Papryka faszerowana

Papryka faszerowana ryżem, mięsem drobiowym i suszonymi pomidorami dla mnie za każdym razem jest pyszna. Z suszonych pomidorów można oczywiście zrezygnować, ale zdecydowanie przełamują one smak ryżu i kurczaka. Można przygotować większą ilość farszu, część zamrozić i wykorzystać później. Papryki faszerowane smakują podane z sosem pomidorowym. Gorąco Polecam:))

IMG_1006

Składniki

  • 5-6 papryk oczyszczonych z pestek
  • 200g ryżu
  • dwie piersi z kurczaka pokrojone na kawałki, lub zmielone
  • 6 płatków suszonych pomidorów ze słoiczka
  • cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  1. Ryż gotuję w osolonej wodzie, odsączam i odstawiam.
  2. Piersi kurczaka smażę z cebulką i czosnkiem na oleju ze słoiczka po pomidorach ok.10min. Lekko przestudzone mięso mielę lub drobno kroję.
  3. Płatki pomidorów kroję na mniejsze kawałki.
  4. Ryż, pomidory i zmielone mięso przekładam do miseczki, mieszam i doprawiam.
  5. Z papryk ścinam górną cześć, oczyszczam z pestek i wypełniam farszem. Zapiekam w piekarniku ok.30 min. Smacznego!!!

IMG_0941

Komentarze: 13

  1. potravelblog 7 stycznia 2014 at 10:43 Reply

    Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    Więcej informacji :
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

  2. ladylaurabloq 7 stycznia 2014 at 12:17 Reply

    To danie też bardzo lubię!.

  3. dżemdżus 7 stycznia 2014 at 14:13 Reply

    Jakoś do tej pory nigdy nie robiłam papryki faszerowanej zimą. Właściwie nie wiem dlaczego. Nowością dla mnie jest też pieczenie jej w piekarniku. Na pewno spróbuję, wygląda przecudnie, aż mi ślinka ciweknie.

  4. domowacukierniaewy 7 stycznia 2014 at 14:55 Reply

    Robiłam faszerowaną paprykę, pyszne danie :)

  5. Salvador Dali 7 stycznia 2014 at 17:08 Reply

    ale jak ładnie wygląda!
    W ogóle jakbyś ją nie zapiekała a świeżą nadziała :)

  6. Ania 7 stycznia 2014 at 17:26 Reply

    takie obiady goszczą u mnie przeważnie latem:)

  7. Zakątek Smaku 7 stycznia 2014 at 22:20 Reply

    Bardzo lubię paprykę w takim wydaniu:) Bardzo apetyczne zdjęcia:)

  8. beti 8 stycznia 2014 at 09:54 Reply

    Bardzo lubię takie faszerowane papryczki, są pyszne :)

  9. ankawell 8 stycznia 2014 at 10:47 Reply

    Nie musisz mnie długo namawiać. Uwielbiam to danie.
    Ciekawie skomponowałaś farsz.

  10. mojamalakuchnia.wordpress.com 8 stycznia 2014 at 20:32 Reply

    Też bardzo lubię takie takie faszerowane papryki ; )

  11. Magda C. 9 stycznia 2014 at 07:11 Reply

    Świetny pomysł na dobry obiad albo imprezkę 😉 Muszę spróbować z Twoim farszem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *