Pierś kurczaka z czerwoną cebulką w szynce szwardzwaldzkiej

W kuchni bardzo lubię eksperymentować, tradycyjne kotlety to nuda. Dzisiaj roladki z czerwoną cebulką zawinięte w plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Szynka, którą każdy powinien spróbować, nie każdy musi polubić. Specyficzny smak szynka uzyskuje poprzez wędzenie w mieszance sosnowych szyszek, a dodana do potrawy nadaje jej charakter. Gorąco Polecam:)

IMG_4803

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 czerwone cebulki pocięte w piórka
  • 6 plasterków szynki szwardzwaldzkiej
  • oliwa do smażenia
  • pieprz
  • pół łyżeczki brązowego cukru

Umyte i osuszone piersi delikatnie rozbijam i posypuje pieprzem.

Cebulkę krótko przesmażam na oliwie, przykrywam pokrywką i duszę około 5 minut. Dodaję cukier i odstawiam. Na środek każdej piersi daję cebulkę, pierś zwijam w roladkę. Każdą roladkę owijam dwoma plasterkami szynki i spinam wykałaczką. Smażę ok.3 min z dwóch stron. Przekładam do żaroodpornego naczynia i piekę ok.30min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągam patyczki, podaję z ziemniakami, frytkami z ryżem. Do roladek można podać sos chrzanowy lub musztardowy.

Sos chrzanowy

  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 600ml mleka
  • pół łyżeczki gałki muszkarołowej
  • sól i pieprz
  • łyżka chrzanu lub musztardy

W rondlu roztapiam masło, odstawiam z ognia i dodaję mąkę. Mąkę rozcieram z masłem na gładki krem, dodaję połowę mleka, całość dokładnie mieszam. Ponownie stawiam rondel na ogień i dodaję resztę mleka. Gotuję na małym ogniu cały czas mieszając ubijaczką. Kiedy sos zgęstnieje dodaje sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pod koniec dodaję łyżkę chrzanu lub musztardy. Smacznego!!!

IMG_4799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *