Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Pizza z salami, papryką i oliwkami

Pizza z salami, papryką i oliwkami

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Kiedyś często zamawiałam pizze na telefon, towarzyszyła nam przy każdym zaliczonym egzaminie syna, oraz zwyczajnie, kiedy mieliśmy ochotę na dobrą pizze. Teraz robię ją sama, ponieważ wydaje mi się, że jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak nie odbiega od kupnej. Polecam pizze z mozzarellą, salami, papryką i oliwkami, odpowiednia na obiad, kolację oraz przyjęcia w gronie przyjaciół i znajomych:)

Zapraszam również na pizze po myśliwsku

IMG_0366

Składniki na dwie pizze o średnicy ok 32cm

  • 1 pełna szklanka letniej wody
  • 500g mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Do miseczki daję pół szklanki letniej wody, drożdże i cukier całość rozcieram i zostawiam w ciepłym miejscu na 8min. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaję resztę składników i zaczynam wyrabiać ciasto. Wyrabiam ok. 5min. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie, w razie potrzeby można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na ok.30min. Gotowe ciasto dzielę na dwie części, każdą część daję na papier do pieczenia i rozciągam na kształt koła o śr. ok. 32cm. Ciasto powinno mieć grubość ok.3mm, brzegi zostawiam grubsze.

Składniki na farsz na dwie pizze

  • niepełna szklanka przecieru pomidorowego ( na jedną pizze można zmiksować trzy pomidory pozbawione pestek)
  • pół zielonej i pół żółtej papryki pokrojonej w cienkie paseczki
  • dwie cebule pokrojone w piórka
  • 10 dkg salami pokrojonej na plasterki
  • mały słoiczek oliwek
  • dwie duże kulki mozzarelli starte lub pokrojone na małe kawałki
  • dwie łyżeczki oregano
  • dwie łyżeczki bazylii

Na pizze rozkładam kolejno przecier pomidorowy, warzywa, przyprawy i ser. Piekę ok. 25min  w temp. 190 stopni, do zrumienienia brzegów pizzy. Smacznego:)

IMG_0368

Powiązane posty

15 komentarzy

ladylaurabloq 30 grudnia 2013 - 19:55

Bardzo zachęcające zdjęcia ,często robię pizze.

Odpowiedź
napiecyku 30 grudnia 2013 - 19:57

Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Ania 30 grudnia 2013 - 20:03

ja też częściej robię w domu aniżeli jem kupną, pyszności:)

Odpowiedź
napiecyku 30 grudnia 2013 - 20:06

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Zakątek Smaku 30 grudnia 2013 - 21:22

Domowa pizza jest najlepsza! Koniec i kropka:)

Odpowiedź
napiecyku 30 grudnia 2013 - 22:44

Zgadzam się z Tobą…najlepsza:)

Odpowiedź
potravelblog 30 grudnia 2013 - 21:44

Niech taneczny lekki krok
będzie z Tobą cały rok.
Niech prowadzi Cię bez stresu,
od sukcesu do sukcesu!
Szczęśliwego Nowego Roku.
przesyła cały Potravel, czyli
Agnieszka, Kuba i Zosia 🙂

Odpowiedź
napiecyku 30 grudnia 2013 - 22:44

Pięknie dziękuję za życzenia:)

Odpowiedź
ugotujmyto.pl 30 grudnia 2013 - 21:52

U mnie specjalistą od pizzy jest Małżonek :)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

Odpowiedź
napiecyku 30 grudnia 2013 - 22:42

Mój małżonek niestety do kuchni nie zagląda…nnnooo…parzy dobrą kawę:) Również życzę szczęścia w Nowym Roku:)

Odpowiedź
urszula 31 grudnia 2013 - 08:45

Wygląda tak apetycznie, że chętnie wzięłabym ze sobą choc mały kawałek!
Pozdrawiam sylwestrowo i Noworocznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 31 grudnia 2013 - 11:26

Dziękuję i również życzę wszystkiego najlepszego:)

Odpowiedź
Magda C. 31 grudnia 2013 - 14:57

Mniam! Wygląda przepysznie 🙂

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Odpowiedź
napiecyku 31 grudnia 2013 - 22:52

Również szczęśliwego i sukcesów w blogowaniu:)

Odpowiedź
Łukasz 4 maja 2015 - 20:00

Kolejny świetny przepis
a taka pizza robiona samemu i smakuje lepiej i daje więcej satysfakcji niż “na telefon”

Odpowiedź

Zostaw komentarz