Pizza z salami, papryką i oliwkami

Kiedyś często zamawiałam pizze na telefon, towarzyszyła nam przy każdym zaliczonym egzaminie syna, oraz zwyczajnie, kiedy mieliśmy ochotę na dobrą pizze. Teraz robię ją sama, ponieważ wydaje mi się, że jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak nie odbiega od kupnej. Polecam pizze z mozzarellą, salami, papryką i oliwkami, odpowiednia na obiad, kolację oraz przyjęcia w gronie przyjaciół i znajomych:)

Zapraszam również na pizze po myśliwsku

IMG_0366

Składniki na dwie pizze o średnicy ok 32cm

  • 1 pełna szklanka letniej wody
  • 500g mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Do miseczki daję pół szklanki letniej wody, drożdże i cukier całość rozcieram i zostawiam w ciepłym miejscu na 8min. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaję resztę składników i zaczynam wyrabiać ciasto. Wyrabiam ok. 5min. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie, w razie potrzeby można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na ok.30min. Gotowe ciasto dzielę na dwie części, każdą część daję na papier do pieczenia i rozciągam na kształt koła o śr. ok. 32cm. Ciasto powinno mieć grubość ok.3mm, brzegi zostawiam grubsze.

Składniki na farsz na dwie pizze

  • niepełna szklanka przecieru pomidorowego ( na jedną pizze można zmiksować trzy pomidory pozbawione pestek)
  • pół zielonej i pół żółtej papryki pokrojonej w cienkie paseczki
  • dwie cebule pokrojone w piórka
  • 10 dkg salami pokrojonej na plasterki
  • mały słoiczek oliwek
  • dwie duże kulki mozzarelli starte lub pokrojone na małe kawałki
  • dwie łyżeczki oregano
  • dwie łyżeczki bazylii

Na pizze rozkładam kolejno przecier pomidorowy, warzywa, przyprawy i ser. Piekę ok. 25min  w temp. 190 stopni, do zrumienienia brzegów pizzy. Smacznego:)

IMG_0368

Tagi:

Komentarze: 15

  1. ladylaurabloq 30 grudnia 2013 at 19:55 Reply

    Bardzo zachęcające zdjęcia ,często robię pizze.

  2. Ania 30 grudnia 2013 at 20:03 Reply

    ja też częściej robię w domu aniżeli jem kupną, pyszności:)

  3. Zakątek Smaku 30 grudnia 2013 at 21:22 Reply

    Domowa pizza jest najlepsza! Koniec i kropka:)

    • napiecyku 30 grudnia 2013 at 22:44 Reply

      Zgadzam się z Tobą…najlepsza:)

  4. potravelblog 30 grudnia 2013 at 21:44 Reply

    Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia :)

    • napiecyku 30 grudnia 2013 at 22:44 Reply

      Pięknie dziękuję za życzenia:)

  5. ugotujmyto.pl 30 grudnia 2013 at 21:52 Reply

    U mnie specjalistą od pizzy jest Małżonek :)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

    • napiecyku 30 grudnia 2013 at 22:42 Reply

      Mój małżonek niestety do kuchni nie zagląda…nnnooo…parzy dobrą kawę:) Również życzę szczęścia w Nowym Roku:)

  6. urszula 31 grudnia 2013 at 08:45 Reply

    Wygląda tak apetycznie, że chętnie wzięłabym ze sobą choc mały kawałek!
    Pozdrawiam sylwestrowo i Noworocznie :)

    • napiecyku 31 grudnia 2013 at 11:26 Reply

      Dziękuję i również życzę wszystkiego najlepszego:)

  7. Magda C. 31 grudnia 2013 at 14:57 Reply

    Mniam! Wygląda przepysznie :)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    • napiecyku 31 grudnia 2013 at 22:52 Reply

      Również szczęśliwego i sukcesów w blogowaniu:)

  8. Łukasz 4 maja 2015 at 20:00 Reply

    Kolejny świetny przepis
    a taka pizza robiona samemu i smakuje lepiej i daje więcej satysfakcji niż „na telefon”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *