 2014 - 19:56

U mnie też zawsze na niedzielny obiad był rosół z ręcznie robionymi kluskami.
I tak mi już zostało niedziela: rosół z ….kupowanym makaronem….
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
marinia 4 lutego 2014 - 20:02

Fajnie wygląda. Dawno takiej kosteczki z kaszki nie robiłam.

Odpowiedź
Lucja-Maria 4 lutego 2014 - 20:21

Pamiętam z dzieciństwa takie kluski polane sokiem malinowym.
A wiesz, że moja Mama też robiła je do zupy?
U mnie rosół jest rzadko podawany. Jedynie w święta, moje imieniny i Eryka urodziny. Robię go z udźca wołowego i kawałka kury…
Z braku czasu obiad u mnie jest jednodaniowy.
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedź
napiecyku 5 lutego 2014 - 19:12

Z udżca wołowego i kury musi być smaczny rosół. Ja również robię obiady jednodaniowe. Również Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Lucja-Maria 4 lutego 2014 - 20:21

Pamiętam z dzieciństwa takie kluski polane sokiem malinowym.
A wiesz, że moja Mama też robiła je do zupy?
U mnie rosół jest rzadko podawany. Jedynie w święta, moje imieniny i Eryka urodziny. Robię go z udźca wołowego i kawałka kury…
Z braku czasu obiad u mnie jest jednodaniowy.
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedź
napiecyku 5 lutego 2014 - 19:12

Z udżca wołowego i kury musi być smaczny rosół. Ja również robię obiady jednodaniowe. Również Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Siti 29 stycznia 2021 - 20:54

Wyglada pysznie

Odpowiedź
Zakątek Smaku 4 lutego 2014 - 21:21

Pierwszy raz spotykam się z takimi kluseczkami:) Bardzo lubię kaszę mannę, chętnie spróbuję:)

Odpowiedź
Zakątek Smaku 4 lutego 2014 - 21:21

Pierwszy raz spotykam się z takimi kluseczkami:) Bardzo lubię kaszę mannę, chętnie spróbuję:)

Odpowiedź
kasiexa 4 lutego 2014 - 22:56

hm…też mam tę książkę…ale na kluski nie zwróciłam uwagi, chyba się skuszę ..:))

Odpowiedź
Natalia 5 lutego 2014 - 00:08

Świetnie wyglądają – pierwszy raz się z takimi spotykam 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 5 lutego 2014 - 08:25

Klusek z kaszy manny nigdy nie jadłam. Muszę spróbować, to ciekawa alternatywa dla makaronu.

Odpowiedź
AnnaA-G 6 lutego 2014 - 06:58

ciekawe, nigdy nie jadłam.

Odpowiedź
Celina 11 lutego 2014 - 10:52

Ja cale dzieciństwo tak jadłam rosołek….
Teraz nie robię bo dzieciaki nie przepadają, ale dzięki za przywołanie dobrych wspomnień…..
Będę tu często zaglądać 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 lutego 2014 - 11:04

Dziękuję Celinka, u Ciebie również bardzo smacznie:))

Odpowiedź
wenus-lifestyle 19 lutego 2014 - 17:53

Nie jadłam jeszcze takiego makaronu 😉 Wygląda to bardzo ciekawie, muszę przyznać że mnie zaintrygowałaś 😉

Odpowiedź
Dominika 21 czerwca 2016 - 09:48

takie kluski w moim domu podaje się do zupy grzybowej na Wigilię, ale rosół z nimi też jest pyszny, polecam

Odpowiedź
Monika 3 maja 2020 - 08:30

Pyszne ,polecam.

Odpowiedź
napiecyku 3 maja 2020 - 10:13

Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz