Kotlet mielony faszerowany grzybami i cebulką

Dzisiaj na moim piecyku po raz pierwszy kotlety mielone, aby nie były takie zwykłe i przeciętne wzbogaciłam je o farsz z grzybów. Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem z innym farszem, wg. mnie najbardziej smakują z pieczarkami. Można podać je z ryżem, lub z kaszą i sosem pieczarkowym. Gorąco polecam:)

IMG_6952

Składniki na farsz

  • 20 dkg pieczarek umytych, obranych i drobno posiekanych
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • oliwa do smażenia

Cebulkę i pieczarki podsmażam ciągle mieszając do czasu, aż wyparuje sok. Gotowe przyprawiam ,dodaję pietruszkę lub koperek.

Składniki na kotlety mielone

  • 50dkg mielonej łopatki (może być karczek)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cebulka
  • 3 ząbki czosnku, sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania lub mąka krupczatka
  • oliwa do smażenia

Bułkę tartą zalewam mlekiem, mieszam i odstawiam. Mięso przekładam do miseczki, dodaję jajko, startą na tarce cebulkę i czosnek, bułkę tartą namoczoną w mleku i przyprawy. Całość wyrabiam na jednolitą masę.

Masę dzielę na sześć równych części i rozkładam na desce posypanej mąką. Na każdą porcję daję farsz i zasklepiam (przy tej czynności warto dłonie spryskać oliwą, ponieważ mięso klei się do rąk). Kotlety obtaczam w bułce tartej lub w mące kukurydzianej i wstawiam do lodówki na 30-40 min. Smażę na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Smacznego!!!

Przepis na potrawę znalazłam w książce ” Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz

IMG_6937

Komentarze: 2

  1. Basinepichcenie 5 listopada 2013 at 04:58 Reply

    Wstyd się przyznać, ale u mnie jak mielone to albo w tradycyjnej wersji, albo w formie pulpetów… nie robiłam nigdy z farszem i to mój bład. W najbliższym czasie chciałabym wypróbowac z pieczarkami… Dziękuje za inspiracje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *