Home Na słodkoBabki i muffiny Babeczki kokosowe

Babeczki kokosowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Robiąc porządki w kuchennej szufladzie, znalazłam spory zapas wiórek kokosowych. W takiej sytuacji postanowiłam upiec coś prostego, coś dobrego i oczywiście coś z wiórkami. Wybór padł na babeczki kokosowo- miodowe. Przepis pochodzi z blogu Na kruchym spodzie. Babeczki robi się naprawdę błyskawicznie, pieczenie to kwestia 30-stu minut. Podobno takie babeczki są podawane w najlepszych francuskich kawiarniach do porannej kawy. Ciasteczka mogą byś długo przechowywane, nie wysychają, a kawy smakują wybornie:))

IMG_3441Składniki na 12 babeczek

  • 300 ml. mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 120 g cukru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 70 g przesianej maki pszennej
  • 2 łyż. proszku do pieczenia

Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Mleko podgrzewam, do gorącego dodaję miód, kiedy miód się rozpuści, odstawiam. W miseczce mieszam wszystkie sypkie produkty, stopniowo dodaję mleko z miodem i na końcu jajka. Foremkę na muffinki wykładam papilotkami i każdą wypełniam masą kokosową. Piekę 30 min. Smacznego!!!

IMG_3470

 

IMG_3445

 

Powiązane posty

19 komentarzy

Ladylaura 20 lutego 2014 - 14:45

Bardzo lubię z kokosem wszystko.

Odpowiedź
Sikunia 20 lutego 2014 - 16:29

Świetny poczęstunek dla niespodziewanych gości. Myślisz, gdyby oddzielić żółtko od białka i dodatkowo białka ubić na pianę, babeczki byłyby bardziej “puszyste”?

Odpowiedź
napiecyku 20 lutego 2014 - 20:16

Warto spróbować…ja się spieszyłam, ale często zmieniam przepisy właśnie w ten sposób…osobno żółtka i ubita piana:))

Odpowiedź
Ela 20 lutego 2014 - 20:12

To ja poproszę kilka do porannej kawy 🙂
Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 20 lutego 2014 - 20:26

Mmmm kokosowe – moje ulubione!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 20 lutego 2014 - 22:38

Do porannej kawusi idealne 🙂

Odpowiedź
Ava Valk 20 lutego 2014 - 22:51

Obrazkowe!!!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 20 lutego 2014 - 23:07

Sliczne babeczki z chrupiącą skórką. 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 21 lutego 2014 - 10:43

Piękne babeczki 🙂 U mnie też ostatnio króluje kokos, który bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
KASIA 21 lutego 2014 - 11:38

Jakie cudne!!

Odpowiedź
Olka 21 lutego 2014 - 12:00

Zaglądam z rewizytą…. :)) a tu moje ulubione kokosowe smaki…..babeczka idealna do porannej kawki……Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 21 lutego 2014 - 13:48

Dziękuję i Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 21 lutego 2014 - 18:56

Oj, takie babeczki chętnie zjem:) Świetny pomysł z dodaniem wiórek kokosowych.

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 21 lutego 2014 - 19:57

Zjadłabym takie babeczki, mniam : )

Odpowiedź
zakateksmaku 22 lutego 2014 - 10:54

Dawno już nie jadłam babeczek z kokosem. Może w weekend się skuszę i coś upiekę z kokosem:) Twoje babeczki wyglądają pięknie!

Odpowiedź
Iza 22 lutego 2014 - 17:56

Dzień dobry, najpewniej wypróbuję Pani przepis, chciałabym jednak upewnić się, ile powinnam wlać mleka? 300 ml czy pół szklanki? Bo przecież jedna szklanka to 250 ml, jak więc w połowie miałoby się znaleźć 300 ml? 😉

Odpowiedź
napiecyku 23 lutego 2014 - 20:38

Iza, dziękuję, że zwróciłaś mi na to uwagę, zaraz usunę błąd z wpisu. Po Twoim komentarzu zaraz sprawdziłam miarkę, którą odmierzałam mleko. Miarka, rzeczywiście jest wadliwa….zawyża ilość wody, dodatkowo moje szklanki są szerokie i tak mi wyszło 1/2 szklanki. Moja wina, że nie skojarzyłam błędu, kiedy robiłam wpis. Jeszcze raz dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę. Pozdrawiam Serdecznie:))

Odpowiedź
Magda C. 23 lutego 2014 - 09:33

Cudowne babeczki! I ten kokos, miód – pycha!

Odpowiedź
KuchAsia 24 lutego 2014 - 20:01

są rewelacyjne! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz