Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Papryka faszerowana ryżem, mięsem drobiowym i suszonymi pomidorami dla mnie za każdym razem jest pyszna. Z suszonych pomidorów można oczywiście zrezygnować, ale zdecydowanie przełamują one smak ryżu i kurczaka. Można przygotować większą ilość farszu, część zamrozić i wykorzystać później. Papryki faszerowane smakują podane z sosem pomidorowym. Gorąco Polecam:))

IMG_1006

Składniki

  • 5-6 papryk oczyszczonych z pestek
  • 200g ryżu
  • dwie piersi z kurczaka pokrojone na kawałki, lub zmielone
  • 6 płatków suszonych pomidorów ze słoiczka
  • cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  1. Ryż gotuję w osolonej wodzie, odsączam i odstawiam.
  2. Piersi kurczaka smażę z cebulką i czosnkiem na oleju ze słoiczka po pomidorach ok.10min. Lekko przestudzone mięso mielę lub drobno kroję.
  3. Płatki pomidorów kroję na mniejsze kawałki.
  4. Ryż, pomidory i zmielone mięso przekładam do miseczki, mieszam i doprawiam.
  5. Z papryk ścinam górną cześć, oczyszczam z pestek i wypełniam farszem. Zapiekam w piekarniku ok.30 min. Smacznego!!!

IMG_0941

Powiązane posty

13 komentarzy

potravelblog 7 stycznia 2014 - 10:43

Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
Więcej informacji :
http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

Odpowiedź
ladylaurabloq 7 stycznia 2014 - 12:17

To danie też bardzo lubię!.

Odpowiedź
napiecyku 7 stycznia 2014 - 14:21

Dziękuje i Pozdrawiam:)

Odpowiedź
dżemdżus 7 stycznia 2014 - 14:13

Jakoś do tej pory nigdy nie robiłam papryki faszerowanej zimą. Właściwie nie wiem dlaczego. Nowością dla mnie jest też pieczenie jej w piekarniku. Na pewno spróbuję, wygląda przecudnie, aż mi ślinka ciweknie.

Odpowiedź
domowacukierniaewy 7 stycznia 2014 - 14:55

Robiłam faszerowaną paprykę, pyszne danie 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 7 stycznia 2014 - 17:08

ale jak ładnie wygląda!
W ogóle jakbyś ją nie zapiekała a świeżą nadziała 🙂

Odpowiedź
Ania 7 stycznia 2014 - 17:26

takie obiady goszczą u mnie przeważnie latem:)

Odpowiedź
Zakątek Smaku 7 stycznia 2014 - 22:20

Bardzo lubię paprykę w takim wydaniu:) Bardzo apetyczne zdjęcia:)

Odpowiedź
napiecyku 8 stycznia 2014 - 10:58

Dziękuję i pozdrawiam:)

Odpowiedź
beti 8 stycznia 2014 - 09:54

Bardzo lubię takie faszerowane papryczki, są pyszne 🙂

Odpowiedź
ankawell 8 stycznia 2014 - 10:47

Nie musisz mnie długo namawiać. Uwielbiam to danie.
Ciekawie skomponowałaś farsz.

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 8 stycznia 2014 - 20:32

Też bardzo lubię takie takie faszerowane papryki ; )

Odpowiedź
Magda C. 9 stycznia 2014 - 07:11

Świetny pomysł na dobry obiad albo imprezkę 😉 Muszę spróbować z Twoim farszem 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz