Home Dania i dodatkiObiady Bigos z pomidorami, grzybami i żurawiną

Bigos z pomidorami, grzybami i żurawiną

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

W prawdziwym staropolskim bigosie nie brakowało kawałków wieprzowiny, wołowiny, boczku, kiełbasy, tłustych żeberek. Taki bigos przygotowany w wielkim garnku, był przechowywany nawet do tygodnia i z każdym następnym dniem był coraz smaczniejszy.

  Ja robię bigos nieco odtłuszczony, dodatkowo dodaję suszone grzybki, pomidory i żurawinę. Taki bigos ma lekko słodko-kwaśny smak, za którym ja przepadam. Namawiam na przygotowanie takiego bigosu, zwłaszcza w chłodne jesienno-zimowe popołudnie smakuje wyśmienicie:)

IMG_6619

Składniki

  • 1,4 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • kawałek wędzonej kiełbaski pokrojonej w kostkę
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • garść namoczonych suszonych borowików
  • 200g suszonych pomidorów z żurawiną ( ja użyłam pomidory z żurawiną w zalewie)
  • 2 cebulki pokrojone w kostkę
  • majeranek, tymianek, owoc jałowca po małej łyżeczce
  • sól i pieprz
  • odrobina oliwy do smażenia

Wykonanie

  1. Z kapusty delikatnie partiami wyciskam sok, kroję na mniejsze kawałki, zalewam wodą i stawiam na ogień. Kiedy kapusta się zagotuje, wodę wylewam, ponownie dolewam wodę i zaczynam gotować kapustę. Kiedy kapusta będzie miękka odstawiam.
  2. W dużym rondlu smażę cebulkę na oliwie, dodaję mięso i duszę ok. 25min. Dodaję przyprawy, kiełbasę, grzybki i pomidory z żurawiną, całość duszę 30 min.
  3. Pod koniec duszenia dodaję koncentrat pomidorowy. Zawartość rondla przekładam do kapusty i wszystko gotuję ok 10 min, przyprawiam do smaku. Smacznego!!!

NNapiecyku

Powiązane posty

6 komentarzy

Basia 30 października 2013 - 18:36

Jeju wieki nie jadłam bigosu. A Twój jeszcze wygląda bardzo smakowicie. Lubię taki bigos jak u Ciebie, a nie suchy, nijaki…

Odpowiedź
jantar92 30 października 2013 - 19:04

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
przepis omlet 1 listopada 2013 - 22:02

Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

Odpowiedź
napiecyku 2 listopada 2013 - 12:05

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Magda111 3 listopada 2013 - 16:46

bardzo ciekawa propozycja:)

Odpowiedź
napiecyku 3 listopada 2013 - 19:43

Pozdrawiam:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz