Filety kurczaka z fasolką szparagową

Proste roladki z piersi kurczaka zawiniętej w plasterek szynki lub boczku, podany z fasolką, to pomysł na nietuzinkowy i smaczny obiad. Roladki mogą być podane z ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie. Pierwszy raz jadłam tą potrawę u mamy, kiedy spróbowałam…wiedziałam, że znajdzie zasłużone miejsce na blogu . Serdecznie Polecam:))

IMG_1376Składniki

  • trzy piersi z kurczaka umyte, oczyszczone z błonek i osuszone
  • 10 plasterków wędzonego boczku (boczek kroję wzdłuż na cienkie plasterki), lub kilka przekrojonych na pół plasterków aromatycznej szynki
  • 600g. fasolki szparagowej
  • po pół łyżeczki tymianku i majeranku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • sos beszamelowy lub serowy
  1. Piersi kurczaka kroję w poprzek na 3-4 części, w zależności od wielkości filetów. Przyprawiam solą i pieprzem.
  2. Każdy kawałek kurczaka owijam plasterkiem boczku i spinam wykałaczką.
  3. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku i majeranku ok.3min od zagotowania. Odcedzam i odstawiam.
  4. Na rozgrzany olej daję roladki i smażę obracając ok.10min.
  5. Na dno naczynia do zapiekania daję kolejno fasolkę, roladki i sos beszamelowy lub serowy. Całość zapiekam w mocno nagrzanym piekarniku ok.10min. (jeżeli nie macie czasu, ochoty robić sosu, można dodać śmietankę kremówkę z dodatkiem przypraw i gałki muszkatołowej). Smacznego!!!

IMG_1367

Komentarze: 17

  1. Kulinarne Inspiracje 23 stycznia 2014 at 07:11 Reply

    pychotka!

  2. Anita 23 stycznia 2014 at 08:57 Reply

    Smaczne jednogarnkowe danie ,ale jaki świetny garnek:)

  3. ladylaurabloq 23 stycznia 2014 at 09:12 Reply

    Ja dziś bez pomysłu ,co znajdę w kuchni to ugotuję ,pyszny obiad.

  4. Smakowisko 23 stycznia 2014 at 09:25 Reply

    Uwielbiam fasolkę szparagową, a danie wygląda przepysznie 😉

  5. Magda C. 23 stycznia 2014 at 17:11 Reply

    Mmm… wygląda smakowicie :)

  6. Trochę Słodyczy 23 stycznia 2014 at 21:21 Reply

    To zdecydowanie przepis dla mnie 😉

  7. dżemdżus 24 stycznia 2014 at 10:43 Reply

    składniki bardzo mi odpowiadają, super danie. Kolorystycznie piękne na dodatek.

  8. Venus 24 stycznia 2014 at 12:54 Reply

    zawsze jak do ciebie wchodzę robię się głodna – tak smakowicie wszystko wygląda 😛
    Przepis dla mnie mniam

    • napiecyku 24 stycznia 2014 at 13:16 Reply

      Dziękuję, cieszę się, że rozbudzam apetyty:))

  9. Świat Sikuni 24 stycznia 2014 at 17:23 Reply

    Dziękuję za odwiedziny u nas, a widzę że u Ciebie bardzo apetycznie,można jeść oczami…kto by pomyślał, że oprócz przyrządzenia świetnych dań można również i zrobić im świetne zdjęcia, pozdrawiam

  10. potravelblog 24 stycznia 2014 at 18:08 Reply

    wyglądają obłędnie. robię często podobne danie, ale nigdy nie wygląda tak apetycznie:)

  11. lutka40 24 stycznia 2014 at 20:02 Reply

    Danie wygląda przepysznie

  12. awiola 24 stycznia 2014 at 20:45 Reply

    Fasolkę bardzo lubię, a kurczaka wręcz kocham, więc to idealne połączenie dla mnie :)

  13. awiola 24 stycznia 2014 at 20:46 Reply

    Uwielbiam fasolkę, a kurczaka wręcz kocham, więc to połączenie idealne dla mnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *