Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Strucla drożdżowa z makiem i orzechami

Strucla drożdżowa z makiem i orzechami

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na struclę z makiem znajduje się na samym początku mojego zeszytu z przepisami. Dawno nie pieczona nagle ożyła, zapachniało w kuchni miodem, makiem i bakaliami. W kuchni staropolskiej ciasto bardzo cenione, pieczono je obowiązkowo na Wigilię, wesela i chrzciny. Z czasem czerwone płatki kwiatów maku zniknęły z krajobrazu polskiej wsi, a ciasta makowe wyparły inne prostsze w wykonaniu wypieki. Zachęcam jednak do pieczenia tych oryginalnych w smaku strucli, rolad i wieńców makowych:)

Podobny przepis znajdziesz tutaj

IMG_6821

Składniki na masę makową

  • 200g maku
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 pełnych łyżek miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 70g masła
  • filiżanka ulubionych bakalii (orzechy i migdały powinny być pocięte na mniejsze kawałki)
  • 2 małe jajka

Przepis na masę makową

  1. Mak gotuję na mleku ok.30 min, odcedzam i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
  2. Masło, miód i bakalie podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając ok. 5min
  3. Żółtka ucieram z łyżką cukru na puszysty krem
  4. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę
  5. Do maku dodaję miód z bakaliami i żółtka. Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam do połączenia.

IMG_6812

Składniki na ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szkl letniego mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1/3 szkl oleju w temp. pokojowej
  • 1 jajko, 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Przepis na ciasto drożdżowe

  1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i szklanką letniego mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce na 7 minut
  2. Kiedy zaczyn zacznie pracować dodaję cukier waniliowy, jajko, żółtko i niepełną szklankę mąki. Całość mieszam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na 5min.
  3. Do gotowego zaczynu dodaję resztę mąki, olej i kiedy składniki się połączą zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiam ok.10min, do czasu kiedy stanie się elastyczne i gładkie.
  4. Przekładam ciasto do natłuszczonej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.50min. Ciasto powinno podwoić objętość.
  5. Gotowe ciasto dzielę na dwie równe części, każdą rozwałkowuję na prostokąt o grubości 0,5cm. Na każdy prostokąt wykładam farsz, a ciasto zwijam w roladę. ( ja rolady rozcięłam wzdłuż i zaplotłam w warkocz, ale nie namawiam do tej metody, ponieważ dużo masy wydostaje się na zewnątrz ciasta podczas pieczenia) W moim piekarniku ciasto piekłam ok.35min w temp.190 stopni. Smacznego:)

IMG_6751

Powiązane posty

8 komentarzy

ladylaurabloq 2 listopada 2013 - 17:37

Pyszna strucla,makowe wypieki to jest to!.

Odpowiedź
napiecyku 2 listopada 2013 - 17:58

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
gin 3 listopada 2013 - 00:18

U mnie obowiązkowo na Święta, w wykonaniu Babci 🙂 Ja się lękam 😉
Twoja wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 listopada 2013 - 09:33

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Basinepichcenie 5 listopada 2013 - 04:58

Kurcze prezentuje się idealnie. Myślę, że w tym roku wykorzystam, pewnie bliżej okresu świątecznego…

Odpowiedź
napiecyku 5 listopada 2013 - 10:52

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
ugotujmyto.pl 13 listopada 2013 - 19:23

Ale pyszna 🙂

Odpowiedź
napiecyku 13 listopada 2013 - 19:27

Pozdrawiam:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz