Home Dania i dodatkiObiady Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Skoro jest przepis na ciasto, nie może zabraknąć przepisu na farsz. Do farszu potrzebne będą kapusta kiszona, cebulki i suszone grzybki. Farsz do pierogów można przygotować dzień wcześniej. Pierogi robię zwykle dwa tygodnie przed Wigilią i zamrażam. W dzień wigilijny gotuję w wodzie z oliwą, odcedzam i przekładam na patelnię (należy uważać aby się nie posklejały). Tuż przed podaniem przesmażam na masełku, są aromatyczne i chrupiące. Polecam:)

Z dań wigilijnych polecam również struclę z makiem i rosół z karpia

IMG_9266

Składniki na farsz

  • 700g kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych grzybków
  • 2 cebulki pokrojone w kostkę
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Grzyby moczę całą noc, odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Kapustę krótko gotuję (2 min), odcedzam i studzę. Partiami wyciskam nadmiar wody i kroję. Cebulkę przesmażam na oleju, dodaję kapustę i grzybki. Całość smażę ok 2-3 min. cały czas mieszając, przyprawiam do smaku, ja kapustę doprawiam przyprawą domową. Farsz gotowy.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  •  pełna łyżka masła
  • szczypta soli

Masło rozpuszczam w wodzie. Mąkę i sól daję do miseczki w środek wbijam jajko i zaczynam wyrabiać dolewając stopniowo ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem. Ciasto wyrabiam kilka minut do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Gotowe owijam w lnianą ściereczkę i odstawiam na pół godziny.

Dzielę ciasto na dwie części, jedną ponownie odstawiam, a drugą rozwałkowuję na grubość 2mm. Szklanką wycinam kółka, na środek każdego daję farsz. Zlepiam brzegi (przy tej czynności delikatnie moczę wewnętrzną stronę kółka z jednej strony, wtedy brzegi lepiej się zlepiają, można dociskać brzegi widelcem). Czynność powtarzam z drugą połową ciasta. Gotowe pierogi gotuję, lub szczelnie zamknięte przechowuję w zamrażarce. Smacznego!!!

IMG_9204

Powiązane posty

16 komentarzy

Shiral 12 grudnia 2013 - 09:44

Pierogi z kapustą i grzybami są moim hitem na wigilię, zjadam ich najwięcej z całej rodziny:)

Odpowiedź
napiecyku 12 grudnia 2013 - 09:57

Ja przepadam za makówką:)

Odpowiedź
galantyna.pl 12 grudnia 2013 - 12:12

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez takich pierogów 🙂

Odpowiedź
napiecyku 12 grudnia 2013 - 12:13

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
ladylaurabloq 12 grudnia 2013 - 13:29

Pierogi uwielbiam z każdym farszem .

Odpowiedź
napiecyku 12 grudnia 2013 - 13:45

Ja lubię na słodko, ale z kapustą też nie gardzę:)

Odpowiedź
CI MI W DUSZY GRA 12 grudnia 2013 - 16:12

Zajrzałam tu do Ciebie i narobiłaś mi smaku na pierożki, aż zaczęłam się oblizywać jak moje koty na widok jedzenia.
Pozdrawiam serdecznie!!!

Odpowiedź
napiecyku 12 grudnia 2013 - 16:24

Również pozdrawiam:)

Odpowiedź
Nippi 12 grudnia 2013 - 16:40

wigilijne pierogi są najlepsze na świecie, a pomyśleć że kiedyś ich nie lubiłam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 12 grudnia 2013 - 18:28

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
domowacukierniaewy 12 grudnia 2013 - 17:15

Uwielbiam pierogi, gdyby jeszcze chciałoby mi się je lepić tak często, jak mam na nie ochotę 😉 Twoje wyglądają pysznie!

Odpowiedź
napiecyku 12 grudnia 2013 - 18:27

Tak, gdyby nie to lepienie…ale sklepowe nie smakują tak dobrze:)

Odpowiedź
domowacukierniaewy 12 grudnia 2013 - 17:15

Uwielbiam pierogi, gdyby jeszcze chciałoby mi się je lepić tak często, jak mam na nie ochotę 😉 Twoje wyglądają pysznie!

Odpowiedź
domowacukierniaewy 12 grudnia 2013 - 17:15

Uwielbiam pierogi, gdyby jeszcze chciałoby mi się je lepić tak często, jak mam na nie ochotę 😉 Twoje wyglądają pysznie!

Odpowiedź
napiecyku 12 grudnia 2013 - 18:27

Tak, gdyby nie to lepienie…ale sklepowe nie smakują tak dobrze:)

Odpowiedź
napiecyku 12 grudnia 2013 - 18:28

Pozdrawiam:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz