Ciasto królewskie

To ciasto ma wyjątkowy smak. Biszkopt plus ciasto miodowe i krem waniliowy muszą smakować. Najbardziej smakuje na następny dzień, kiedy twarde placki miodowe namiękną od waniliowej masy.

Biszkopt i miodowe ciasto można upiec nawet trzy  dni wcześniej, pozostanie tylko proste wykonanie masy i ułożenie wszystkiego w zgrabną całość. Gorąco polecam:)

IMG_6175

Składniki na placki miodowe

  • 45 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 15 dkg masła
  • 2 łyżki śmietany

Masło, cukier i miód rozpuszczam podgrzewając na małym ogniu i odstawiam do przestudzenia. Po przestudzeniu łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą rozwałkowuję dając  między dwa kawałki folii spożywczej, lub wylepiam blaszkę o wym. 23×33 cm. Placki piekę kolejno ok 10-15min w temp.190 stopni

Składniki na biszkopt

  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam delikatnie do połączenia. Piekę ok.30 min. w temp.180 stopni.

Składniki na masę budyniowo-waniliową

  • 10 dkg cukru
  • 1 laska wanilii rozcięta wzdłuż
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła podzielonego na małe kawałki

Połowę mleka podgrzewam z laską wanilii, drugą połowę mieszam z całą mąką. Mleko z mąką łączę z gorącym mlekiem i gotuję budyń. Laskę wanilii wyciągam. Ciepły budyń łączę z  masłem. (zamiast gotować całą laskę wanilii, wystarczy dodać do mleka miąższ, a laskę pociąć na kilka kawałków, przełożyć do słoiczka i zasypać brązowym cukrem. Takim cukrem można słodzić kawę, będzie miała delikatny waniliowy aromat)

Na placek miodowy wykładam połowę masy, następnie kolejno daję biszkopt, masę i placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą czekoladową, w tym celu tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam z trzema łyżkami mleka. Smacznego!!!

IMG_6024

Tagi: ,

Komentarze: 11

  1. monika smakoszka 26 października 2013 at 15:39 Reply

    oj takie ciasta to ja lubię , e tam co ja piszę 😉 uwielbiam :)

  2. Asa_6niebo 26 października 2013 at 20:22 Reply

    taki przepis znajduje się zaraz na początku mojego starego zeszytu z przepisami-z czasów, kiedy jeszcze nie było internetu;) pyszny

    • jantar92 26 października 2013 at 20:55 Reply

      To prawda, ja często piekłam ten placek w latach 90-tych. Pozdrawiam:)

  3. gin 26 października 2013 at 23:13 Reply

    Bardzo elegancko wygląda :)

  4. ladylaurabloq 28 października 2013 at 12:45 Reply

    Cudowny ,zdjęcia mówią same za siebie,bardzo lubię!.

  5. Magda111 12 listopada 2013 at 12:05 Reply

    Pięknie wygląda to ciasto, naprawdę po królewsku;)

  6. Ania 4 grudnia 2013 at 18:48 Reply

    To jedno z moich ulubionych ciast :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *