Pasztet drobiowy z oliwkami

Ten pasztet zawsze robię na święta, ale myślę że znakomicie nadaje się na sylwestra i inne okazje. Robię go z tych samych składników i w tych samych proporcjach co pasztet wieprzowy. Zamieniam tylko łopatkę na mięso drobiowe, rezultat naprawdę smaczny. Mięso drobiowe gotuję i mielę, a następnie  zapiekam. Nie wylewam bulionu który zostaje, taki bulion można zamrozić w plastikowych pojemnikach i po jakimś czasie wykorzystać do zupy-kremu lub risotta. Sam pasztet polecam do pieczywa i jako przystawkę:)

IMG_0186

Składniki

  • 4 większe udka z kurczaka
  • 1 pierś kaczki (niekoniecznie)
  • 30dkg wędzonego boczku
  • 30dkg wątróbki drobiowej
  • 1 mała bułeczka pokrojona na kawałki
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • filiżanka oliwek
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa pół małej łyżeczki
  • olej do smażenia
  1. Udka i pierś kaczki czyszczę pod bieżącą wodą, zalewam wodą i gotuję ok.40min.
  2. Wyciągam z wywaru, lekko studzę. Usuwam skórę i kości. Mięso mielę.
  3. Cebulkę daję na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli dodaję oczyszczoną wątróbkę. Całość duszę ok 5 min. Do powstałego sosu daję bułkę. Bułka powinna nasiąknąć sosem.
  4. Mielę boczek i wątróbkę z cebulką i bułką, dodaję zmielone mięso kurczaka. Do mielonego dodaję jajko i przyprawy, wszystko mieszam dokładnie do połączenia. Na koniec dodaję do pasztetu oliwki.
  5. Mięso daję do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet zapiekam ok.35min, w temp. 200stopni. Po upieczeniu schładzam. Smacznego!!!

IMG_0180

IMG_0186

Komentarze: 11

  1. Ciążowe Zachcianki 28 grudnia 2013 at 18:11 Reply

    Lubię domowe pasztety, a Twój prezentuje się wyśmienicie. I jeszcze te oliwki:)

  2. Jolanta Starys 28 grudnia 2013 at 19:56 Reply

    Uwielbiam pasztet drobiowy, z oliwkami smakuje zapewne jeszcze lepiej ! Pozdrawiam serdecznie :)

  3. ladylaurabloq 28 grudnia 2013 at 21:39 Reply

    Cud miód i oliwki ,tak mi się nasunęło.

  4. domowacukierniaewy 29 grudnia 2013 at 11:04 Reply

    Wygląda przepysznie, a oliwki dodają mu uroku :)

  5. Malgorzata Haggu 29 grudnia 2013 at 15:49 Reply

    Wspaniale się prezentuje!

  6. potravelblog 29 grudnia 2013 at 18:59 Reply

    szkoda że nie mam więcej czasu, zrobiłabym na sylwestra:) ale zapisuję na listę „must do”

  7. Magda C. 31 grudnia 2013 at 15:00 Reply

    Uwielbiam domowy pasztet, szczególnie z kurczaka :) Pysznie wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *