Ciasto na pizze

Dzisiaj przepis na pizze, a raczej na ciasto. Pizza z tego przepisu zawsze się udaje. Ciasto na pizze nie ma większych wymagań, nie musi wyrastać w cieple. Kiedy robiłam zdjęcia ciasto rosło jak szalone, mimo że nie znajdowało się blisko źródła ciepła. Kiedy zmniejszymy ilość wody w przepisie i dodamy więcej oliwy, ciasto będzie nieco twardsze. Z podanej ilości powstaną dwie pizze o średnicy ok.32cm.

Jeżeli będziecie robili pizze na sylwestra, możecie przygotować ciasto nawet kilka godzin wcześniej, przełożyć do naoliwionej miseczki, przykryć folią spożywczą i dać do lodówki. Przed pieczeniem wyciągnąć, chwilę wyrabiać i uformować pizze. Gorąco Polecam:)

IMG_0286Składniki

  • 1 pełna szklanka letniej wody
  • 500g mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Do miseczki daję pół szklanki letniej wody, drożdże i cukier całość rozcieram i zostawiam w ciepłym miejscu na 8min. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaję resztę składników i zaczynam wyrabiać ciasto. Wyrabiam ok. 5min. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie, w razie potrzeby można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na ok.30min. Gotowe ciasto dzielę na dwie części, każdą rozciągam na papierze do pieczenia na kształt koła o śr. ok. 32cm. Ciasto powinno mieć grubość ok.3mm, brzegi zostawiam grubsze.

IMG_0366IMG_0393

Komentarze: 6

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com 30 grudnia 2013 at 09:54 Reply

    Uwielbiam domową pizzę. Pozdrawiam!

  2. ladylaurabloq 30 grudnia 2013 at 10:29 Reply

    Robię tak samo ,tyle,że z mniejszej ilości składników. Apetyczna pizza.

  3. Magda C. 31 grudnia 2013 at 14:57 Reply

    Domowa pizza najlepsza :) Mam podobny przepis 😉

  4. beti 31 grudnia 2013 at 17:31 Reply

    Oj uwielbiam taka domową pizzę :)) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    • napiecyku 31 grudnia 2013 at 22:53 Reply

      Dziękuję i życzę szczęścia, oraz sukcesów w blogowaniu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *